5. listopadu 2010 • 04:00

Kauza kontumace: Extralize hrozí i soud!

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kontumace? Nebo jen odebrání bodů? A pozor, teď už v aktuální kauze, která hýbe extraligou, zaznívá i slovo mnohem většího kalibru: soud! Plzeň i Mladá Boleslav, dva hlavní protagonisté současné aféry, se totiž chtějí bránit za každou cenu a jsou ochotné sáhnout i k soudní žalobě.



Ano, udělali jsme administrativní chybu. Ano, jsme ochotni přijmout nějaký disciplinární (peněžní) trest. Ale absolutně se nesmíříme s kontumací!
Takhle se dají shrnout plzeňské a mladoboleslavské reakce. První klub by mohl přijít o 19 bodů, druhý dokonce o 22 bodíků.

„Je to zásadní rozhodnutí, které nemá obdoby. A my se budeme bránit, nejde jenom o nás nebo o Boleslav, ale jde o filozofii sportu jako takového. Není možná nahánět body nějakým administrativním rozhodnutím,“ říkal včera Tomáš Tesař, právní zástupce Plzně.


PLZEŇ MÁ PŘIPRAVENÉ DALŠÍ DŮKAZY
Včera se k celé kauze obsáhle vyjádřil během tiskové konferenci, vedle něj seděl Martin Straka, generální manažer klubu. Byl pobledlý, mluvil nezvykle potichu. Je znát, jak ho to celé zasáhlo.

„Jsem znechucený z toho, co se tu děje kvůli ničemu. Vždyť žádné kluby neprotestují, kluci mají zaregistrované hráčské smlouvy, jsou zaplacení, nikdo nepodal žádný podnět a nikomu to nevadilo. Body se dělají na ledě, ne v kancelářích,“ zlobil se Straka, největší osobnost extraligy.

Tesař se pak ve fundovaných právních výkladech několikrát snažil názorně ukázat, že při registracích vládne v extraligovém vedení i na sídle svazu nepořádek. A upozornil na podle něj základní argument, který potvrzuje správnost plzeňského výkladu ve složité a nepřehledné kauze.

ROZDÍL MEZI REGISTRACÍ A EVIDENCÍ
„Máme za to, že jsme si nechali hráčskou smlouvu podepsat panem Šulcem (šéfem extraligy), legalita oprávněnosti byla potvrzena i podepsanou soupiskou,“ namítá Tesař, že klíčový proces registrace byl podle něj splněný. Což je v jeho právním výkladu jádro věci.

Na několika konkrétních případech potom totiž upozornil, že navazující svazová evidence je „v nepořádku.“ Ukázal i konkrétní případy – ve zmíněné evidenci je podle plzeňských představitelů například Karol Svoboda, dnes karlovarský obránce, stále vedený jako hráč Slavie. „Nebo Rostislav Martynek, který hraje za Budějovice, ale je stále evidovaný v Třinci. Jen namátkou jsme tam objevili tři chyby. Tak proč ta evidence vůbec je?“ ptal se Tesař.

Stanislav Šulc, šéf extraligy, argumentuje tím, že u všech ostatních případů byly náležitosti napraveny. Kluby dodaly všechny potřebné formality, takže u nich je vše v pořádku. Navíc klíčové je to, co obdržel faxem sám Šulc. A ne to, co je v těchto evidencích, které nemusí být aktualizované.

Plzeňské vedení ale celkově považuje tento systém za velmi nevyhovující. Podle informací Sportu narazilo i na další zásadní chyby a nedostatky u ostatních klubů, na které je připraveno upozornit v případě, že půjde „do tuhého.“ Tedy v případě, že kontumace bude skutečně realitou.
A podle zdrojů Sportu se jedná o zásadní pochybení, která nemohou vyloučit, že v minulosti se s registracemi účelně manipulovalo i zpětně.

ARGUMENT – HRÁČI BYLI REGISTROVANÍ
Hlavní plzeňský argument je – hráč byl registrován, mohl tedy oprávněně hrát. Evidence je věc druhá. Stejně tak mluví v Boleslavi. „Zásadně nesouhlasíme s tím, že naši hráči nastupují neoprávněně,“ tvrdí Cyril Suk, boleslavský generální manažer.

„Marušák a Divíšek jsou hráči BK Mladá Boleslav, mají platně zaregistrovanou hráčskou smlouvu, tím pádem jsou naši a oprávněně startují za nás. Podle Herního řádu jsme se ničím neprovinili. Předpisů je několik, možná se budou právníci přít o jednotlivé výklady. Náš je ale tento,“ potvrzuje i Michal Koliáš, ředitel klubu.

Oba kluby včera oficiálně požádaly o to, aby jim Stanislav Šulc dopřál desetidenní lhůtu na to, aby měly možnost shromáždit na svou obhajobu všechny podklady. Aby do té doby o případné kontumaci nerozhodl.

Šulc jim vyhověl. „Není důvod, proč bych tak neudělal,“ řekl včera. Zároveň připustil, že kluby by mohly být teoreticky potrestané i jinak než kontumací, ale zároveň zopakoval, že tato varianta je podle něj nejpravděpodobnějším řešením.

Pokud k němu dojde, budou se Boleslav i Kladno bránit. Nejdříve se odvolají o odvolací komise APK. Jestli neuspějí, půjdou i soudní cestou. „Je nám to velice líto, ale jedině soud by mohl objektivně posoudit, jestli to byl oprávněný start, nebo ne,“ uvedl plzeňský právník Tesař.

Jestli k tomu dojde, extraliga má velkou polízanici...

SOUD SE MŮŽE TÁHNOUT DLOUHO

„Pokud to takhle APK rozehraje, že to kontumuje, letošní liga skončila,“ říká na rovinu Tesař. „My dokážeme, že to pro nás byla neodvratitelná újma, na jejímž základě soud vydá předběžné opatření a body se nebudou moct odebrat do doby, než padne definitivní verdikt správního soudu, což může trvat měsíce,“ uvedl Tesař.

„Pokud bychom šli k soudu, z vlastních zkušeností mohu říct, že by se to do konce tohoto ročníku vyřešit nestihlo,“ dodal i Jan Tůma, právní zástupce Boleslavi.

Hrozí, že soudní pře výsledky extraligy totálně zostudí. A jak Plzeň kouká na to, že rozjíždí „velkou“ hru? „My nic nerozjíždíme. Nám jde o princip a celý český hokej!“ zdůrazňuje Tesař.

A proč se k oběma klukům nepřidalo Kladno? To svou chybu uznalo, následky (odečet šesti bodů) bere. Ze všech tří postižených týmů z toho tedy vychází nejlépe.

„Nepřísluší nám komentovat přístup jiného klubu. Kdo se ale o to zajímá, může si to dát dohromady,“ říká boleslavský ředitel Koliáš.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
5
Finále
Články odjinud


Články odjinud