4. května 2011 • 14:12

V Boleslavi najdu chuť do hokeje, věří Výborný

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dres se svou tradiční devítkou na zádech oblékl na dnešní tiskové konferenci hokejový útočník David Výborný, jenž podepsal dvouletý kontrakt s extraligovým týmem Mladé Boleslavi.



Přiznal přitom, že chtěl původně končit s kariérou, ale vábení dlouholetého kamaráda Milana Hniličky, který ve středočeském klubu zastává funkci sportovního manažera, jeho rozhodnutí změnilo.

"V lednu jsem si říkal, že bych chtěl skončit, ale pak jsme někdy od března začali být v kontaktu s Milanem, nikdo o tom moc nevěděl a začali jsme to směřovat k dohodě. I rodina mě podpořila v tom, abych ještě nekončil," řekl novinářům šestatřicetiletý forvard.

"Teď už to zase cítím úplně jinak. Věřím, že získám novou chuť do hokeje. Bez toho bych do Boleslavi nešel a ani nemohl dál hrát hokej," dodal Výborný.

Na stole měl tři další konkrétní nabídky, spekulovalo se o zájmu Plzně, Litvínova či Českých Budějovic, kde trénuje jeho otec František. Definitivně se rozhodoval poslední tři týdny. "Jednalo se o velice dobrá mužstva, která se v extralize pohybují mezi první čtyřkou. Bylo to těžké rozhodování, ale nakonec jsem zvolil Boleslav," přiblížil Výborný.


Přiznal však, že byl v kontaktu s dalším kamarádem Martinem Ručinským, který již dříve odešel ze Sparty do Litvínova. "Bavili jsme se, párkrát jsme si zavolali, ale k dalšímu kontaktu pak nedošlo," uvedl Výborný.

Pro Mladou Boleslav nakonec rozhodla i geografická poloha - nechtěl každý den dojíždět nikam daleko od rodiny. "To byl také důvod, proč jsem se vracel z Ameriky do Čech, klidně jsem mohl zůstat ještě někde venku. Jsem rád, že to budu mít blízko Prahy, mohu být s rodinou. Milan Hnilička navíc projevil zájem jako první a začal mě přemlouvat. Začíná tu něco nového a já jsem rád, že u toho mohu být," vysvětlil Výborný.

Právě Hnilička sehrál v jeho příchodu hlavní roli. "Ale nejen Milan. Je to také klub, kde jsem čtyři roky působil," vzpomněl na své hokejové začátky. "Boleslav je navíc hokejové město. Věřím, že bude mužstvo posílené a snad budeme hrát dobrý hokej," přál si Výborný.

David Výborný u puku před dotírajícím Drtinou
David Výborný u puku před dotírajícím Drtinou


Jako pětinásobný světový šampion by měl být ústřední postavou týmu a jedním z jeho tahounů na ledě i v kabině. "Nechci ale, aby to stálo na mně. Podílet se musí celé mužstvo, určitě všichni nespadnou na zem jen proto, že přišel Výborný. Pokud se chceme dostat do desítky, musíme hrát především kolektivně," prohlásil Výborný.

Právě k postupu alespoň do předkola vyřazovacích bojů by Středočechům rád pomohl. "Bylo by hezké, kdybychom se dostali do play off. Ale nejsem příznivcem nějakých silných slov, ta jsem neříkal ani na Spartě. Samozřejmě bych si ale rád zahrál v play off, od toho v Boleslavi jsem," podotkl Výborný.

Oproti Spartě, kde působil poslední tři sezony po návratu ze zámořské NHL, to pro něho bude výrazně jiná zkušenost. "Ve Spartě je povinnost hrát alespoň semifinále, aby ta sezona byla braná za úspěšnou. V našem případě to nyní bude umístění kolem toho desátého místa. Trochu mi to připomíná působení v Columbusu; taky jsme se snažili dlouho dostat do play off, ale nikdy se nám to nepodařilo," připomněl Výborný.

K tomu, aby se jeho nový tým posunul v tabulce vzhůru, je prý potřeba hlavně začít vyhrávat více zápasů na soupeřových kluzištích. "Boleslav nevyhrávala venku, to je v extralize velký problém. Vyhrávat jen domácí zápasy, to na desítku většinou nestačí. Vím to z vlastní zkušenosti z uplynulé sezony," připomněl Výborný sparťanské trápení.

Konec ve Spartě určitě neproběhl podle jeho představ, přesto mu na slavný klub zůstávají hlavně dobré vzpomínky. "Sparta mi dala příležitost hrát v extralize. Nějaká nostalgie tam po odchodu je, ale život jde dál," prohlásil Výborný, jenž o konci ve Spartě věděl od ledna.

"To rozhodnutí přišlo v době, kdy jsme se vrátili ze Spenglerova poháru a prohráli tři zápasy za sebou. Vnitřně jsem to cítil," vzpomínal Výborný, který pak své pocity sdělil i generálnímu manažerovi Petru Břízovi.

Sparta mu nabídla možnost pokračovat v klubu na manažerské pozici. "Před dvěma týdny jsem se o tom s Petrem Břízou bavil, ale to jsem byl už na devadesát procent rozhodnutý, že chci dál pokračovat v kariéře," řekl Výborný.

V Boleslavi posléze podepsal dokonce dvouletý kontrakt. "Dva roky jsem určitě schopný ještě extraligu hrát. Jde o to, abych našel novou motivaci, snad budu hrát dobrý hokej," věřil Výborný.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud