Jakub Hlaváč
11. března 2010 • 19:13

Simon dostal za útok bruslí 30 zápasů

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V zámoří to považují za vrchol zákeřnosti. V Česku za vcelku běžný faul. Stop na třicet utkání versus stop na jeden zápas. NHL kontra extraliga. Oba tresty byly vyneseny za podobný prohřešek – stoupnutí bruslí na nohu protihráče. První si v roce 2007 vyslechl recidivista Chris Simon z NY Islanders, druhý liberecký Milan Bartovič v úterý.



„Výše trestu je směšná. Milan Bartovič si odpočine jedno utkání, Martinu Tůmovi z Českých Budějovic jeho zákrok ukončil sezonu a připravil mu minimálně šest týdnů utrpení,“ tohle tvrzení vám vykrystalizuje, když se zeptáte pár odborníků, pročtete si fóra nezaujatých fanoušků.

Všichni se shodně pozastavují nad závěrem disciplinární komise. A za příklad dávají NHL. Tam se podobné přečiny trestají nekompromisně – exemplárně, na výstrahu ostatním. Vedení ligy dá jasný vzkaz všem hráčům: příště už to nedělejte!

Tak jako v prosinci roku 2007. Tehdy Chris Simon porazil u mantinelu Jaarka Ruutua a vzápětí se zachoval podobně jako Bartovič. Nožem brusle mu dupl na kotník. „Jeho kariéru by měli uložit k ledu,“ vyzíval Wes Goldstein v komentáři pro CBS Sports. A byl vyslyšen. Známý rabiák inkasoval distanc na 30 zápasů.

„Pan Ruutu měl štěstí, že neutrpěl vážné zranění. Ale úmyslné šlápnutí na soupeře ostřím brusle, zvlášť když je hráč ve zranitelné pozici, je něco odporného, krajně nebezpečného a zcela nepřijatelného v hokejovém zápase,“ zlobil se Colin Campbell, výkonný viceprezident hokejových operací NHL.

Nutno podotknout, že Simonovi hodně přitížila jeho minulost. V NHL byl na více než jeden zápas trestán celkem sedmkrát. Mimochodem, teď válí v KHL za Čechov, klub, který se sbírkou hokejových rváčů chlubí.

Jako lepší příměr k Bartovičovi poslouží Chris Pronger. Respektovaný kanadský bek má pověst drsňáka, ale v záludnostech se nevyžívá. I proto překvapilo, když v roce 2007 u hrazení přišlápl nohu ležícího Ryana Keslera. Vysloužil si stopku na osm klání.

„Vím, že nechce, aby ho někdo narážel na mantinel. Aby inkasoval tvrdé rány. Ale tohle byla špatná odplata. Je zřejmé, že nůž brusle je nejnebezpečnější část výstroje a neměla by být použita na nic takového,“ tvrdil Kesler. „Chtěl bych se omluvit Ryanovi, svým spoluhráčům i NHL za to, co jsem udělal,“ reagoval Pronger.

Kesler i Ruutu měli štěstí, nic se jim nestalo. Tůma má po Bartovičově ataku prasklé vazy v kotníku. A to je hodně bolestivá záležitost. O to víc, že Tůma byl v inkriminované chvíli (po zásluze) vyloučen a Liberec v následné přesilovce vstřelil důležitý gól, který ho nastartoval k výhře.

Nejvyšší tresty v NHL:

Chris Simon – 30 zápasů
Šlápl bruslí na kotník Jarko Ruutuovi (prosinec 2007)

Chris Simon – 25 zápasů
V derby s Rangers sekl hokejkou do obličeje Ryana Holwega (březen 2007)

Jesse Boulerice – 25 zápasů
Krosčekoval hokejkou do obličeje Ryana Keslera (říjen 2007)

Marty McSorley – 23 zápasů
Praštil hokejkou zezadu do hlavy bitkaře Donalda Brasheara (únor 2000)

Todd Bertuzzi – 20 zápasů

Zezadu napadl Steve Moora z Colorada (březen 2004)

Steve Downie – 20 zápasů
Rozjel se proti Deanu McAmmondovi a ramenem ho trefil do hlavy (září 2007)

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud