Zdeněk Janda
18. listopadu 2011 • 15:35

Slavia je v krizi, Růžička však neřve. Nemá to žádný smysl...

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdejší prvotřídní kanonýr jen zpovzdálí sleduje nemohoucnost svého týmu. Sedm zápasů, šest porážek, z posledních tří utkání jediný vstřelený gól, naposledy prohra 1:5 v Kladně... Slávistický kouč Vladimír Růžička trpí, přesto působí na střídačce momentálně 12. týmu extraligové tabulky nezvykle klidně. „Nemá cenu řvát jako utržený ze řetězu,“ říká. Radost mu alespoň udělal návrat útočníka Michala Vondrky.



Na první pohled by se mohlo zdát: Jemu jsou ty porážky skoro jedno! Vždyť za hokejisty jen rezignovaně stojí, opřený o plexisklo... Omyl! Kouč Vladimír Růžička, největší slávistický srdcař, porážky nenávidí jako málokdo. Vnitřně se v současné herní mizérii souží, ale navenek to během utkání nedává najevo. Důvod je jednoduchý: nechce na hráče přenášet ještě větší nervozitu.

„V minulosti jsem tady měl hráče, které vyburcovalo, když jsem na střídačce řádil. Pomohlo to. Ale teď vím, že musím být spíš v klidu, rozhodně by mužstvu neprospělo, kdybych neustále řval jako utržený. Je třeba to řešit bez emocí, stejně jako v kabině,“ vykládal po porážce 1:5 v Kladně.

Pro Slavii byla třetí v řadě, za tu dobu vstřelila jediný gól, ze hry se trefi la po téměř 180 minutách! Předtím dvakrát neskórovala ani jednou. Tragická bilance.

Růžička ale hokejisty po dalším nuzném představení nesjezdil. Věděl, že by to situaci ještě zhoršilo. „Vím, že hráče to trápí, přemýšlejí nad tím. Snaží se možná až moc, hra je křečovitá. Všechno je to o gólech, které nedáváme,“ říká.

Poslední zápasy Slavie
Slavia-M. Boleslav
0:2
Slavia-Č. Budějovice
0:3
Litvínov-Slavia
6:4sn
Slavia-Třinec
3:2sn
Slavia-Plzeň
0:3
Kometa-Slavia
4:0
Kladno-Slavia
5:1

Ostřílený obránce Jiří Vašíček vítá, že je teď trenér Růžička klidnější. „Ví, že se trápíme a je mu jasný, že když na nás bude řvát, jací jsme dřeváci, uškodí nám ještě víc,“ tvrdí statný bek.

Slavia musí bleskurychle nastartovat ozdravný program, jinak vůbec poprvé pod charismatickým šéfem bude hrát jenom play out. Což by především z ekonomických důvodů byla pro klub katastrofa.

„Ta hrozba tady je, ale my se nevzdáváme, budeme bojovat, musíme se z toho nějak dostat,“ říká Růžička, jenž v posledních dnech neustále komunikuje s agenty a shání posily.

„Potřebujeme nějaké zkušené hráče, ovšem ono není tak jednoduché je získat, ostatní kluby si svoje opory chrání. Přesto věřím, že někoho najdeme,“ doufá kouč, který připustil, že se může jednat i o cizince.

Včera odpoledne mohl zahlásit první změnu - z finského Oulu se vrací útočník Michal Vondrka, jenž do Skandinávie odešel před sezonou právě z pražského týmu. Jenže nedostával takový prostor, proto je zpět.

„Je to pro nás výborná zpráva. A věřím, že nastoupí už v pátek proti Pardubicím,“ reaguje Růžička.

Slavia má úzký kádr, příchod dalších hokejistů zvýší v týmu konkurenci. „Což hlavně potřebujeme,“ upozorňuje dlouholetý boss, jenž Slavii vede jedenáctým rokem. A teď prožívá jednu z nejtěžších chvil.

Soupeři ji ale nezatracují. „Nechtěl bych určitě Slavii kritizovat, dobře vím, jak nám bylo v podobných situacích v předchozích letech. Ona se z toho dostane, je jenom otázkou času, kdy dá dva tři góly a vše se otočí,“ říkal po vzájemném duelu kladenský kapitán Pavel Patera.

Změna k lepšímu by mohla přijít už dnes s Vondrkou.

Vladimír Růžička debatuje s rozhodčím při zápase Slavie s Kometou Brno
Vladimír Růžička debatuje s rozhodčím při zápase Slavie s Kometou Brno

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud