Miroslav Horák
11. listopadu 2010 • 20:20

Pokoření mistři. Švédové třemi góly otočili zápas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tribuny bouřily, arénou se proháněly mexické vlny, fanoušci se bavili a čeští hokejisté těšili sami sebe efektními akcemi. Jenže na konci zavládlo tíživé ticho. Národnímu týmu v úvodním duelu na Karjala Cupu proteklo mezi prsty vítězství nad Švédskem. Z náskoku 3:1 se vyvrbil chmurný pochod do šaten po porážce 3:4…



Nová éra pod koučem Hadamczikem se rozjela porážkou, které by po druhé třetině nikdo nevěřil. Ale platí: vstup do turnaje Karjaly Češi nezvládli, po páteční cestě z Prahy do Helsinek je v sobotu čeká nápravná mise v podobě zítřejšího setkání s Finy a den poté s Ruskem.

Demonstrace české hravosti a vynalézavosti bavila vyprodanou budějovickou arénu. Ale když začalo jít do tuhého, pohledná česká zábava se roztříštila o pragmatickou švédskou jízdu.

Uvadl přístup k disciplíně, hráči polevili v koncentraci, nedrželi si své pozice. V obraně to najednou silně haprovalo. A Seveřané jednoduše udeřili. Třetí a čtvrtý gól oddělovalo 22 vteřin.

Kouč Alois Hadamczik stál po zápase opřený o zeď před dveřmi kabiny, pohled upřený do země. Občas kroutil hlavou. To se mu zpětně promítaly rozhodující chvíle mače.

Tahle porážka neznamená konec světa. Ale hodně naštvala. „Mrzí mě to, protože jsme hráli dobře, měli jsme to dotáhnout do konce. Hráči hrozně moc chtěli, byla dobrá atmosféra. V kabině, všude kolem, prostředí skvělé,“ hodnotil Hadamczik.

Málo platné, kiksy při bránění náskoku se vymstily. „Byly tam i individuální chyby, třeba Gřegořek před čtvrtým gólem nepokryl hráče, odjel z předbrankového prostoru a Švédové skórovali,“ nemohl zapomenout trenér.

Třetí gól Švédů padl do Štěpánkovy branky poté, co ho Robert Nilsson plácl hokejkou do helmy
Třetí gól Švédů padl do Štěpánkovy branky poté, co ho Robert Nilsson plácl hokejkou do helmy

Hodně se debatovalo o švédském snížení na 3:2. Hůl střelce Nilssona zavadila Štěpánkovi o masku, gólman se svalil k zemi a nezabránil skórování. Následně protestoval u ruského arbitra. Marně. „Nejdřív jsem dostal ránu, až potom šel puk do branky,“ ujišťoval Jakub Štěpánek, který jinak chytal výtečně.

„Viděl jsem tam faul. A najednou místo přesilovky pro nás je to 3:2. A to je rozdíl. Rozhodčí nebyli na Švédy tak přísní jako na nás,“ byl si jistý Alois Hadamczik. Ovšem ještě před akcí vzniklo zbytečné švédské přečíslení, první formace domácích nenačasovala dobře střídání.

Jakub Štěpánek si stěžuje u rozhodčího na šťouchnutí do helmyFoto Barbora Reichová (Sport)

Zkrátka, slabý český závěr překryl předchozí plusy. „Měli jsme víc střílet, přesto jsme ukázali i dost dobrých věcí. Hráče mohu pochválit za velmi dobrý pohyb. Spousta z nich mě uspokojila velmi dobrým výkonem,“ připojil Hadamczik.

Uřícený Roman Červenka těžko stravoval porážku, jíž započal svoji epochu v roli kapitána týmu. Zpočátku nebyl tak nebezpečný, s Klepišem a Markem se sehrávali pomaleji, ale jejich fazona gradovala.

„Co na to říct… Vypadalo to jako vyhraný zápas, ale nedopadlo to. Neměli jsme dostat gól na 3:2, prohráli jsme si to sami vlastními chybami. Je to velká škoda. Zvlášť, když Kuba Štěpánek chytal perfektně. Na druhou stranu nám nešly přesilovky. Máme co zlepšovat,“ litoval elitní útočník.

Bojovník Lukáš Kašpar si velmi dobře rozuměl ve formaci s Jiřím Novotným a Petrem Hubáčkem. Vymysleli krásný vedoucí gól. Zato švédské trefy jej iritovaly.

„Dali pár náhodných gólů. Jako ten čtvrtý… Ten kluk ani nevěděl, jak to tam dává,“ povzdechl si aktuálně nejlepší střelec KHL. O český tým starost nemá, věří mu. „Dřeli jsme na sto procent. Když to takhle budeme hrát dál, výhry přijdou.“

Česká republika - Švédsko 3:4 (2:1, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky:
11. Hubáček (Kašpar, Novotný), 19. Klepiš, 41. Červenka (Klepiš) - 14. Sjögren (Thörnberg), 48. Nilsson (Petrasek), Ekholm (Magnus Johansson), 55. Nordgren (Lindström). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Bláha, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 6421 (vyprodáno).
Česká republika: Štěpánek - Gřegořek, Škoula, F. Novák, Krajíček, Němec, Čáslava, Mojžíš - Klepiš, Marek, Červenka - Kašpar, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Gulaš, Kreps, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko: Liv - Magnus Johansson, Ekholm, Rundblad, Erixon, Petrasek, Junland, Fernholm - Jämtin, Sjögren, Thörnberg - Nordgren, Warg, Lindström - Melin, Persson, Axelsson (15. Krüger) - Nilsson, Olausson, Silfverberg. Trenéři: Pär Marts a Peter Sundström.

O výhře Rusů rozhodl gól Svitova

Hokejisté Ruska zvítězili v zahajovacím utkání turnaje Karjala a zároveň celé série Euro Hockey Tour v Helsinkách nad Finskem těsně 1:0. Zápas rozhodl v 58. minutě útočník Alexandr Svitov, čisté konto vychytal v brance sborné Vasilij Košečkin.

Domácí Finové, kteří díky lepšímu skóre vyhráli sérii turnajů EHT v minulé sezoně právě před Rusy, byli v první třetině aktivnějším týmem. Zatímco gólman Vehanen v jejich brance musel zasahovat pouze v pěti případech, jeho protějšek Košečkin si připsal 12 úspěšných zákroků.

Svou převahu ovšem nedokázali Seveřané ani přes dvě přesilovky promítnout do skóre a úvodní část skončila bez branek.

Svěřenci kouče Jalonena měli k dispozici početní výhodu také hned po zahájení druhého dějství, na Košečkina však vyzrát nedokázali. Rusové byli poté střelecky aktivnější, ale ani oni nedokázali pohnout vývojem skóre.

Ve 34. minutě se v krátkém rozmezí vyznamenali oba brankáři, když poprvé v utkání výrazněji chybovaly zadní řady obou týmů a pustily soupeře do přečíslení dvou ne jednoho.

Defenzivně laděná partie pokračovala i v závěrečné části. Bezgólový stav mohl zlomit v 50. minutě Gorovikov, jenže Vehanen byl proti a vzápětí stihl pokrýt puk i před dorážejícím Saprykinem.

Když už se pozvolna schylovalo k prodloužení, propálil na konci 58. minuty finského gólmana Svitov. Domácí o chvilku později sáhli k oddechovému času a následně také ke hře bez brankáře, i přes velké šance se ale vyrovnání nedočkali.

Tabulka:
1. Švédsko 1 1 0 0 0 4:3 3
2. Rusko 1 1 0 0 0 1:0 3
3. Česko 1 0 0 0 1 3:4 0
4. Finsko 1 0 0 0 1 0:1 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud