Miroslav Horák
16. dubna 2022 • 11:10

Hadamczik před finále: Varaďa nehraje jako nároďák, i proto má úspěchy

Autor: Miroslav Horák, inf
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tým Třince vedl ve velkém extraligové finále proti vsetínskému kolosu (1998), rok poté s Oceláři bral třetí flek. Alois Hadamczik (69) důvěrně zná i prostředí Sparty, kde zažil „dobu bronzovou“ v období 2002 – 04. Před nynějším velmi očekávaným titulovým bojem mírně favorizuje slezský soubor. „Ale hlavně, pro extraligu a hokejové fanoušky je finálová série obrovským lákadlem. Třinec je menší město, ovšem Oceláři jsou hokejový gigant. A Sparta je Sparta,“ říká v rozhovoru pro iSport Premium kouč, který v nejvyšší soutěži a s reprezentací nashromáždil jedenáct medailí. Co si myslí o Varaďově či Jandačově práci? A jak vidí sparťanské brankáře?



Může mít vůbec střet o Masarykův pohár zajímavější a obsazení?
„Bude to velké finále dvou velmi ambiciózních a dobře zabezpečených klubů, to je bez diskuzí. Očekávám urputný boj.“

Kdo bude nakonec zvedat ruce a proč?
„Třince je o krok dál, má kompaktnější tým. Pokud si tuto vlastnost udrží, nedovolí střelcům Sparty probíjet se přes jejich obranu a dávat góly, pak bude mít nakročeno k zisku titulu. Série nebude jednoduchá pro nikoho, ale pokud Venca Varaďa z Třince odchází, zaslouží si vyhrát třetí titul v řadě. Ať to dotáhne až do zlatého konce. Věřím víc Třinci. Aby však dohnal Vsetín, bude muset ještě párkrát vyhrát.“ (usmívá se)

Jaký dopad má na hráče a náladu v týmu vědomí, že Varaďa po sezoně odejde?
„Věřím, že třinečtí hráči budou mít motivaci navíc. Budou mu chtít poděkovat za ta léta, kdy trenér dal dohromady vítězné mužstvo. Slušela by tomu velká paráda se zlatou tečkou.“

Herní projev třineckého týmu je vyloženě Varaďova práce, že?
„Souhlasím. Největším poznávacím znamením hokeje pod Vencou Varaďou je disciplína a morálka. Klíčové je, že hráči tuto myšlenku vzali za svou, plní pokyny a věří tomu, že základem každého kolektivního sportu je hra z obrany. Když slýchávám, že národní tým má dvě pětky na hru dopředu a dvě na hru dozadu, musím se pousmát. Tak to nefunguje a i Venca Varaďa to ví. Jinak by jeho tým takto nehrál. A je úspěšný. Každá pětka musí svědomitě plnit defenzivní úkoly, na týmových osobnostech pak je, aby rozhodly utkání ve vlastní prospěch.“

Na druhé straně sparťanská obec si říká: Kdy jindy, když ne teď?! Vidíte to stejně?
„Určitě. Sparta po titulu touží dlouhodobě, letos je to patnáct let od posledního titulu. V sezoně prokazovala pozvolný vzestup, nevyvíjelo se to s ní ideálně, ale postupně rostla a dotáhla to až do finále. Za to klobouk dolů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud