Květoslav Šimek
14. září 2008 • 20:00

Bitvu v Ostravě musely rozhodnout až nájezdy

TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitvu trenérů Aloise Hadamczika a Josefa Palečka, kteří ještě na jaře společně vedli národní tým na mistrovství světa v Kanadě, musely rozřešit až samostatné nájezdy.



A v nich byl šťastnější Palečkův soubor. Fantastický Lukáš Mensator zavřel bránu a Marek Melenovský jedinou přesnou ranou v nájezdech rozhodl o extra bodu pro Karlovy Vary.

„Ukradli nám body,“ pokrčil rameny vítkovický kapitán Róbert Petrovický. „Byli jsme lepší, ale hraje se na góly. A doma nemůžeme uspět na jediný gól…“

Paradoxem je, že v minulém domácím utkání Vítkovičtí na jediný gól uspěli. Porazili Mladou Boleslav 1:0. Tentokrát sehráli daleko lepší zápas. V ohromném tempu, s řadou parádních kombinací a vypracovaných šancí.

Hlasy trenérů
Zdeněk Moták (Vítkovice): "Karlovy Vary dnes potvrdily, že jsou velmi kvalitním soupeřem. V první desetimutovce jsme měli navrch, poté šel náš výkon poněkud dolů. Opět jsme to vystupňovali ve druhé třetině, což jsme potvrdili i vstřelením branky. V závěrečné části jsme si už ale nedokázali vytvořit tlak a hra byla vyrovnaná. V prodloužení měli oba týmy po jedné velké šanci a nájezdy jsou o štěstí."

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): "Pro nás to bylo velmi těžké utkání vzhledem k tomu, že jsme do Ostravy cestovali až dnes. Proto pro nás bylo důležité přečkat první třetinu, což se nám podařilo. Nejvíce starostí jsme měli ve druhé části, kdy jsme navíc dostali gól do šatny. To nás ale nezlomilo a v závěrečné třetině jsme v přesilovce dokázali vyrovnat. Nájezdy jsou loterie, dnes jsme v ní měli více štěstí a jsme proto rádi za dva body."

Ale ztroskotali na muži v černé masce – Lukáši Mensatorovi. Ten podal vynikající výkon. Zlikvidoval hromadu ran a ošemetných dorážek.

Ze sólového nájezdu vychytal Hrušku, proti tvrdé ráně Štefanky nebojácně vytrčil hlavu. V ochozech to jen zahučelo, Mensator si pak musel po přerušení hry sundat vyrážečku a dráty na masce si porovnat.

„Byl to Lukášův zápas,“ souhlasil karlovarský útočník Pavel Kumstát. „Vítkovice byly lepší. Hlavně v první polovině měly hodně šancí a točily nás tam. Ale Lukáš chytal výborně. On má největší podíl na tom, že jsme zápas dotáhli až do nájezdů.“

I v nich si Mensator s vítkovickými střelci pohrál. Proti Ujčíkově ráně pohotově máchnul lapačkou, Burgerovi v poslední chvíli hokejkou vypíchnul puk při pokusu o forhendový blafák.

A zkušeně si počíhal i na matadora Petrovického. „Nejdřív nabídnul otevřený prostor a najednou to hokejkou zavřel,“ vylíčil závěrečný pokus Róbert Petrovický. „Byl to nejlepší hráč na ledě, měl velké sebevědomí.“

Karlovarští tak znovu potvrdili, že v minulé sezoně nebyli náhodou v nájezdech nejlepší. „Asi na to máme čuch a správné hráče,“ usmál se Josef Řezníček. Ten sice tentokrát v nájezdu neuspěl, ale zastoupil jej Marek Melenovský.

„V poslední třetině jsem na Pince zkoušel při úniku blafák do bekhendu, ale to se nepovedlo. Tak jsem při nájezdu vystřelil,“ popsal Melenovský vítěznou trefu.

Vítkovice Steel - Energie Karlovy Vary 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Šimíček (Burger, Svačina) - 51. Řezníček (Dobroň, Skuhravý), rozhodující nájezd Melenovský.
Rozhodčí: Homola - Guth, Křivský. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 4392.

Sestavy:
Vítkovice: Pinc - Jurečka, M. Barinka, Ovčačík, Stehlík, Trnka, Krstev - Kvapil, Petrovický, Štefanka - Ujčík, Šimíček, Svačina - Korhoň, Burger, Treille - Klimek, R. Hruška, Krenželok. Trenéři: Hadamczik, Konečný a Moták.

Karlovy Vary: Mensator - Jiří Hanzlík, Dobroň, Grof, Duben, Němec, Řezníček, Prošek, Mudroch - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Zucker, Kristek, Skladaný - Bílek, Melenovský, Hluchý - Milan Procházka, Kuběna, Dej. Trenéři: Paleček a Antonik.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud