Miroslav Horák
14. listopadu 2010 • 05:00

Jaké jsou platy v extralize? Ať zveřejní všechno!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ženské, auta, fotbal. Na tahle tři témata zaručeně narazíte v rozhovorech vrcholových hokejistů. Výjimku nemohli udělat ani reprezentanti, odlétající na víkendové partie turnaje Karjala do Helsinek. Ovšem včera přišlo další téma: peníze v extralize.



Po deváté hodině ráno se výprava hokejistů objevuje na ruzyňském terminále. Hráči vláčí kufry, v rukou čerstvé noviny. Chybět nemůže deník Sport s magazínem na téma Peníze v českém hokeji. Snad u každého stolu v blízkosti bufetu se o obsahu čísla vede řeč.



Novák, Mojžíš, Schwarz, Vašíček, Novotný, Kašpar, Škoula. Ti všichni nahlížejí do pátečního čísla, prostudovávají si sumy, za které podle průzkumu Sportu hrají špičkově ocenění tuzemští plejeři.

Martin Adamský (vlevo) s Hrabalem a Richterem slaví svůj gól na 6:4Foto Jaroslav Legner (Sport)


Pro legionáře z KHL není téma mezd až tak třaskavé. Logicky. Když si přepočtou své kontrakty z čistých dolarů na hrubé koruny, rázem se ocitnou na úplně jiných cifrách než desítka, v níž na piedestalu figuruje Lukáš Krajíček z Třince.

Jeho měsíční plat okolo 600 tisíc korun ční nad konkurencí. Ne vždy ho ovšem dostane. Může přijít zranění, nemoc a kohoutek s přívodem zlaťáků se zastaví. „Třinec mě platí za zápasy, když nebudu hrát, na takovou částku se nedostanu. Jsou tam i nějaké bonusy, záleží tedy i na výsledcích týmu,“ vysvětluje Krajíček.

Anebo přijde jeho uvažovaný odchod do Kontinentální ligy, kde se o šikovného beka zajímá Kazaň s Mytišči. A rázem v hitparádě povyskočí někdo jiný.

Skvělý zákrok Sasu Hoviho před Tomášem Vakem z Liberce, které Kamil Brabenec neodstavilFoto Barbora Reichová (Sport)


Dalšího reprezentanta Petra Hubáčka Sport Magazín zařadil na 4. až 7. pozici se 400 tisíci. Už z dálky mává a žádá o slovo. „Pánové, měli jste mi ubrat. Vážně. Tolik nemám,“ skoro přísahá opora brněnské Komety.

Usmívá se u toho, ale brzy je poznat, že rozbor peněz v hokeji na stránkách novin není jeho zamilovanou četbou. „Beru, že jste se snažili vytvořit věrný žebříček. Ale mě by zajímal ten, kde bude cifra od prvního po posledního hráče extraligy. Oficiální údaje, přesně do koruny,“ reaguje.

Tuší, že ne každý člověk v Česku stráví zveřejněné částky. „Nevěřili byste, do kolika negativních a nepříjemných situací se člověk dostává… Navíc asi nikdo ze čtenářů nevezme v potaz, že 35 procent z té cifry odevzdám na daních, na povinném pojištění, část jde agentovi,“ vypočítává.

David Výborný (druhý zleva) se raduje se svými spoluhráči z gólu do sítě Mladé BoleslaviFoto Pavel Mazáč (Sport)


Podobné to bylo například s prémií za jarní světový titul z Německa. Triumfátoři inkasovali od svazu 500 tisíc na hlavu. Po veškerých daňových odpočtech a pomoci lidem stiženým povodněmi zbyla hráčům asi polovina.

„Tím si absolutně nestěžuju, jen by bylo dobré dát vědět, že uvedené sumy v takové výši nikdy nevidíte. A dál se o tom moc bavit nechci. Každá další zmínka o platové situaci přinese hráči víc škody než užitku,“ je si jistý Petr Hubáček.

Což neplatí pro kabinu brněnské Komety. „Kluci se o tom v dobrém slova smyslu budou otírat, ale časem to vyšumí. V Kometě jsou kluci naprosto v pohodě. Narážky přijdou, ale jako v každé fungující sportovní rodině.“

NEJLÉPE PLACENÍ HRÁČI EXTRALIGY PODLE SPORTU
1. Lukáš Krajíček (Třinec) 600 000 korun
2. Jiří Burger (Vítkovice) 450 000
3. Jaroslav Balaštík (Zlín) 410 000
4. – 7. Petr Hubáček (Brno), Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba K. Vary), Ladislav Kohn (Třinec) 400 000
8. – 10. Richard Stehlík (Brno), Lukáš Mensator (K. Vary), Radek Bonk (Třinec) 375 000



Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud