2. ledna 2011 • 12:16

Pardubice ovládly duel pod širým nebem!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Pardubic zvítězili v utkání 36. kola extraligy, které se odehrálo na pardubickém plochodrážním stadionu ve Svítkově, nad Kometou Brno 4:2. V duelu, jemuž přihlížela historicky nejvyšší extraligová návštěva 17.140 diváků, vedli hosté po první třetině 2:0, ale Pardubice třemi góly ve druhé třetině vývoj otočily. Jejich vítězství v závěru potvrdil střelou do prázdné branky svým druhým gólem v utkání útočník Jan Starý.



Padající sníh v první třetině vadil nejvíce brankářů. Na snímku je Jiří TrvajFoto Barbora Reichová SPORT

Ve sněhové chumelenici, jež provázela celou úvodní třetinu, se vedlo lépe Jihomoravanům, kteří si během ní vypracovali dvoubrankový náskok.

Brankáři Trvaj a jeho protějšek Adam Svoboda v kleci domácích se nejprve zahřáli při ranách Buchteleho a Meidla, první větší šanci pak měly při přečíslení tří na jednoho Pardubice. Rákos však nebezpečnou střelu namířil jen do Trvajova ramena a Špirko skákající kotouč při dorážce netrefil.

Gólově tak mohli v polovině sedmé minuty jako první udeřit hosté. Po chybě obránce Koláře při vyhození puku zpoza vlastní branky přihrál Hruška Kvapilovi a ten zakončením do odkryté branky snadno otevřel skóre.

Chvilku nato pálil Brabenec, Svoboda puk lapačkou pouze vyrazil nad sebe, ten dopadl za jeho zády do brankoviště, ale než ho domácí uklidili do bezpečí, brankovou čáru překročit nestihl, což vzápětí potvrdil i videorozhodčí.

Přišlo přes 17 tisíc fanoušků
Na stadion ve Svítkově dorazilo 17.140 diváků. Ale ačkoliv pořadatelé před utkáním vyhlásili útok na historickou návštěvu, pokořena nakonec nebyla. Absolutním maximem tuzemské nejvyšší soutěže je 18.500 fanoušků, kteří se sešli v roce 1962 na utkání Spartak Sokolovo - ZKL Brno.

Druhá dvacetiminutovka přinesla zcela jiné přírodní podmínky, neboť sněžení ustalo a občas plochu osvítilo i slunce, ale především výraznou změnu ve vývoji skóre.

Východočeši, v jejichž brance vystřídal Svobodu dnešní náhradník Růžička, totiž dokázali nepříznivý stav za necelých osm minut zcela otočit.

Nejprve v polovině 22. minuty tečoval Špirko před Trvajem zakončení najíždějícího Kočího. O necelé dvě minuty později přistrčil Špirko kotouč Starému a ten přesnou střelou o tyč nedal Trvajovi šanci.

Poté se vyznamenal při Polodnově teči Růžička, ale v začínající 30. minutě nachytal Trvaje střelou mezi betony Bartek a Pardubičtí vedli 3:2. Krátce nato byl prvním vyloučeným hráčem zápasu Somík, ale Kometě se nevedlo ani v další přesilovce, kterou měla před druhou pauzou k dispozici.

Lidé se mohli zahřát třeba rumem, to hráči mohli během utkání pít pouze studené iontové nápoje.
Lidé se mohli zahřát třeba rumem, to hráči mohli během utkání pít pouze studené iontové nápoje.

Ve třetím dějství šancí ubylo. Eaton už se nepouštěl tolik do ofenzívy a pečlivě hlídal svůj těsný náskok, který mohl přesto navýšit. Těsně před polovinou třetí třetiny, kdy si oba týmy v rámci zachování férových podmínek měnily strany, však zakončil Zohorna v dobré pozici bekhendem mimo a ani Kousal neprocedil puk za Trvajova záda.

Prakticky ihned po změně stran se dostal do brejku Dlouhý, zakončení mu znemožnil Píšův háček a sudí nařídili trestné střílení. Brankář Růžička však vyrovnání nepřipustil a chytil Dlouhého ránu do lapačky. Čtyři minuty před vypršením základní hrací doby mohl potvrdit tři body pro Pardubice útočník Kolář, ani nadvakrát ovšem na Trvaje nevyzrál.

V polovině 58. minuty sáhla střídačka Brna k oddechovému času, poslední minutu to hosté zkusili při hře bez brankáře se šesti bruslaři v poli, ale nejenže Kometa na vyrovnání nedosáhla, její risk naopak potrestal rozhodujícím gólem do prázdné klece Starý.

HC Eaton Pardubice - HC Kometa Brno 4:2
Branky a nahrávky: 22. Špirko (Kočí, Kolář I), 24. Starý (Špirko), 30. Bartek (Koukal), 60. Starý (Bartek, Špirko) - 7. Kvapil (R. Hruška), 17. Erat (Meidl).

Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Blümel, Gebauer.
Vyloučení: 2:0. Bez využití.
Diváci: 17.140.

Pardubice: A. Svoboda (21. M. Růžička) - Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Kolář II, Mezei - Bartek, Koukal, Somík - Kolář I, Kousal, Starý - Zohorna, Buchtele, Radil - Pineault, Špirko, Rákos. Trenéři: Jandač a Hynek.

Brno: Trvaj - Kempný, Bičánek, Malec, Mojžíš, Stehlík, Houdek - Veselý, R. Hruška, Kvapil - Jaroslav Svoboda, Brabenec, Jakub Svoboda - Huml, R. Procházka, Dlouhý - Erat, Meidl, Polodna. Trenéři: Jeřábek a Lubina.


Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud