17. března 2009 • 22:37

Šindel: Zaplatili jsme nováčkovskou daň

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě kola před koncem skupiny o udržení ztratil šanci na únik z poslední místa hokejové extraligy nováček z Mladé Boleslavi, který byl na dně tabulky od 18. ledna.



Tříměsíční snaha o posun alespoň o jednu příčku výše skončila neúspěšně a Středočeši se musejí chystat na klíčový souboj o udržení s vítězem finále první ligy mezi Ústím nad Labem a Kometou Brno.

Trenér a sportovní manažer Mladé Boleslavi viděl hlavní příčinu pádu na chvost v černé sérii okolo Vánoc. Bruslařský klub na konci minulého kalendářního roku v šesti zápasech za sebou vůbec nebodoval.

"Mužstvo tehdy udělalo málo bodů," připomněl Šindel v součtu pouhé dva body z devíti zápasů. "Byl to rozhodující faktor toho, kde teď jsme. Ostatní mužstva nám odskočila. Byli jsme předtím na pozici, která nám skoro zajišťovala předkolo play off.

Byla to doba, kdy odešli zkušení hráči. Je to na zhodnocení, jestli ten odchod nebyl unáhlený, protože zkušenost mužstvu chyběla. Navíc přišla zranění," vrátil se k době, kdy také převzal jako hlavní kouč tým po Jiřím Šejbovi, který zůstal v roli asistenta.V úvodu sezony se Mladoboleslavští dočkali výhry až v sedmé kole, předtím všechny duely jen těsně prohráli.

"Byla to nováčkovská daň, chyby dělali hráči, kteří byli poprvé v extralize. Mužstvo se z toho pak dostalo. Jednu chvíli jsme byli jedenácti a vypadalo to, že už je to dobré, ale po té první reprezentační přestávce v listopadu se mužstvo znovu nenakoplo.

Až příchod Radima Vrbaty to znovu nastartoval," jmenoval Šindel předvánoční posilu z NHL, která ale po vynuceném návratu gólmana Jana Chábery a beka Marka Posmyka do Českých Budějovic na konci ledna zamířila výměnou za beky Lukáše Zíba, Jiřího Moravce a útočníka Tomáše Klimentu do Liberce.

Jako nováček Mladá Boleslav znepříjemnila soupeřům situaci daleko více než v minulém ročníku Ústí nad Labem. Při jeho ztrátě se hrála při své zavedení skupina o udržení už jen z povinnosti. "Myslím, že jsme byli pro extraligu přínosem a doufám, že budeme i v další sezoně, že se v baráži zachráníme.

Mužstvo odvádělo výborné výkony. Stavba mužstva po postupu z baráže je složitá, protože hráče, které bychom chtěli, jsou pryč. Mužstvo se přebudovává, neví se, jestli hráči budou nebo nebudou mít na extraligu. Zůstalo dvanáct hráčů, čtrnáct nových přišlo. Ostudu jsme určitě neudělali," myslí si Šindel.

V první lize se vytvořilo hned trio velice ambiciózních týmů s chutí hrát extraligu, Mladá Boleslav bude čelit jednomu z dua Ústí nad Labem - Kometa Brno. "Obě mužstva jsou velice kvalitní. Stejně jako Chomutov, který už vypadl.

Nejsem schopen říct, koho bych si přál. Kometa je silnější než v loňské sezoně, Ústí také. Loni bylo delší dobu v útlumu, než s námi hrálo baráž," doplnil Šindel s tím, že potenciální soupeře dlouhodobě mapují.

"Nebyli jsme naivní, počítali jsme s tím, že se může stát, že budeme hrát baráž. Ústí i Kometa hrají svůj specifický hokej. Kdo na nás padne, na toho se musíme připravit."Ve skupině o udržení bude hrát Mladá Boleslav ještě v pátek na ledě Kladna a v neděli doma proti Znojmu.

O týden později v neděli 29. března už doma vstoupí do baráže hrané na čtyři vítězná utkání. "Stěžejní hráči dostali do pátku úplné volno. Musí si především psychicky odpočinout. Prostor dostanou hráči, kteří hráli v první lize a junioři, možná v neděli bychom hráli už v optimální sestavě," uvedl Šindel.

"Na jednu stranu jsem rád, že to skončilo teď. Máme čas na odpočinek a doléčení šrámů a nachlazení. Bylo to náročné, hrát pořád se ztrátou a motivovat mužstvo, když jsme prohráli, ale i když jsme vyhráli a soupeři také, takže odstup by pořád stejný," dodal.

Naději promarnili Středočeši definitivně až dnešním nevydařeným zápasem s Českými Budějovicemi. "Od začátku jsme do toho šli, abychom urvali tři body a měli šanci hrát o třinácté místo. Bohužel se to nepodařilo a můžeme se chystat na baráž," litoval útočník David Vrbata.

"Prohrát 1:2, když jsme měli s Budějovicemi dobrou bilanci v sezoně, je škoda. Trošku nám to dneska vrátili."Vrbata by si přál do baráže za soupeře spíše Ústí nad Labem. "Všichni víme, jaké fanoušky má Kometa, tak si myslím, že by bylo Ústí lepší," uvedl.

Autor jediné dnešní branky Mladé Boleslavi Tomáš Nouza sice nechce vybírat, ale očekává postup Severočechů. "Je jedno, kdo na nás vyjde. Můj osobní tip je Ústí. Musíme vyhrát, nic jiného si tady nikdo nepřipouští," řekl Nouza.Jiří Polák ura

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud