Jiří Vítek
11. dubna 2018 • 14:38

Malletův příběh: jak došel ze zámořské ligy o ničem až k úspěchu v Kometě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Číslo 95 na ledě zvedne ruce nad hlavu a na tribuně naproti domácí střídačce vytáhne jeden z fanoušků kanadskou vlajku. Rituál po brankách Alexandra Malleta značí, jak si v Brně užívají přítomnost zámořského útočníka. Bývalého bitkaře, který měl blízko k tomu, aby si zahrál v jednom útoku s dvojčaty Sedinovými, a nejlepšího střelce Komety v základní části této extraligové sezony.



Na konci ledna loňského roku opouštěl tehdy nevýrazné Pardubice s bilancí 36 zápasů – 1 gól. Alexandre Mallet byl v tu chvíli vším, jen ne exkluzivním zbožím, kvůli kterému by se kluboví manažeři předbíhali ve frontě.

Přesto se jeden našel. Brněnský boss Libor Zábranský tehdy objevil dílek, který postupem času doplnil mistrovskou skládačku. „Byla to nejlepší věc, která se mi v minulé sezoně mohla stát,“ soudí s odstupem času kanadský forvard.

Místo toho, aby Zábranský vytáhl z brněnské juniorky další talentovaný drahokam, postupně začal brousit tvrdý, na první pohled ničím nezajímavý žulový kámen. Kanadský experiment se vydařil perfektně: Mallet si nejenže vybojoval místo v sestavě mezi takovými plejery jako Erat , Zaťovič či Kvapil, ale dokázal konečně uplatnit svůj styl i na českých kluzištích.

Styl, který v průběhu jeho kariéry procházel nejrůznějšími obměnami. V quebecké juniorské lize hájil barvy stejného týmu jako současná superstar Sidney Crosby , krom gólů si však v podobném tempu odškrtával bitky.

Až v devatenácti letech přinutil skauty zvednout hlavu. V jeho poslední juniorské sezoně mu statistici napočítali celkem 81 bodů, což mu spolu s důrazným a neústupným stylem hry vyneslo pozvánku do NHL. Ve druhém kole draftu 2012 si ho vybral tým Vancouver Canucks.

„Tehdy jsem dospěl, vyrostl a začal hrát víc než jen pět minut za zápas,“ vysvětluje Mallet svůj raketový vzestup. Neřešil, jestli si ho vybral kanadský nebo americký klub, na draftu v Pittsburghu měl před sebou pouze vidinu samotné NHL.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud