14. listopadu 2010 • 19:35

Finové slaví triumf na Karjale, zdolali Švédsko 4:1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Finska vyhráli domácí turnaj Karjala, když v Helsinkách zdolali v přímé bitvě o prvenství Švédsko 4:1. Tým Suomi měl při bodové shodě s Ruskem i Švédskem nejlepší bilanci v minitabulce vzájemných zápasů. O posunu Finů na první místo rozhodla trefa na 3:1 Jarkka Immonena z 57. minuty. Druzí skončili Rusové a třetí Švédové.



Švédský kouč Marts po zraněních útočníků Nordgrena a Jämtina zařadil do sestavy narychlo povolané Brodina z Bangem, kteří zaokrouhlili počet nováčků v národním týmu Tří korunek na první akci sezony na deset.

Úvodní dějství v zaplněné Hartwall Areně branku nepřineslo, přestože Švédové hráli dvakrát v přesilové hře. Největší šanci ale měl před pauzou finský veterán Peltonen. V polovině utkání při Brodinově trestu neuspěli ani Kontiola s Niskalou a z vedení se tak radovali Švédové, když potvrdil svou formu Nilsson.

Individuální ocenění
Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář: Vasilij Košečkin (Rusko),
obránce: Mattias Ekholm (Švédsko),
útočník: Petri Kontiola (Finsko).
All Star tým podle akreditovaných novinářů:
Vasilij Košečkin (Rusko) - Magnus Johansson (Švédsko), Jyrki Välivaara (Finsko) - Robert Nilsson (Švédsko), Niko Kapanen, Janne Lahti (oba Finsko).

Finové dlouho marně dobývali Larssonovu branku. Povedlo se to až přesně deset minut před koncem při Fälthově vyloučení Puistolovi.

Za 124 vteřin při hře čtyř proti čtyřem otočil stav Kontiola, ale i za tohoto stavu zůstávali Švédové první a Finové třetí díky většímu počtu vstřelených branek při shodném počtu bodů i rozdílu skóre v minitabulce zápasů Finska, Švédska i Ruska.

Rozhodla Immonenova trefa a 34 vteřin před koncem pojistil výsledek Peltonen.

Finové ovládli Karjalu po čtyřleté pauze, kdy kralovali pokaždé Rusové, a navázali na předchozí období, v němž v letech 1998 až 2005 triumfovali osmkrát v řadě.

Finsko - Švédsko 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 50. Puistola (Lehterä, Niskala), 53. Kontiola (Lahti, Välivaara), 57. Immonen (Lahti, Pihlström), 60. Peltonen - 32. Nilsson (Melin, Persson). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek (oba ČR) - Kekäläinen, Terho (oba Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 13.006.
Sestavy:
Finsko: Vehanen - Hietanen, Puistola, Niskala, Välivaara, Jaakola, Väänänen, Kukkonen, Uusitalo - Aaltonen, N. Kapanen, Peltonen - Lehterä, Immonen, Laine - Pihlström, Kontiola, Lahti - Petrell, Lindgren, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Larsson - Magnus Johansson, Ekholm, Petrasek, Fernholm, Fälth, Junland, Rundblad, Erixon - Melin, Persson, Nilsson - Lindström, Krüger, Silfverberg - Arlbrandt, Olausson, Thörnberg - Brodin, Sjögren, Warg. Trenér: Pär Marts.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud