19. srpna 2015 • 04:58

Čím trpí sudí v extralize? Špatná komunikace i atmosféra strachu!

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
  • Extraligoví sudí se často pod tlakem hráčů uchylují k aroganci, situace mnohdy neřeší správněExtraligoví sudí se často pod tlakem hráčů uchylují k aroganci, situace mnohdy neřeší správněFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Cech rozhodčích v hokejové extralize v poslední době často připomínal odpadkový koš atakovaný rojem dotěrných vos. Základní problém ostře sledovaného a odevšad kritizovaného oboru však spočíval v tom, že ho vedli amatéři. Jaké další problémy výrazně trápí „hokejovou policii“? Na to se podívejte v článku.

  • Úzká a stárnoucí špička

    Na světových turnajích mají čeští rozhodčí početné zastoupení i díky diplomacii šéfa komise Pavla Halase, který o jejich delegacích zároveň rozhoduje. Na mezinárodním ledě mají respekt, což se o působení mezi českými mantinely tvrdit nedá. Za dvěma až třemi špičkovými arbitry zbytek zaostává, kvalitní rozhodčí stárnou. Skončil Milan Minář, za rok odejde Vladimír Šindler.

    Zkušený Vladimír Šindler po sezoně v roli sudího skončí, hokeji tím odejde zkušenosti i kvalita Zkušený Vladimír Šindler po sezoně v roli sudího skončí, hokeji tím odejde zkušenosti i kvalitaFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Vedení chyběl profík

    Dosud v komisi rozhodčích nepůsobil ani jeden profesionál. Její předseda Pavel Halas je značně vytížen působením v IIHF a svým soukromým podnikáním. Na ostatní má své lidi, ale i ti nemohou vše stihnout. Byly omezeny počty delegátů na utkání, s rozhodčími se proto málo pracovalo, byli odkázáni sami na sebe a nikdo je nesledoval.

    Předseda komise rozhodčích Pavel Halas Předseda komise rozhodčích Pavel HalasFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Atmosféra strachu

    Vztahové záležitosti a přísná loajalita kápovi Pavlu Halasovi bývají nadřazovány profesionálním kvalitám nebo vedou k vyhoštění ze smečky poslušných. Jedním z příkladů je Tomáš Turčan, který začal veřejně upozorňovat na problémy a extraligu už si nezapískal. Jiným špatný „profil“ třeba zabránil v dalším postupu na vyšší úroveň, a tak raději skončili.

    Rozhodčí Tomáš Turčan (vpravo) upozorňoval na problémy a v extralize skončil Rozhodčí Tomáš Turčan (vpravo) upozorňoval na problémy a v extralize skončilFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Nejsou lidi

    Talentů se nedostává mezi hokejisty, u rozhodčích je to ještě horší. Skauting talentů taky téměř neexistuje. Výchova vázne, rozhodčí, kteří projdou systémem rozvoje, ať na svazové či krajské úrovni, nebo studiem oboru na brněnské univerzitě, nemají zkušenosti. V rámci urychlení růstu bývají preferováni, čímž ale ztrácejí motivaci ti, kteří třeba marně čekají na povýšení.

    Ani u rozhodčích není moc kde brát Ani u rozhodčích není moc kde brátFoto Pavel Mazáč Sport

  • Špatná komunikace

    V NHL rozhodčí přizná přede všemi, že situaci posoudil špatně. A s úsměvem na rtech pošle hráče do kabiny. Od mužů v pruhovaném se vyžaduje, aby byli psychicky silní, unesli i nějakou nadávku a zároveň si udrželi autoritu a duchapřítomnost. I tady je potřeba vyzrát a křečovitá snaha být pánem ledu vede k aroganci. Jenže podobně se chovají někdy i hráči a trenéři…

    Extraligoví sudí se často pod tlakem hráčů uchylují k aroganci, situace mnohdy neřeší správně Extraligoví sudí se často pod tlakem hráčů uchylují k aroganci, situace mnohdy neřeší správněFoto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud