4. listopadu 2008 • 21:48

Jágr: pomohly nám rychlé góly

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé od olympijských her v Turíně 2006 oblékl reprezentační dres hokejový útočník Jaromír Jágr. Jeden z nejlepších českých hráčů historie se gólem podílel na vysoké výhře nad Slovenskem.



Přestože soupeř přijel do Prahy s hodně omlazeným kádrem plným mezinárodně neostřílených hráčů, nemohli Češi podle šestatřicetiletého kladenského odchovance zápas podcenit.

"Nikdo nevěděl, jak to bude vypadat. Hodně nám pomohlo, že jsme na začátku dali rychlé góly. Určitě Slováky překvapilo, že jsme na ně vletěli, což byl náš cíl. Hrát na malém hřišti pro ně taky není jednoduché," řekl Jágr novinářům.

Vše by prý bylo i jiné, kdyby kouč Slováků Ján Filc přivezl silnější mužstvo. "Oni sem ale vzali spoustu mladých kluků, aby si vyzkoušeli mezinárodní hokej," podotkl.

Hvězda Kontinentální ligy brala výsledek s rezervou. Moc ji ani nevadilo, že rozhodčí ve třetí třetině vylučovali hlavně české hráče a skóre už výrazně nenarostlo.

"Dopadlo to tak, jak mělo. I při respektu k soupeři, který sem přijel, není tak důležité, kolik zápas skončí, ale je důležité, aby se diváci bavili. Aby se vyhrálo. Jestli je to 6:0 nebo 10:0 není rozdíl," řekl devítinásobný držitel Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče roku.

Jágr si dnes v O2 Areně zahrál dokonce i při oslabení, což se mu často nestává. "To už je hodně dávno, co se mi to stalo. Byly časy, kdy jsem ho hrál hodně, pak jsem ho nehrál vůbec. Podle mě tak deset let se to nestalo," vzpomínal.

Dnes se ale kouč Vladimír Růžička rozhodl jej na led posílat i ve chvílích, kdy Češi hráli ve čtyřech. "Nedomluvili jsme se. Ono by to bylo jiné, kdyby byly lajny na přesilovky a oslabení. Tahle se točily čtyři lajny a kdybych tam nechodil, tak bych si možná moc nezahrál," pousmál se Jágr.

Slavný kladenský odchovanec sice dal gól, ale ani při přípravném zápase v Praze se necítil v optimální pohodě. Vše souvisí s nedávným tragickým úmrtím jeho spoluhráče v Omsku Alexeje Čerepanova.

"Ani dnes to nebylo jiné. To asi na člověka padne. Vše je to spojené, není tam energie a chuť do trénování. Doufám, že po přestávce to bude lepší a lépe budu hrát já i mužstvo. Bylo to poprvé, co jsem byl tak blízko smrti. Není to jednoduché," řekl.

Dnešní duel byl podle všeho posledním zápasem Martina Straky v národním týmu. Jágr se stále nevzdává naděje, že si se svým dlouholetým parťákem v útoku ještě v reprezentaci zahraje.

"Všichni víme, že poslední slovo bude mít manželka. Víš, jak to je. Důležité je, aby Gábina řekla ano. Nebo aby malá dcera řekla tatínku, jdi hrát. Tak určitě změkne a půjde hrát," usmíval se Jágr. I on ale přiznal, že to zatím moc nadějně nevypadá. "Zatím je tvrdohlavý. Chápu, že toho má hodně a chce se věnovat ženě a má i dvě malé děti," uznal.

Jágra nyní podle všeho čeká den odpočinku a poté začne opět trénovat s extraligovým Kladnem. "Naše situace v Omsku není růžová. My si musíme udělat dobrou pozici pro play off, protože v Rusku se těžko vyhrává venku," řekl. V dresu národního týmu se podle všeho objeví až v přípravě na mistrovství světa.

"Těžko říci, zatím jsme se o tom nebavili. Já se budu snažit trénovat, hrát nejlepší hokej jaký budu moc a přijet na sraz reprezentace před mistrovstvím v co nejlepší formě," slíbil Jágr. Opět ale zopakoval, že už nepočítá s tím, že by měl být lídrem týmu.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud