1. června 2008 • 13:31

Hadamczik povede Vítkovice

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý reprezentační trenér Alois Hadamczik je novým koučem i generálním manažerem extraligových hokejistů Vítkovic. Vedení klubu se s ním dnes dohodlo na tříleté smlouvě.



Pětapadesátiletý Hadamczik vedl ještě na letošním mistrovství světa v Kanadě českou reprezentaci, ale hned po čtvrtfinálovém vyřazení se Švédskem oznámil, že ve funkci končí. Jeho asistentem u vítkovického mužstva bude znovu Kamil Konečný, pod jehož vedením hráči zahájili letní přípravu. Součástí realizačního týmu by jako druhý asistent měl být i Zdeněk Moták, ale vzhledem k tomu, že ve hře je také jeho případné působení u reprezentační dvacítky, ještě ve funkci nebyl potvrzen.

Na vítkovické střídačce se tak po šesti letech znovu setká dvojice, která klub dovedla k poslední extraligové medaili. Pod Hadamczikem a Konečným Vítkovice v roce 2002 postoupily až do finále extraligy, kde podlehly Spartě a získaly stříbro.

Na takové úspěchy však ostravský klub už jen vzpomíná, poslední dva roky se dokonce vůbec nedostal do play off. "To se nesmí opakovat, je třeba to napravit. Nejprve se chceme vrátit zpátky do play off a postupně se chceme dostat ještě výše. Věříme, že pan Hadamczik je správnou volbou," řekl ČTK Černík.

Hadamczik byl pro Vítkovice od počátku kandidátem číslo jedna. Klub neměl ani jinou variantu, jak moc věřil, že bývalý kouč se vrátí na místo činu. Dlouhodobá jednání byla uzavřena dnes. "Došel jsem k názoru, že je to blízko a hlavně jsem cítil důvěru lidí, kteří v Ostravě hokej dělají. Cítil jsem, že mají zájem, abych trénoval, a to převážilo," uvedl Hadamczik pro ČTK.
Nechybělo však zase tak moc a Vítkovice mohly hledat i jiného trenéra.

Hadamczik přiznal, že po čtvrtfinálovém krachu na světovém šampionátu uvažoval, že si dá na nějakou dobu od hokeje přestávku. "Uvažoval jsem o tom hodně. Na šampionátu bylo velmi dobré mužstvo, které hrálo dobrý hokej, bohužel jsme nepřivezli medaili. Zklamání bylo velké a i já jsem uvažoval, jestli vůbec hned zase trénovat. Nakonec jsem to riskl. Jak říkám, rozhodlo, že jsem cítil velkou důvěru od Vítkovic," vysvětlil Hadamczik.

Vítkovice budou v nové sezoně průkopníkem modelu, který dává trenérovi do rukou pravomoce generálního manažera. Jedna osoba tak může řídit pohyb hráčů v kádru. "Výhoda a plus to pro mě určitě je. Ale pozor, spadám pod správní radu, se kterou moje rozhodnutí budu konzultovat. Není to tak, že bych o všem mohl rozhodovat sám," vysvětlil Hadamczik. "Každopádně to je posun. Hráči vědí, že se musí zavděčit svými výkony. Hlavně ti starší na sebe musí brát zodpovědnost," doplnil.

I Hadamczik cítí, že klub s vítkovickou tradicí musí po dvou letech bez play off vrátit fanouškům adrenalin zápasů o všechno. "Postoupit do play off je první cíl. Vždycky chcete vyhrát všechno, ale musíme jít postupnými kroky," vyhlásil.

"Zatím nechci mluvit o dalších cílech, síla mužstva se ukáže po letní přípravě. Mužstvo ale znám, stejně jako hráče, kteří přicházejí. Od hráčů budu vyžadovat maximální přístup a nasazení, od toho se bude odvíjet herní projev. Ale pro hráče je povinnost vůči divákům vstoupit do každého zápasu s maximálním nasazením," naznačil Hadamczik, který už do kádru příliš sahat nemíní. "Jsme v jednání s jedním bekem a jedním útočníkem, o dva hráče bychom ještě chtěli posílit," doplnil kouč, který bude vítkovické kabině oficiálně představen během pondělního dopoledne.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud