2. listopadu 2010 • 13:37

Hadamczik nominoval na Karjala Cup, Jágr chybí

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Čtrnáct letošních mistrů světa z Kolína nad Rýnem a jednoho nováčka - Kamila Krepse z Kärpätu Oulu - zařadil do nominace na turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Helsinkách trenér českých hokejistů Alois Hadamczik.



Podle předpokladů ve výběru chybí největší hvězda Jaromír Jágr z Omsku, který nastupuje s naraženou klíční kostí.

Hadamczik, jenž se vrátil na lavičku národního týmu po dvou letech, vsadil při své první akci v sezoně z velké části na úspěšný kádr, který pod taktovkou Vladimíra Růžičky překvapivě ovládl šampionát v Německu. Vedle Jágra ale chybí v nominaci na první díl letošní série Euro Hockey Tour také kapitán úřadujících mistrů světa útočník Tomáš Rolinek z Magnitogorsku, který se omluvil z rodinných důvodů.

Jágra chtěl Hadamczik využít na Karjale jen v domácím utkání v Českých Budějovicích. "Když jsem byl v Rusku, tak Jarda Jágr přislíbil, že reprezentovat chce a chtěl by přijet na domácí turnaj v dubnu. Mluvili jsme i o utkání v Českých Budějovicích, ale musel cestovat do republiky nedávno pro vyznamenání od prezidenta a navíc se potřebuje dát do pořádku se zraněním," řekl na tiskové konferenci v Praze Hadamczik.

Dres národního týmu obléknou téměř půl roku po vítězném loučení s minulou sezonou útočníci Roman Červenka z Omsku, Petr Hubáček s Markem Kvapilem z Brna, Jiří Novotný s Lukášem Kašparem z Astany, Jan Marek z CSKA Moskva, Jakub Klepiš z Ufy a Martin Růžička z Třince.

Z beků byli na posledním šampionátu Petr Čáslava z CSKA Moskva, Michal Barinka z Vítkovic, Tomáš Mojžíš z Minsku, Ondřej Němec z Čerepovce a Karel Rachůnek z Jaroslavle, který by podle Hadamczika měl být na Karjale kapitánem. Ve zlatém týmu v Německu byl i brankář Jakub Štěpánek z Petrohradu.

Další tři hráči úspěšného kádru - beci Miroslav Blaťák z Ufy, Filip Novák z Dynama Moskva a útočník Petr Vampola z Čeljabinsku - nemůžou na Karjale startovat kvůli zdravotním potížím. "Filip Novák má poraněný loket a klub ho neuvolní. Blaťák v posledním utkání utrpěl otřes mozku a nebude hrát až do přestávky. U Vampoly jde o zranění těžšího charakteru, má utržené rameno," podotkl Hadamczik. Z dalších hráčů nemůže počítat ani s zraněným útočníkem Janem Bulisem z Mytišči.

Premiéru si v národním týmu odbude brzy šestadvacetiletý Kreps, který se vrátil do Evropy v létě po devítiletém působení v zámoří. V NHL odehrál 232 utkání, v nichž si připsal 60 bodů za 18 branek a 42 asistencí. "Krepse znám ze svého působení u dvacítky, navíc hrál v NHL. Ve Finsku předvádí velmi dobré výkony. Je to hráč z mladší generace, který když dostane prostor, tak dokáže, že to týmu patří," poznamenal reprezentační kouč.

Další navrátilci z NHL - zadáci Martin Škoula z Omsku a Lukáš Krajíček z Třince - se představí poprvé od mistrovství světa v Rize v roce 2006, kde získali pod Hadamczikem stříbro. Celkem je v kádru 13 krajánků z Kontinentální ligy a dva z finského Kärpatu Oulu.

Mezi osmi zástupci české extraligy je i devětadvacetiletý zlínský útočník Ivan Rachůnek, který dostane při své střelecké formě příležitost rozšířit svou sbírku osmi startů, ale poprvé se v reprezentaci potká se svým o dva roky starším bratrem Karlem. "Ivan Rachůnek je důrazný hráč a daří se mu. Svým důrazem, bruslením a vyhledáváním osobních soubojů má parametry na mezinárodní hokej," řekl Hadamczik k mírnému nominačnímu překvapení.

Brankářskou dvojici se Štěpánkem vytvoří mladoboleslavský Marek Schwarz. "Pokud by někdo z nich nakonec nemohl, máme v záloze Alexandra Saláka. Pokud by nebyl k dispozici ani on, dalším je Martin Růžička z Pardubic," prohlásil Hadamczik. V obraně jsou náhradníky další mistr světa z Kolína nad Rýnem Petr Gřegořek z Karlových Varů a Martin Lojek z Třince, v útoku pak Gřegořkův klubový spoluhráč Petr Kumstát a Lukáš Klimek z Vítkovic.

V hledáčku pro další akce má Hadamczik větší počet hráčů z domácí extraligy. "Chtěli bychom vyzkoušet pardubický útok Kolář, Koukal, Starý, který nedával ze začátku góly, ale viděl jsem je s Třincem a hráli výborně. Dalším je obránce Nakládal, sledujeme Jana Kováře v Plzni i brankáře Jakuba Kováře v Českých Budějovicích. Začátek extraligy měl dobrý Vondrka ze Slavie a Smoleňák ze Sparty, ale teď se jejich týmům nedaří," prohlásil Hadamczik.

Národní tým se sejde v pondělí 8. listopadu v 16:30 v pražské Tesla Areně, kde bude v podvečer trénovat v malé hale. V úterý odcestuje do Českých Budějovic, kde pak ve čtvrtek od 18:10 vstoupí do turnaje proti Švédsku. Po pátečním přesunu do Helsinek čeká Hadamczikův výběr v sobotu od 15:30 duel s Finskem a v neděli od 11:00 utkání s Ruskem.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala v Českých Budějovicích a Helsinkách (11.-14. listopadu):
Brankáři: Marek Schwarz (BK Mladá Boleslav), Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad/KHL),
obránci: Michal Barinka (Vítkovice Steel), Lukáš Krajíček (Oceláři Třinec), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Ondřej Němec (Severstal Čerepovec/KHL), Karel Rachůnek (Lokomotiv Jaroslavl/KHL), Vladimír Sičák (Kärpät Oulu/Fin.), Martin Škoula (Avangard Omsk/KHL),
útočníci: Petr Hubáček, Marek Kvapil (oba Kometa Brno), Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Barys Astana/KHL), Ivan Rachůnek (PSG Zlín), Martin Růžička (Oceláři Třinec), Milan Gulaš (Mountfield České Budějovice), Roman Červenka (Avangard Omsk/KHL), Zbyněk Irgl (Atlant Mytišči/KHL), Jakub Klepiš (Salavat Julajev Ufa/KHL), Kamil Kreps (Kärpät Oulu/Fin.), Jan Marek (CSKA Moskva/KHL), Josef Vašíček (Lokomotiv Jaroslavl/KHL).

Program turnaje (Helsinky):
Čtvrtek 11. listopadu:
17:30 Finsko - Rusko,
18:10 Česko - Švédsko (České Budějovice).
Sobota 13. listopadu:
12:00 Švédsko - Rusko,
15:30 Finsko - Česko.
Neděle 14. listopadu:
11:00 Rusko - Česko,
16:30 Finsko - Švédsko.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud