Zdeněk Janda
12. listopadu 2010 • 15:06

Sponzoři hlásí: Kluby kvůli aféře o peníze nepřijdou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to nemilé. Ale naše aktuální sponzorské aktivity v klubech to neovlivní. Takové jsou reakce generálních sponzorů Plzně i Mladé Boleslavi, dvou hokejových týmů, které nejvíce doplatí na případnou kontumaci za chybné registrace v extralize. Ale kluby si mohou aspoň oddychnout – o peníze od mecenášů nepřijdou.



Klub bez sponzorů? To je v Česku něco nepředstavitelného. Platí jednoduchá neúprosná rovnice: klub bez pořádných sponzorů = krach.

I proto by pro Plzeň (její roční rozpočet činí zhruba 70 milionů korun) a Mladou Boleslav (75), dva hlavní představitele největší hokejové kauzy posledních let, bylo totální katastrofou, kdyby kromě možné ztráty extraligových bodů přišly ještě o peníze od naštvaných největších klubových mecenášů.



To se ale nestane. „Jedná se sice o politováníhodnou událost, ale smlouva s klubem je uzavřená a platí,“ řekla Sportu Jolana Číhová, tisková mluvčí Škoda Holding, generálního sponzora plzeňského týmu. A naznačila tak, že společnost za klubem pevně stojí.

Ani firma ani klub nechtějí prozradit, jakou částkou firma ročně Plzni přispívá, podle hrubých odhadů Sportu by to ale mohlo činit deset milionů korun.
Podobně smířlivě zareagovali i ve společnosti Škoda Auto. A také mladoboleslavská automobilka vyloučila, že by kvůli probíhající kauze nějak zasahovala do personálního chodu klubu. „To v žádném případě, je to výlučně věcí samotného managementu v Boleslavi,“ reagoval Jaroslav Černý, šéf komunikace Škoda Auto.



Pro oba kluby je postoj hlavních partnerů klíčový. V českých poměrech totiž finanční toky od sponzorů tvoří až 89 procent všech příjmů, ze vstupného proudí pouze kolem pěti procent. A zbylá procenta jsou příspěvky od BPA, hlavního marketingového partnera extraligy.

Takže pokud by generální sponzor během sezony pozdržel kvůli administrativnímu pochybení svou platbu, mohl by se daný klub dostat do vážných finančních potíží. Navíc by to mohlo odradit i menší sponzory. V této oblasti tedy Plzeň s Boleslaví bojovat nemusí.

Jejich boj je v rovině právní. Právě právníci obou klubů teď horečně sepisují svoje analýzy, které podle nich dokládají, že z legislativního hlediska registrace hráčů proběhla i přesto, že manažeři do sídla extraligy neposlali potřebné dokumenty.



„Do pondělí bychom to měli mít hotové,“ uvedl v týdnu Tomáš Tesař, plzeňský právní zástupce. Ten rovněž už dříve předeslal, že pokud Stanislav Šulc, šéf extraligy, sáhne ke kontumaci nebo odečtu bodů, podá klub správní žalobu k soudu.

Víc to ale v současné době nechce komentovat. Stejně jako nikdo další. Firma BPA, hlavní marketingový partner extraligy, totiž všechny kluby obeslala s tím, aby se do vyřešení kauzy zdržely mediálních vyjádření. „Takže nic k tomu teď říkat nechci, nezlobte se,“ odmítl včera žádost o rozhovor Martin Straka, generální manažer Plzně.

Ten se v současnosti zotavuje po artroskopickém zákroku v koleně a chystá se na návrat na led. Hrozí ale, že bude muset vynechat ještě dva zápasy po reprezentační pauze. Otázkou zůstává, kolik bodů bude mít v tu dobu jeho klub...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud