Miroslav Grossmann
30. prosince 2008 • 13:13

Vánoční extraliga táhne!

Autor: Miroslav Grossmann, Miroslav Votava
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři vyprodané zápasy ze šesti, to extraliga dlouho nepamatuje. Právě tohle se stalo v neděli, kdy vyvrcholil nebývalý divácký zájem o hokej. V posledních dnech lidé vyrazili na stadiony v takovém množství, že třikrát postupně vylepšili všechny rekordy sezony.



Průměrná návštěvnost se předevčírem dokonce přiblížila sedmi tisícům diváků.

Před lety si málokdo dovedl představit, že se extraliga bude hrát i mezi Vánocemi a Silvestrem. A když se s touhle novinkou začalo, vzbudilo to i nevoli. Hlavně mezi hráči, kteří by uvítali klid a rodinnou pohodou před pracovním vytížením.

Návštěvnost extraligy
do Vánoc        4760    4714
23. prosince    6058    4511
26. prosince    6763    4530
28. prosince    6798    5182

Poznámka: První číslo udává návštěvnost v této sezoně, druhé číslo v sezoně minulé. Do průměrů vánočních kol jsou započítány jen zápasy, které se hrály ve stanovené termíny, tedy bez předehrávek.


Podobné hlasy se občas objeví i nyní. I když už ne tak často. „Mělo by se nad tím programem trošku zapřemýšlet. Mně nevadí zápasy 23., 28. nebo 30. prosince. Ale hrát šestadvacátého mi přijde zbytečné,“ řekl kladenský útočník Pavel Patera. Sparťan Petr Ton by zase nejvíc přivítal volno 23. prosince.

„Nic podobného jsem nezaznamenal a nebyl by to pro mě argument. Je to typická ukázka profesionalismu u nás,“ reaguje Stanislav Šulc, ředitel extraligy. „Kdyby působili v zahraničí, nikdo by se jich neptal, kdy chtějí hrát. Hráči mají nadstandardní podmínky a podstatné je, co si rozhodnou kluby. A diváci na hokej o Vánocích chodí, nic jiného tedy hráčům nezbývá.“

Čísla opravdu hovoří jasně. Před rokem sice byly divácké návštěvy kolem svátků spíše průměrné, ale nynější nával na stadionech nemá obdoby. „Jsem trošku překvapený, že přišlo až tolik lidí,“ konstatuje Stanislav Šulc, ředitel extraligy.

V neděli byly vyprodané tři zápasy v moderních halách. V Pardubicích, Liberci a v Českých Budějovicích. A na Slavii, která má dlouhodobě problémy s nízkou návštěvností, dorazilo do O2 Areny skoro devět tisíc diváků.
Nejvyšší návštěvy kolem Vánoc
Pardubice–Ml. Boleslav (28. 12.) 10 194

Pardubice–Č. Budějovice (23. 12.) 9550

Slavia–Litvínov (28. 12.) 8897

Vítkovice–Litvínov (26. 12.) 8077

Sparta–Pardubice (26. 12.) 7936

NEJVYŠŠÍ NÁVŠTĚVA SEZONY
Sparta–Slavia (21. 10.) 11 683


„Nečekali jsme to a nic tomu nenasvědčovalo. Byli jsme hodně spokojení a potěšilo nás to,“ pochvaluje si Jan Kratochvíl, marketingový manažer klubu. Do Prahy dorazilo hodně fanoušků z Litvínova, kteří si i díky začátku v 15 hodin mohli udělat celodenní výlet do metropole.

„V jeden okamžik bylo před halou až moc lidí, kteří chtěli lístky. Pokladní měli pernou službu, za dvě hodiny prodali tři tisíce vstupenek,“ líčil Kratochvíl.

Nedá se očekávat, že by extraliga od modelu vánočních kol ustoupila. „Chceme vydržet. A zájem diváků je jasnou odpovědí. Je pár dní volno, lidé chtějí také vyrazit do společnosti a nesedět jen doma,“ říká Šulc.

A i kdyby snad někdo uvažoval o tom, že by sváteční termíny vypustil, šlo by to těžko. Byl by problém sestavit termínovou listinu. „Už teď bychom rádi začínali extraligu o něco později než 10. září, kdy je venku ještě hezké počasí a lidi to odradí od návštěvy stadionu. Ale nemůžeme si to prostě dovolit,“ tvrdí Šulc.

Takové snahy jsou ale zřejmě předem odsouzeny k zániku. Kluby dnes dokonce vítají, když hrají na svátky doma. Tržby mohou za jeden zápas narůst až o statisíce. „Loni jsme o svátcích nehráli doma ani jednou. Letos dvakrát a jsme za to rádi,“ říká Kratochvíl.

Podobná situace jako v Česku panuje i v Evropě. Jediná vyspělá hokejová země, která má mezi Vánocemi a Silvestrem pauzu, je Švýcarsko. Ale tam k tomu mají velký důvod. V Davosu se koná populární Spenglerův pohár, na který se sjíždějí fanoušci z celé země.


Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud