13. listopadu 2010 • 20:52

Hokejisté po Finsku litovali hloupých chyb

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté litovali po debaklu s Finskem 0:5 na turnaji Karjala hrubých chyb, kvůli kterým přišli už i ve čtvrtek v Českých Budějovicích o výhru nad Švédskem. Na první akci po květnovém zisku titulu na mistrovství světa v Německu tak museli strávit dvě porážky a v nedělním utkání proti Rusku si budou chtít napravit reputaci.



Podle obránce Martina Škouly se sice vývoj zápasu zlomil třemi rychlými góly v polovině utkání, ale celkově prý byl dojem z utkání špatný. "Jak jsme hráli nějakých posledních deset minut v Českých Budějovicích, tak ještě horší to bylo tady celý zápas. K tomu není moc co dodat," prohlásil Škoula. "Nedodržovali jsme základní pravidla hokeje, prostě to byly školácké chyby."


To by se podle zadáka ruského Omsku nemělo v národním mužstvu stávat. "Fanoušci nemusí vidět ani nic pěkného, hlavně když se vyhraje. To jsme za poslední dva zápasy nepředvedli," litoval Škoula, který je v reprezentaci poprvé od mistrovství světa v Rize v roce 2006. Před nedělním duelem s Ruskem je podle něj potřeba zapomenout na debakl a celkem osm inkasovaných gólů v řadě. "Musíme hrát tak, jak se hokej má. Neprohrávat osobní souboje, bojovat a vyhrát," dodal vítěz Stanleyova poháru z Coloradem z roku 2001.

Gólman Marek Schwarz při svém šesté startu v národním týmu nestačil hasit množství chyb v defenzivě. První přišla už ve čtvrté minutě, kdy dostal hodně prostoru bek Jyrki Välivaara. "Bylo to tak hodně otevřené. Měl hodně času a trefil to dobře nad beton. Střela se mu povedla a celkově jsem měl v zápase něco chytit a ten zápas mohl vypadat jinak," prohlásil mladoboleslavský gólman.

Zklamaní čeští hokejisté po skončení zápasuFoto Jaroslav Legner (Sport)
Za stavu 1:1 ještě chytil jasnou příležitost Nika Kapanena. "To bylo jedno takové osvícení, ale jinak to dneska nevyšlo. Nevím, jak se to stalo, prostě mi to tam napadalo. Je to škoda," řekl Schwarz ke smršti tří branek za 76 vteřin. "Něco se s tím asi dělat dalo, bohužel se mi to nepovedlo, mrzí mě to. Tak jsem si to nepředstavoval, bohužel to tak dopadlo."

Těžko hledal důvody toho, proč tým tolik propadá v obranném pásmu. "Asi se musíme víc semknout a víc myslet na to, že se dozadu může něco stát. Odehrát to naplno a držet si svá místa, máknout a zvládnou situace líp než teď," přemýšlel Schwarz. Věří, že se tým dá do nedělního zápasu s Ruskem dohromady a předvede dobrý výkon. "Musíme se připravit a začít znovu. Je tady dost zkušených hráčů na to, abychom to zvládli."

Podle Jana Marka, který na rozdíl od Škouly a Schwarze byl členem zlatého týmu v Německu, zlomil vývoj gól Finů na 2:0. "Začali jsme dobře, rychle jsme sice dostali gól, ale pak se hra vyrovnala. Nebylo to z naší špatné. Ale po brance na 2:0 to šlo s námi z kopce. Nasekali jsme tam hrubé individuální chyby, Finové najednou byli na koni a dohnat je bylo strašně těžké," prohlásil útočník CSKA Moskva.

Zklamaný brankář Schwarz loví ze své sítě další puk
Zklamaný brankář Schwarz loví ze své sítě další puk


Podle Marka mužstvo neplnilo pokyny trenéra Aloise Hadamczika. "Když si něco řekneme a pak to neděláme, je to těžké... Jsou to za naší strany školácké chyby. Já třeba nepokryl hráče, padl z toho čtvrtý gól. To se nám nemůže stávat, protože jsme tady samí zkušení hráči. Výsledek 0:5 je hodně, takhle jsme rozhodně nechtěli začít sezonu," prohlásil Marek.

Proti Rusku to budou chtít Češi odčinit. "Všichni do toho půjdeme naplno, nejen my hráči z Ruska. Musíme napravit to, co jsme tady pokazili utkáním s Finy. Zamyslet se nad tím. Takhle to hrát nejde, musíme hrát jednoduše dozadu, zodpovědně," podotkl Marek s tím, že si mužstvo současný stav probere. "Každý se musí zamyslet, promluvíme si i v kabině mezi sebou, protože ty chyby, co děláme, je fakt hrozný. A ten výsledek pak blbě vypadá," dodal střelec klíčových gólů v nájezdech ve čtvrtfinále i semifinále letošního světového šampionátu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud