Zdeněk Janda
31. října 2010 • 02:00

Je tu derby pražských "S"! Odrazí se Slavia?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak kdy, když ne teď? Hokejová Slavia ví, že už se musí zvednout, jinak se bude tabulkou šplhat vzhůru jen těžko. A dnes k tomu má ideální příležitost – na řadě je třaskavé derby se Spartou! Na její střídačce si atmosféru vypjaté řežby (dnes od 18.10 v O2 Areně) poprvé vychutná trenérské duo Hořava – Rulík.



Spartě už se dýchá lépe, dvakrát v řadě uspěla a její psychické rozpoložení pomalu stoupá. Zato její odvěký rival je na tom velmi, velmi bídně. V tabulce klesl právě pod Spartu, je dvanáctý a má stejně bodů jako třináctá Mladá Boleslav.

„Je to bída, nic jiného než bída,“ hlesnul po páteční prohře v Českých Budějovicích útočník Michal Vondrka. Slavia z posledních šesti zápasů vyhrála jenom jednou – a to ještě v Brně až na nájezdy. Na vítězství za tři body čeká od 12. října.

Důvod té bídy vězí v prachmizerné koncovce. Ve třech uplynulých utkáních se tým zmohl pouze na jediný vstřelený gól a marně hledá nástupce kanonýrů Romana Červenky, Tomáše Kůrky nebo Davida Hrušky, kteří mužstvo střelecky táhli v uplynulé sezoně.

„Góly prostě nedáváme, což je hrozné. S tím prostě na žádný úspěch pomýšlet nemůžeme,“ moc dobře ví kouč Vladimír Růžička.

Slávistický kouč Vladimír RůžičkaFoto Pavel Mazáč (Sport)

On stejně jako všichni slávisté doufá, že právě dnešní souboj je může nakopnout. „Všichni si to přejeme. Je pravda, že nás to může nastartovat a doufám, že si to vezmou všichni hráči k srdci,“ řekl Růžička včera odpoledne Nedělnímu Sportu.

„Doufám, že přijde hodně lidí a my se nějak chytíme a zvedneme,“ burcuje Vondrka, nejproduktivnější hráč mužstva. I jemu osobně se ale v posledních utkáních už tolik nedaří a není schopný ze sebe strhnout psychickou deku.

Vzájemné souboje se Spartou jsou pro Růžičku mimořádně prestižní, hokejisty dokáže vyhecovat. Ale v aktuální situaci, v níž se Slavia nachází, jméno soupeře až tolik neřeší.

„My prostě musíme vyhrávat, abychom se trochu dostali v tabulce nahoru. Kdyby to takhle mělo trvat dál, už by se ta ztráta hodně těžko doháněla,“ uvědomuje si Růžička.

Miloš Hořava udílí pokyny.Foto Barbora Reichová - Sport

Na sparťanské střídačce se představí Miloslav Hořava, jeho velký kamarád. Růžička několikrát přiznal, že právě s ním je ze všech ostatních trenérů v extralize asi v největším kontaktu. Poté, co se Hořava ujal Sparty, ale spolu nemluvili.

„Určitě se uvidíme v den zápasu a pár slov prohodíme,“ říká k tomu Růžička.
A ještě kvůli jedné věci by chtěli slávisté za každou cenu uspět – v rámci zápasu proběhne slavnostní zakončení kariéry Josefa Beránka, slávistické legendy. „Už i proto si moc přejeme vyhrát,“ tvrdí kouč.

Beránek, současný asistent, jako kapitán dovedl mužstvo ke dvěma titulům, s hraním skončil po minulé sezoně. Dnes se dočká obřích ovací. „Asi budu i dojatý,“ přiznává. Nejraději by ale byl, kdyby na konci derby mohl na střídačce vítězoslavně zatnout pěst.

V O2 Areně byly zatím k vidění v dosavadním průběhu ligy nízké návštěvy, i v tomto směru by dnešek měl být výjimkou. „Snad nás přijde povzbudit co nejvíc lidí,“ přeje si trenér Růžička.

Svým svěřencům má co říci
Svým svěřencům má co říci

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud