5. srpna 2009 • 13:40

Kůrka nechtěl snížit plat, z Budějovic chce pryč

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kauze vyřazení útočníka Tomáše Kůrky z kádru extraligových Českých Budějovic pochybil podle hráčova agenta Jaromíra Henyše jihočeský klub, člen širšího reprezentačního kádru proto nenastoupil na hostování do prvoligového Tábora.



Kůrka po incidentu nechce v barvách Mountfieldu nadále působit a ve spolupráci se svým agentem by chtěl pokračovat v kariéře v jiném týmu.

Problém podle všeho vznikl tím, že sedmadvacetiletý forvard nehodlal přistoupit na snížení platu o 10 procent a zrušení prémiového řádu, což předeslal před zbytkem týmu v kabině.

"Jak stojí ve vyjádření klubu, mezi důvody vyřazení Tomáše Kůrky patří opakovaný nesouhlas se změnami ve smlouvě. Myslím, že ze strany Českých Budějovic se jedná o šikanu. Toto není normální jednání, to je pouze zastrašování," řekl Henyš na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Podle Henyše by však mělo vedení klubu podobné kroky probírat s agentem a nikoliv přímo s hráčem. "Jestliže se mnou někdo jednal o smlouvě samotné, tak by se mnou měl také jednat o dodatku na snížení platu. Kůrka v podstatě není oprávněn o té smlouvě s nimi sám jednat. Mně osobně se však dosud nikdo z Budějovic neozval, aby s námi případné změny projednali," podivoval se Henyš jednání klubu.

Sám by chtěl situaci vyřešit co možná nejdříve. "Byl bych rád, kdyby se smlouva zcela zrušila a Tomáš šel hrát někam jinam," prohlásil Henyš. Útočník se zkušenostmi z NHL vidí situaci stejně. "Po takovém narušení vztahů prakticky nepřichází v úvahu, aby se Tomáš do Českých Budějovic vrátil, a budeme hledat řešení, co dál. Tomáš sám řekl, že po tom, co s ním provedli, už nechce v klubu pokračovat," dodal Henyš.

Jeho klient je ostatně na hráčském trhu žádaným artiklem. "Hned jakmile se objevilo, že Kůrka má jít do Tábora, tak mi volali manažeři z jiných klubů extraligy. Jeden dokonce nabízel na výměnu hráče, kterého by i České Budějovice chtěly, ale vedení řeklo, že Kůrku musí potrestat," připomněl Henyš.

Kůrka by podle Henyše za dané situace měl mít možnost odejít jinam. "Pan Kůrka byl uveden v omyl, což mu dává právo odstoupit od smlouvy. České Budějovice jednají z pozice síly, moci a arogance. Kdyby k tomu však přistupovaly s ohledem na smlouvu, tak by měly jednat jako rovný s rovným," podotkl právník Jaromír Henyš mladší.

Podle jeho názoru byl Kůrka vyřazen z kádru bez ospravedlnění. "Jediný morální a právní důvod přeřazení do nižší soutěže je kvůli špatné výkonnosti. Pan Kůrka je však nominován do širšího kádru reprezentace, v minulé sezoně byl nejproduktivnějším hráčem Českých Budějovic, takže není pochyb, že tento důvod to jistě není. Budějovice ho přeřadily do Tábora s cílem způsobit mu škodu jak materiální, tak po sportovní stránce. Došlo k poškození jeho jména," uvedl Henyš mladší.

Forvard se zkušenostmi z NHL měl mít původně ve smlouvě také zapsáno, že bez svého souhlasu nemůže být poslán do nižší soutěže. Kvůli usnadnění registrace na hokejovém svazu však tato podmínka zanesena není. Proto mohl českobudějovický klub sáhnout ke Kůrkově hostování v Táboře, kde se měl hlásit v pondělí 3. srpna, ale na trénink se nedostavil.

"Volal jsem do Tábora, kde měl Tomáš nastoupit v 8:30, že tam nenastoupí do té doby, než budeme znát všechny okolnosti, proč byl vyřazen z kádru," připustil Henyš starší s tím, že osobně mluvil s koučem Jaroslavem Pařízkem.

Během pondělního telefonátu do Tábora navíc ještě ani netušil, že Kůrka je nemocný. "Tím je to také v těchto dnech dané, má nějakou střevní virózu. Tomáš se nemohl hlásit u klubového doktora Vodičky, protože ten je na dovolené, byl proto u své obvodní lékařky v Mostě a až 11. srpna má jít na kontrolu," přiblížil Henyš starší.

Kůrka prý navíc není jediným hráčem z Henyšovy stáje na jihu Čech, kterého by se měly změny ve smlouvě týkat. "Myslím, že to je diletantství. Pochybuji, že hráči podepíšou nějaké dodatky na zpětné snížení platu o měsíce zpátky. Klima v tom týmu nebude vůbec dobré," myslí si Kůrkův hráčský zástupce.

Hráče, který byl poslední dvě sezony velkou oporou týmu, si přitom Jihočeši cení velmi vysoko. "Po sezoně měl nabídku z Ruska, ale České Budějovice chtěly 15 milionů korun jako odstupné. Dohodli jsme se tedy tak, že kdyby se klub na začátku nové sezony dobře rozjel, může být Kůrka prodán v průběhu sezony," prozradil Henyš.

Mountfield má na celou věc odlišný názor. Henyš podle představitelů klubu o všem dobře věděl. "Dnešní vyjádření pana Henyše tady bereme jako lež a pomluvu. Osobně jsem byl svědkem toho, kdy pan Henyš telefonicky jednal s (sportovním manažerem klubu) Jaroslavem Jágrem na téma změn ve finančních podmínkách smlouvy Tomáše Kůrky," řekl ČTK tiskový mluvčí klubu Antonín Vansa.

Připustil, že s Kůrkou celou věc také probírali. "Ano, jednali jsme především s hráčem, protože jsme chtěli znát jeho postoj k situaci, ale pan Henyš rozhodně nebyl z jednání vyčleněný," dodal Vansa. Možnost Kůrkova odchodu však komentovat nechtěl. "Oficiálně jsme tu informaci zatím nedostali, takže nemá smysl se k tomu nějak vyjadřovat," uvedl.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud