František Suchan
2. ledna 2011 • 04:59

Mrazivá vášeň je tu! Open Air Game otevírá brány

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od pusy jim stoupala pára. Měli rudé uši. Ale když se hrnuli z unikátního hřiště, byli plní dojmů. Hokejisté Pardubic a Komety včera poprvé vyzkoušeli led ve Svítkově, kde se do sebe dnes ve 12.30 pustí v jedinečném souboji pod širým nebem. I vy pořád ještě můžete být u toho! Vstupenky z celkového počtu 25 tisíc míst budou k dostání přímo na místě. Ale nezapomeňte, pořádně se oblečte. Bude to fičet! Nejen před oběma brankami....



Nad nízkými baráčky pardubického předměstí se tyčí mohutné tribuny. Obyčejně tu duní zvuk motorů plochodrážních motorek. Dneska se bude stadion ve Svítkově otřásat ovacemi tisícovek diváků. Kotlů z Pardubic a Komety Brno. Pokud dorazí přes 18 500 lidí, bude překonána  historicky rekordní návštěva na hokeji v Česku.

-3

Taková by měla být dnes teplota při utkání Pardubic s Kometou

Je sobotní poledne, teprve před pár hodinami dozněly silvestrovské oslavy. Hloučky pracantů s košťaty a lopatami šůrují mezi sedačkami a odklízejí poslední zbytky sněhu. Všude okolo to pendluje. Tady je třeba doladit detail, támhle zapojit obrazovku… Do nejvyšších pater hlediště mezi tím šplhají první zvědavci.

A uprostřed toho všeho se skví naleštěné jeviště. Tady se za chvíli vrhnou na poslední přípravy ti, kdo budou dnes zimou prokřehlé publikum hřát svým uměním. A už jsou tady...



Od ČEZ Areny přijíždí autobus s domácími hokejisty. Jdou na to. První a jediný trénink než se pustí do ostrého souboje pod širým nebem. Jako kdysi na zamrzlém rybníku proti sousedovic bratrům. Pěkně od podlahy! Tohle extraliga nepamatuje.

„Nejdřív je potřeba se trochu zorientovat. Chvíli trvalo, než si na jiné prostředí zvyknou oči a tělo,“ líčil brankář Adam Svoboda po hodině a půl dřiny. Svižné dřiny. Ono to totiž ani jinak nejde. Jakmile se na chvíli zastavíte, ledový fičák vám dá připomenout, že je leden. I při snesitelných teplotách okolo nuly, které o víkendu panují.

Zápas pod otevřeným nebem slibuje velkou šou.Foto Barbora Reichová (Sport)


Ale zrovna Svoboda se na unikátní podnik pečlivě připravoval. „Jasně. Na Silvestra jsme si dali zápas mezi vesnicema na rybníku. Lítali jsme tam asi tři hodny, padlo tolik gólů, že ani nevím, kdo vyhrál,“ culil se vtipálek, který se nechal na místo konání přivézt v nákladovém prostoru autobusu. A zpátky zase nestíhal, musel dodávkou.

„Je to úžasné. Jako malí jsme hráli na rybnících, teď si to zopákneme. Zvlášť ve vánočním čase to bude super. Nějakých dvacet tisíc lidí okolo, to bude fakt zábava,“ chrlil ze sebe nadšeně po tréninku Adam Pineault, americký útočník domácích.



Dorazila za ním ze zámoří manželka. Zbytek rodiny bude sledovat výjimečné utkání přes internet. „Je to taková malá Winter Classic. Čekám, že to bude úžasné. Moc se na ten zápas těším.“

Stejně mluvili i Brněnští, kteří dorazili na třetí a střihli si na ledě hodinu příprav. „Trénink byl perfektní, zatím ani nemrzlo, takže mám jenom dobré dojmy,“ těšilo útočníka Komety Radka Dlouhého. „Jen když člověk chvíli sedí nebo stojí na místě, je to krušný. Budeme holt muset hrát bez vyloučení, protože na trestný to bude síla.“

18 602

Tolik diváků podle tipu Nedělního Sportu navštíví dnešní zápas extraligy ve Svítkově

Ostatně, fanoušci na tribunách to sami poznají. Jenže zima nezima, v Pardubicích se chystá skvostná podívaná. Tohle nebude obyčejný zápas. Ani pro hráče.

„Chceme vyhrát, to je jasné, ale zároveň si člověk musí užít, že je součástí něčeho výjimečného,“ nezastíral Jakub Nakládal, reprezentační obránce Pardubic.

Zrovna on si, stejně jako spoluhráči, pochvalovali kvalitu ledu. Prý je ještě lepší než v kdejaké hale. A hlavně, je na něm minimum reklam! Z vysokých tribun budete mít hřiště luxusně usazené před sebou, o všem budete mít dokonalý přehled. Jedině diváky v nejnižších řadách bude muset těšit spíš to, že na historické události vůbec byli. Ale co. I to za to stojí…

Petr Koukal se zahřívá.
Petr Koukal se zahřívá.






Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud