5. dubna 2023 • 09:30

ANALÝZA: Jak Třinec zrušil dominanci Dynama. Vymazal střely, ucpal modrou

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Série mezi Dynamem a Třincem má za sebou úvodní dva zápasy. Oba týmy potvrdily, proč patří v Česku mezi nejlepší. Zatímco první duel ovládly Pardubice a zaslouženě se dostaly do vedení v sérii, druhý bod pro sebe urvali Oceláři. Taktéž po zaslouženém vítězství. V čem byly největší rozdíly, že jsme byli svědky dvou odlišných střetů?

  • Obrana Třince před Kacetlem

    Zásadní změna nastala u Ocelářů. Po prvním zápase si uvědomili, že musí lépe bránit slot, prostor před Kacetlem. V prvním duelu totiž Dynamo zapsalo hned 24 středně a vysoce nebezpečných střel. Vysoké číslo, proti kterému těžko vyhrajete. Pokud chcete porazit Pardubice s excelentními hráči, nemůžete je nechat se dostávat k tolika šancím.

    Součet středně a vysoce nebezpečných střel Pardubic ve druhém zápase? 5. Ano, o devatenáct méně! Enormní rozdíl. Projevilo se to i v očekávaných gólech. Dynamo si v prvním zápase vytvořilo 3,72 očekávaných gólů, ve druhém pouze 1,08. Vynikající práce Třince v tomto směru.

    Vysoko + středně nebezpečné střely 1. zápas 2. zápas
    Pardubice 24 5
    Třinec 13 11
    Očekávané góly 1. zápas 2. zápas
    Pardubice 3,72 1,08
    Třinec 2,22 2,33
  • Nejde to, musíme nahazovat

    I takový pocit jste mohli nabýt z Pardubic ve druhém utkání. A opět to jde ruku v ruce s defenzivní prací Ocelářů. Dynamo ve vítězném utkání zapsalo ve hře v plném počtu hráčů 24 úspěšných vstupů do ofenzivního pásma, k tomu 37 nahození.

    Ve druhém duelu sice měly Pardubice více možností k průniku do útočného pásma, ovšem Oceláři bránili svoji modrou čáru excelentně. Dynamo zapsalo 13 kontrolovaných vstupů a hned v 71(!) případech se odhodlalo pouze k nahození. Donutit tým s takovými hráči jako jsou Sedlák, Radil, Hyka či Zohorna k tolika nahozením, smekáme klobouk dolů před Oceláři.

    Nahození (5 proti 5) 1. zápas 2. zápas
    Pardubice 37 71
    Třinec 47 52
  • Křižné přihrávky

    Trend posledních let dokazuje, že po křížných asistencích máte větší šanci skórovat než z jakýchkoliv jiných přihrávek. Když vezmeme v potaz hru pět proti pěti, zvítězily týmy, které se dostaly k vícero křižným pasům v daném zápase.

    V prvním utkání jich Dynamo zaznamenalo 10, Oceláři 6. Oba celky z těchto příležitostí skórovaly po jednom góle. Ve druhém utkání se stav otočil. Třinec se dostal k 11 střelám po křižné přihrávce, Pardubice k 6. A Oceláři se opět dokázali prosadit.

    Křižné přihrávky na střelu (5 proti 5) 1. zápas 2. zápas
    Pardubice 10 6
    Třinec 6 11
  • Ofenziva Třince se příliš nezměnila

    Opticky by se mohlo zdát, že Oceláři měli ve druhém duelu více šancí než v prvním, ovšem nebylo tomu tak. Data potvrzují, že do útoku si Třinec vedl v obou duelech podobně.

    50 a 41 střeleckých pokusů ve všech herních situacích. 8 a 9 střeleckých pokusů ze slotu při hře pět proti pěti. 24 a 19 přihrávek na střelu v plném počtu hráčů. A jak už bylo zmíněno, 2,22 a 2,33 očekávaných gólů. Minimální rozdíly.

    Nejzásadnější změny nastaly v bránění Třince a důrazu Pardubic. Oceláři se ve druhém zápase rozhodli k pasivnější defenzívě, více zahušťovali prostor okolo své modré čáry před útoky Pardubic a zafungovalo to. Nutili Dynamo k nahozeným pukům, omezili jejich kontrolované vstupy.

    A když už se Pardubice dostaly k puku v pásmu Třince, Oceláři výborně zavírali prostor ve slotu před Kacetlem a nutili soupeře ke střelám tzv. z bufetu.

    Což jde ruku v ruce s tím, že Dynamo se nedostávalo ke Kacetlovi tak často jako v prvním utkání. Nemohlo se mu dostat pod kůži, rozptýlit ho. A to je přesně to, co brankáři Třince vyhovuje. Kacetl to potvrdil čistým kontem a Třinec si pohodlně dokráčel pro první výhru v sérii.

    SESTŘIH: Pardubice - Třinec 0:3. Oceláři vrátili úder a vyrovnali stav série
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud