30. března 2019 • 19:25

SESTŘIH: Plzeň – Olomouc 3:2. Indiáni jsou v semifinále, narazí na Třinec

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Plzně porazili v rozhodujícím sedmém zápase čtvrtfinále play off extraligy Olomouc 3:2 a v semifinále se utkají s Třincem. Západočeši rozhodli o své výhře již v první třetině, ve které si za jedenáct minut vypracovali tříbrankové vedení. Gól a asistenci si připsal kapitán Milan Gulaš.



Hanáci ale poté dokázali zápas zdramatizovat. Nejprve v přesilovce snížil Lukáš Nahodil a v 58. minutě překvapil brankáře Dominika Frodla střelou z vlastního obranného pásma Jan Švrček. Vyrovnat ale již Olomouc nedokázala.

"Po průběhu série je to velká úleva. S Olomoucí to bylo extrémně těžké a musím říct, že dlouho nepamatuju takhle skvělou sérii. Klobouk dolů před nimi. To, co je dostalo na 6. místo po základní části, tak ještě dokázali zlepšit. Měli jsme to extrémně těžké a o to více si postupu ceníme a vážíme. Jsme hrozně rádi, že jsme dokázali postoupit do semifinále," řekl Gulaš po zápase.

Trenéři Západočechů udělali po nezdaru v předešlém zápase série změny v sestavě. Upravili složení obranných dvojic, do útoku nasadili Kindla s Kantnerem a do elitní formace ke Kovářovi a Gulašovi vrátili Poura. "Měli jsme v hlavě více variant, ale Kuba Pour s nimi hrál, proto jsme se tak rozhodli. A naštěstí to vyšlo," řekl trenér domácích Ladislav Čihák.

Změny se vyplatily rychle. Již po 28 sekundách hry otevřel skóre Pour, který pohotově dorazil Gulašovu střelu. V 6. minutě putovali na trestnou lavici v rychlém sledu čtyři hráči, následně se hrálo tři na tři a více prostoru na ledě využil Gulaš, jenž překonal Konráda v brance Olomouce podruhé.

Další šanci měl Vráblík, gólmana Hanáků ale nepřekonal. Když se ale v 11. minutě po Strakově přihrávce zpoza branky prosadil osamocený Kodýtek, pro Konráda zápas skončil. Na ledě jej nahradil Lukáš. O obrazu hry svědčil i fakt, že Frodl v plzeňské brance v té době čekal na první zákrok.

"Vedli jsme 3:0, což bylo dobré, ale věděli jsme, že před sebou máme 40 minut práce a že to nebude nic lehkého. Že to Olomouc nevzdá a bude bojovat stejně jako v sezoně i v play off," uvedl Čihák.

Na začátku druhé třetiny mohl duel zdramatizoval v přesilovce Strapáč, Frodl byl ale připravený. Následně své velké šance nevyužili domácí Gulaš, jenž trefil tyč, Kodýtek a Nedorost. A Západočeši toho rychle litovali. Při Indrákově vyloučení využil chytré Knotkovy přihrávky Nahodil a snížil na 1:3.

Po Knotkově vyloučení ve 41. minutě mohl vrátit domácím tříbrankové vedení Němec, Lukáše však nepřekonal. Podobně dopadl i později Eberle. Hanáci v celém utkání málo stříleli a Frodl nebyl v permanenci, s blížícím se koncem duelu však i on musel řešit nebezpečné situace. V 52. minutě jej prověřili Dujsík s Irglem .

O závěrečné drama se postaral v 58. minutě Švrček, jenž překvapil Frodla střelou z vlastního obranného pásma. "Asi nevidím na levé oko. Nebo ledař špatně urolboval led, dvakrát to tam skočilo a šlo to nechytatelně nad beton," pousmál se Dominik Frodl. "Hrozný gól. Říkal jsem si, ty vole, teď už nesmíš dostat další. A modlil jsem se, aby to kluci ušmrdlali u nich v rohu. A naštěstí to kluci neskutečně zvládli," dodal vážněji.

Vyrovnat již ale hosté nedokázali. Plzeň tak vyhrála i šestý rozhodující sedmý zápas play off v klubové historii a stejně jako loni postoupila do semifinále.

"Po výhře v šestém zápase jsme do Plzně přijeli v parádní náladě. Ale pak nám tady jezdili dva na jednoho, neměli jsme je vůbec pokryté. Nevím, čím to bylo, ale nedokázali jsme navázat na předchozí povedený zápas," nechápal Jan Švrček olomoucký herní výpadek v úvodu. "Nevyšel nám vstup a to nakonec rozhodlo celý zápas. Úplně jsme z toho vypadli a bohužel nás to stálo postup," řekl.

Ladislav Čihák (Plzeň): "Měli jsme dobrý vstup do utkání, chtěli jsme hrát aktivně, jednoduše se tlačit do brány. Dali jsme rychlé góly, prosadili se hned z prvního střídání. 3:0 pro nás bylo dobré, ale věděli jsme, že před sebou máme 40 minut práce a že to nebude nic lehkého. Že to Olomouc nevzdá a bude bojovat stejně jako v sezoně i v play off. Hosté snížili na 3:1, nicméně si myslím, že dvě další třetiny jsme odehráli velice slušně. Soupeře jsme moc nepouštěli do šancí, bohužel z jedné dali gól. Věděli jsme, že si výsledek potřebujeme uhlídat. Už jsme tady jednou dvoubrankové vedení ztratili a nechtěli jsme do toho vstoupit znovu. Trošičku jsme zatáhli střední pásmo, soupeř se tlačil k nám a bylo logické, že si vytvoří nějaké šance. Pak dali šťastný gól, kdy puk napálili na branku, dali gól a nás čekaly krušné chvíle. Kluci to ale pak dobře podrželi na zadním mantinelu. Závěr jsme odehráli velmi dobře. Série je celkově obrovská zkušenost pro mě, celý mančaft i pro veřejnost. V play off neexistuje, že je někdo favorit. Všichni viděli, že Olomouc byla v určitých zápasech jasně lepší. Musím říct, že jsme to s nimi měli extrémně těžké. Opět se potvrdilo, že nelze nikoho podceňovat."

Zdeněk Moták (Olomouc): "Do utkání jsme špatně vstoupili a vlastně celé dvě třetiny jsme hráli špatně. Z naší strany to byl bojácný výkon. Až ve třetí třetině to bylo hodno našeho jména a celé sezony, kterou jsme hráli a hráli jsme dobře. Domácí jsme přitlačili do defenzivy, ale bohužel jsme dali už jen jeden gól. Už se nám nepodařilo srovnat. Z pohledu celé série blahopřeji domácím, hráli výborně a zasloužili si postup. Chtěl bych jim poděkovat za fér hru, která čtvrtfinále zdobila. Děkuji i našim hráčům, protože hráli výborně a zasloužili si účast ve čtvrtfinále i takovou výbornou sérii. V budoucnu z ní budou moc těžit zkušenosti. Ukázalo nám to další věci, na kterých musíme pracovat, abychom příště byli ještě lepší."

Góly

Domácí: 00:28. Pour, 05:43. Gulaš, 10:49. Kodýtek

Hosté: 28:54. Nahodil, 57:26. Švrček

Sestavy

Domácí: Frodl (Miltchakov) – Moravčík, Jones, Pulpán, Čerešňák, Allen, Vráblík, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář (A), Gulaš (C) – V. Němec, Kracík, Indrák (A) – Kantner, Nedorost, D. Kindl – Straka, Kodýtek, Eberle.

Hosté: Konrád (11. Lukáš) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), J. Galvas, Švrček, Dujsík, Matai – Ostřížek, J. Knotek (A), Jergl – Burian, Strapáč, Irgl – Laš, Nahodil, Skladaný – J. Káňa, Kolouch, Holec.

Rozhodčí

Jeřábek, Pešina – Lhotský, Svoboda

Stadion

Home Monitoring Aréna

Návštěva

6888 diváků

Plzeň - Olomouc: Pour pohotovou dorážkou otevřel skóre utkání, 1:0
Video se připravuje ...

Plzeň - Olomouc: Pour poslal tvrdě k ledu Švrčka
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Plzeň - Olomouc: Kodýtek vyhnal třetím gólem Konráda z brány, 3:0
Video se připravuje ...

Plzeň - Olomouc: Gulaš potrestal chyby olomoucké obrany, 2:0
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud