Miroslav Horák
15. září 2011 • 10:30

Hvězdy extraligy volají po změně: Pojďme naši soutěž zlepšit!

Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oblíbená, velmi slušně navštěvovaná. Ale i málo inovativní, usedlá v zajetých kolejích. Taková je hokejová extraliga. Kluby se nerady pouští do nových zásadních projektů, které by soutěž oživily, vylepšily.



Protřelí mazáci, kteří toho ve světě dost viděli, by pozitivní příklady z NHL rádi implantovali na český led. A mrzí je, že nikde nevidí zájem změnit zaběhnuté pořádky.

Co myslíte, jaké oživení vás čeká v novém ročníku? Možná širší sortiment v bufetu stadionu. Jinak není na obzoru nic nevšedního, čerstvého, co by nalákalo další diváky do arén. A tak to zase bude na hokejistech…

Pardon, vlastně je tu jedna velká změna. Odpočítávání času opačným směrem, od dvacáté minuty k nule. To vás ale spíš otráví, že?

Když si sednete k jednomu stolu s hokejovými kapacitami, jako jsou například útočníci Petr Nedvěd a Martin Ručinský, je nasnadě, že od nich pár vylepšováků uslyšíte.

Jistě, hráči myslí především na svůj komfort, jejich motivací k progresu je zejména ušetření sil, získání času na relaxaci a léčbu šrámů. Ale přesně v souladu s tím pak stoupá i jejich výkonnost, jde o spojité nádoby. Logika je prostá. Vyjdete-li hráčům vstříc, jako divák od nich dostanete zajímavější menu.

O co jde matadorům především? Veteráni z NHL a nejen oni by doma rádi najeli na program zápasových tripů (třeba týdenní výjezdy českých týmů na Moravu a obráceně). Uvítali by větší počet nahuštěných utkání po sobě a pak zase delší pauzu na odpočinek a trénink. Zkrátka považují za správné roztrhat zavedené české schéma pátek, neděle a vložené úterky.

„Nejde mi moc na rozum, proč v základní části nehrajeme zápasy po sobě, back to back, jako je to v NHL. Třeba v úterý jeden, ve středu další zápas,“ přemýšlí Petr Nedvěd, útočník Liberce, ošlehaný tisícovkou zámořských bitev. V jízdním řádu soutěže vidí logistické vady, které jdou proti hokejistům, a tím pádem i proti divákovi.

„Jakmile pak přijde předkolo play off , pro čtyři kluby nejdůležitější část sezony, hrajete nejprve dvakrát ve dvou dnech a pak máte jediný den volna před odvetami venku. Pokud dojde na pátý duel, zase je pouze jednodenní mezera… Ještě navíc chytnete soupeře z druhého konce republiky, jako jsme to hráli s Vítkovicemi. To je pro mě skoro až sbohem rozume,“ kroutí hlavou Nedvěd.

Proč sbohem rozume? Protože po rozvleklé dlouhodobé fázi sezony přijde play off – svátek hokeje – a vy můžete během pouhých čtyř dnů vyhučet z kola ven. Než se paráda rozjede, už je po ní. „Je tu konečně vrchol sezony a my strašně spěcháme, aby se to co nejdřív ukončilo,“ mrzí Nedvěda.

Martin Ručinský by urychleně zavedl seriálové cestování. O přínosu téhle změny se sice mluví dlouhé roky, ovšem převážně jen v kabinách hráčů. Jejich výtky (rozumějte nápady) jsou vnímány spíš jako brblání.

„Říkám si, proč dosud nikdo nepromyslel možnost tripů? Příklad: v pátek hrajeme v Třinci, v sobotu ve Vítkovicích a v pondělí třeba ve Zlíně nebo v Brně. Proč nejde dojet si na Moravu pro tři zápasy? Nebo aspoň pro dva?“ ptá se Ručinský.

Jeho kumpán Nedvěd se přidává: „Vezměte si Třinec. Jezdí dálavu do Litvínova nebo do Varů jenom pro jeden jedinej zápas. To nemá moc logiku.“ Asi všem je jasné, že hlavně Karlovarští a borci z Třince trpí. „Pro Třinec je to velikánské znevýhodnění oproti ostatním. Kdyby v minulé sezoně neměli široký kádr a borce takových kvalit, nemohli to dotáhnout až k titulu,“ je přesvědčený Ručinský.

Podle obou hokejových ikon je na místě zrušení klasických hracích termínů. „Vůbec bych se toho nebál,“ míní Nedvěd. „Přesně tak,“ reaguje litvínovský lídr. „Ale tady jsou hrací dny jako vytesaný do kamene. Přitom to postrádá smysl.“

Mnozí z vás jistě namítnete, že tradice je tradice. Pátek, neděle, občas úterý. Pro mnohé fanoušky opěrné body víkendu. Ovšem Nedvěd s Ručinským přinášejí i jiný pohled. A v lecčems pravdivý.

„Pokud jdete v pravidelný hrací den večer na zimák, vidíte zápas svého týmu, ale jiný už pak nestihnete. Kdežto při rozmělněném programu extraligy byste v televizi nebo na internetu měli prakticky každý den nějaký zápas,“ vyzdvihuje Ručinský přínos. „Naprostá pravda,“ přikyvuje Nedvěd.

Co si z těchto vizí vezmou extraligoví vývojáři?

Očima Stanislava Šulce: Záleží na klubech
„Kdysi dávno zde byly pokusy spojovat zápasy venku, ale upustilo se od toho i s odkazem, že náš fanoušek je zvyklý chodit jednu čtvrtinu na hokej v pátek, pak třeba v neděli. Jsme zvyklí na pravidelné střídání zápasů doma a venku, takže jsme o změně ani neuvažovali. Nikdo s takovým námětem nepřišel a možná to souvisí i s tím, že Česká republika je tak malá, že to asi není nejaktuálnější problém. Všechno má samozřejmě svá pro a proti. Ušetří se na cestování, ale hráči zase nejsou doma, netrénují ve vlastním prostředí. Na to mohou být různé názory a pohledy, z klubů však skutečně nikdo nenastolil, že by bylo dobře se tím zaobírat.
Na druhou stranu, v některých případech tomu dneska nic moc nebrání. Máme hrací dny pátek – neděle a vložené úterky. Jenže dnes už dochází k tolika změnám, že se hraje i ve všechny jiné dny. Pokud se tedy kluby dohodnou a přehodí si třeba pořadatelství, aby mohl například Třinec zůstat na druhém konci republiky, to záleží vyloženě na nich. Ovšem že by se tahle záležitost měla řešit nějak plošně, s tím nikdo nepřišel.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
13
Finále
Články odjinud


Články odjinud