Miroslav Horák
11. listopadu 2010 • 07:00

Extraliga pod širým nebem bude v Pardubicích!

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNĚ - Tak tohle je pecka, unikátní lahůdka pro fanoušky. Návrat ke kořenům. Extraliga potajmu chystá novinku, mistrovský zápas pod širým nebem! Místo? Pardubický plochodrážní stadion. Soupeři? Domácí Eaton Pardubice a Kometa Brno. Očekávaná návštěva? Až 25 tisíc fanoušků. Zkraje ledna se těšte na hokejový svátek.



Deník Sport se dostal k tajným informacím o projektu, který v Česku nemá obdoby. Nese název Open Air a má přinést nevšední zážitek. A podle všeho opravdu přinese.

Aby ne, hokejové mače pod otevřenou oblohou jsou mimořádně vděčné. A všude po světě dělají hokeji ohromnou reklamu. V NHL, ale už i v Evropě se stávají mocným hitem. Brzy se dočkáte i vy. Hokejový trhák se předběžně plánuje na neděli 2. ledna příštího roku.

Stadion v PardubicíchFoto Pavel Mazáč Sport


„Pracujeme na tom, aby se naše záměry staly skutečností. Ale ještě je předčasné mluvit o hotové věci. Ve výběru je několik soupeřů, tedy i více možností data konání. Nejzazší termín konání je leden,“ reaguje Zbyněk Kusý, generální manažer Pardubic, na informace Sportu.

18500
To je stávající návštěvnický rekord na nejvyšší hokejové soutěži u nás. V říjnu roku 1962 přišlo tolik lidí do nové pražské Sportovní haly na zápas Spartaku Sokolovo proti ZKL Brno.


Není překvapením, že do akce „hokej venku“ jako první na domácím území vstoupily Pardubice. Mají značnou diváckou podporu, v žebříčku návštěvnosti evropských klubů se dlouhodobě pohybují v TOP 10.

A dává logiku, že jim pro hokejovou klasiku přijde nejvhodnější duel s Kometou Brno, která se také opírá o davy příznivců.

V pardubickém ohnisku zájmu zůstávají ještě čtyři další tuzemské kluby. „Chceme hrát s tradičním mužstvem,“ přeje si Kusý.

O uspořádání Winter Classic Game, jak se utkání nazývá v NHL, přemýšleli v Pardubicích hodně dlouho. „Poprvé jsme tohle téma v klubu otevřeli někdy před dvěma lety. Intenzivně se o to zajímáme posledních šest týdnů. Asi každý pochopí, že po logistické stránce jde o velmi složitou operaci,“ pokračuje manažer Eatonu.

Stadion pro plochou dráhu by se měl v lednu změnit na hokejovou arénu pod širým nebemFoto Pavel Mazáč Sport


Složitou a také finančně velmi náročnou, hodí se dodat. Rozpočet hokejové parády se dozajista vyšplhá k cifře přesahující 10 milionů korun. Velké prostředky klub musí vynaložit na stavební práce.

Areál, kde se každoročně koná prestižní Zlatá přilba, je zapotřebí patřičně upravit. Jen samotné podloží pro ledovou plochu si vyžádá maximálně profesionální přístup a povolání špičkových expertů.

„Jedná se o vysoce nákladnou záležitost,“ přikyvuje Kusý. „Protože nemáme k dispozici prostor, který, když to přeženu, zalijeme vodou, necháme zmrznout a hodíme puk. Musíme zajistit terénní úpravy, stavby tribun. Pakliže se rozhodneme a tu věc uděláme, nákladově to je pro nás docela slušné riziko. Ale vzhledem k tomu, že předpokládám velký ohlas a zvlášť u našich výborných fanoušků, vnímáme uspořádání téhle akce jako dárek lidem.“

Stadion v PardubicíchFoto Pavel Mazáč Sport


Smělá pardubická vize vyhlíží jako neobyčejný prezent a lze si představit, že tisíce hokejových fajnšmekrů z mnoha koutů republiky budou chtít být u toho. Je však jistota, že odvážný projekt nezahubí přírodní „pohroma“ v podobě nenadálého oteplení?

Moderní technologie by si s případnou oblevou měly poradit. „Garance uspořádání zápasů jsou i v případě teploty okolo 12, možná až 15 stupňů,“ dává Kusý najevo, že to půjde.

V Pardubicích dlouho dopředu hledali ideální termín. Zkrátka zjišťovali, kdy je u nich z dlouhodobého pohledu největší zima. A údaje z různých míst, kde evidují hodnoty venkovních teplot, Kusého navedly k přibližnému stanovení data pro neobyčejný duel.

Plochodrážní stadion, kde by se mělo extraligové utkání mezi Pardubicemi a Kometou odehrátFoto Pavel Mazáč Sport


„Zjišťovali jsme si dlouhodobé hodnoty počasí i u letištních odborníků, kteří dlouhodobě spolupracují s vyhlášenými odborníky na meteorologii,“ popisuje manažer.

Inspiraci vstřebával i v zahraničí, kde jsou v tomto směru dál. „Jsme jeden z mála států Evropy, který takový zápas ještě neuspořádal. Na vlastní oči jsem už viděl podobná utkání v Rakousku, Švýcarsku a Americe.“

A proč ještě Pardubice nevydaly oficiální prohlášení o pořádání velkolepého podniku? Učiní tak, až v klubu nashromáždí potřebné spisy, dají do kupy právní náležitosti, všelijaká povolení.

„Vyřizuje se velká porce dokumentů, které s tím souvisejí. Pokud se nám je podaří dotáhnout v příštích dnech do konce a uzavřít potřebné administrativní záležitosti, někdy v polovině listopadu bychom rádi na tiskové konferenci oznámili veškeré detaily naší akce,“ uzavírá Kusý.

Na stadion by mohlo přijít až 25 000 fanoušků
Na stadion by mohlo přijít až 25 000 fanoušků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
6
Finále
Články odjinud


Články odjinud