13. listopadu 2010 • 18:00

Debakl! Češi se upekli ve finské sauně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté podlehli v Helsinkách ve druhém vystoupení na turnaji Karjala domácímu Finsku 0:5 a zůstávají bez bodu poslední. O posun alespoň na třetí místo budou svěřenci trenéra Aloise Hadamczika bojovat v neděli od 11:00 SEČ s Ruskem, které by museli porazit v základní hrací době, a ani to ještě nemusí stačit.



Domácí tým Suomi vedl před téměř třinácti tisíci diváků v Hartwall Areně od čtvrté minuty po gólu Jyrkiho Välivaary a v polovině utkání během 76 vteřin definitivně rozhodla třígólová smršť Jarkka Immonena, Teemu Laineho a Janneho Lahtiho. Debakl úřadujících mistrů světa ještě zvýraznil v 51. minutě svou druhou trefou v utkání Lahti.

Finové vyšli v úvodním utkání proti Rusku střelecky naprázdno (0:1), ale proti Česku svůj gólový půst na turnaji rychle ukončili. Bek Välivaara dostal prostor najet až mezi kruhy, měl čas zamířit a překonat Schwarze. Češi se přes obranný val soupeře dlouho těžko dostávali. Až v osmé minutě pálil z levého kruhu Červenka, ale jeho spoluhráč z Omsku v brance Finů Rämö zasáhl ramenem.


Hadamczikův výběr se tlačil za vyrovnáním a získával převahu. Po vyjetí zpoza branky ohrozil Rämöa Kvapil a z dorážky i Růžička. Niskalův faul nabídl Česku první přesilovku, ale ta vážnější šanci nepřinesla. Finský gólman kryl i Hubáčkův pokus, na druhé straně otestoval Schwarze Immonen. V závěru úvodního dějství ještě při Jaakolově vyloučení pálil tvrdě od modré čáry Červenka.

V druhém dějství se hrálo dlouho bez větších šancí. Rämöa prověřili Novotný a Růžička, na Schwarze vypálil po tlaku Finů Aaltonen. Polovina zápasu ale českému týmu vůbec nevyšla. Situaci v 29. minutě ještě zachránil Schwarz, když se stihl přesunout při střele Kapanena, jehož uvolnil Aaltonen.

Vzápětí ale přišla gólová smrť Suomi. V čase 29:04 ji načal Immonen, když Kreps u pravého mantinelu špatně přihrál dozadu Mojžíšovi a puku se zmocnil Lehterä, který připravil gólovou situaci Immonenovi. Za 26 vteřin opět dostali Finové prostor a Laine z mezikruží zamířil tentokrát k pravé tyči.

Kouč Hadamczik si vzal oddechový čas, jeho svěřenci však pokračovali ve zmatku v defenzivě. Po Kontiolově asistenci byl sám před Schwarzem Lahti a snadno zvýšil střelou nad přesouvajícího se mladoboleslavského gólmana. Do české branky šel následně Štěpánek a musel čelit rozjetému soupeři. Při Krajíčkově vyloučení pálil nebezpečně Kapanen a už po přesilovce Jaakola.
Česká střídačka
Česká střídačka

Do závěrečné třetiny kouč Hadamczik zamíchal sestavou. Deset minut před koncem mohl snížit po efektní otočce Marek, ale Rämö jeho zakončení bekhendem pokryl. Zatímco gólman Finů kráčel za čistým kontem, jeho spoluhráči byli i nadále při chuti a Lahti pálil z mezikruží přesně.

Marek se pak neprosadil ani v závěru zápasu v přesilovce a Finům se tak povedla dokonalá odplata za vyřazení ve čtvrtfinále květnového světového šampionátu. Dosud nejtěžší českou prohru na Karjale měli na svědomí rovněž domácí hráči, v roce 2003 zvítězili 5:1.

Finsko - Česká republika 5:0
(1:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Välivaara (Aaltonen, N. Kapanen), 30. Immonen (Lehterä), 30. Laine (Välivaara, Lehterä), 31. Lahti (Kontiola), 51. Lahti (Väänänen, Kontiola).
Rozhodčí: Claesson, Sjöberg (oba Švéd.) - Suoraniemi, Sormunen (oba Fin.).
Vyloučení: 3:1. Bez využití.
Diváci: 12.847.

Finsko: Rämö - Hietanen, Puistola, Niskala, Välivaara, Jaakola, Väänänen, Kukkonen, Uusitalo - Aaltonen, N. Kapanen, Peltonen - Lehterä, Immonen, Laine - Pihlström, Kontiola, Lahti - Petrell, Lindgren, Komarov. Trenéři: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.

Česká republika: Schwarz (31. Štěpánek) - Mojžíš, Škoula, F. Novák, Krajíček, Němec, Čáslava, Lojek - Klepiš, Kreps, Červenka - Kašpar, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Klimek, Marek, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Vstoupit do diskuse
2

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud