2. září 2015 • 04:56

Sparta patří do Holešovic, bouřily ochozy. Vývoj nezastavíš, ví vedení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po 53 letech se úterním derby proti Slavii rozloučila Sparta s Tipsport arenou. Halu sousedící s Výstavištěm v Praze Holešovicích vymění na dosud neurčitou dobu za moderní O2 arenu, v níž přitom ještě nedávno působila právě Slavia. "Věříme, že lidé fandí Spartě a nikoliv hale," glosoval nevoli některých fanoušků sportovní ředitel Sparty Patrik Martinec. 



V hale, která v minulosti hostila čtyři světové šampionáty, dnes zdaleka takřka nic nenasvědčovalo tomu, že jde pouze o přípravný zápas. Výhru Sparty 5:1 viděly zaplněné tribuny, kam si našlo cestu 5523 diváků, včetně několika stovek slávistů. A fanouškům se po utkání vůbec nechtělo domů, své miláčky, již si rovněž užívali poslední chvilky na ledě, tleskali dlouho vestoje. Nechyběly ani bengálské ohně.

Diváci však byli slyšet během celého zápasu, který si evidentně užívali. A ti nejvěrnější z řad sparťanů rozvinuli během zápasu transparent s nákresem pravého domácího sídla, doplněnou nápisem "Sparta patří do Holešovic". Toto heslo se stalo symbolem celého zápasu, když nesčetněkrát rozezvučelo zaplněnou arénu.

Fanoušci Sparty rozvinuli během zápasu se Slavií výmluvný transparentFoto Jaroslav Legner (Sport)

Fanoušci tak vyjadřovali svou nelibost ke stěhování za luxusem O2 areny, jež byla navíc po dlouhá léta domovem jejich úhlavního rivala Slavie. "Atmosféra na tomto zápase byla jedna z nejlepších, co jsem tady zažil. Doufám, že to tak bude i v nové hale a že i tam nás přijdou fanoušci podpořit," přál si kouč vítězů Josef Jandač.

Poslední trefou bude v historických zápisech vlastní gól Pavla Kolaříka po nahození Martina Réwaye z poslední minuty zápasu. Díky němu si fanoušci mohli ještě naposledy zazpívat i píseň "Pátá" v podání Zuzany Norisové, která dlouhodobě provázela vždy pátou trefu v utkání do sítě soupeře.

"Jsme strašně rádi, že fanoušci, které má hokejová Sparta parádní, přišli a podpořili nás. Věříme, že fandí Spartě a nikoliv hale. Doba jde dál a tady ta hala už bohužel dosloužila. Člověk tu prožil kus života, ale stadiony bohužel dosluhují a není tu nikdo, kdo by tady v Holešovicích postavil takovou arénu, která stojí ve Vysočanech. Vývoj nelze zastavit," uvedl sportovní manažer Patrik Martinec, jenž nechyběl u mistrovského titulu v roce 2000.

NOSTALGIE. Sparta se rozloučila s Holešovicemi v derby se Slavií
Video se připravuje ...

"Pocity jsou smíšené. Vybaví se vzpomínky na to, co jsme tu odehráli, ale to se nedá dělat, jedna etapa končí, začíná jiná. Tak to v životě je," řekl Netík. "Asi nikdy se člověku nevymažou z paměti vzpomínky na to, když jsme tady ukončovali ty finálové série," zavzpomínal útočník Tomáš Netík, jenž byl dokonce u tří titulů v letech 2001, 2006 a 2007.

Dnešní dvougólový střelec však souhlasí s Martincem a věří, že Sparta se dočká výrazné divácké podpory i o pár kilometrů dále. "Věřím, že ano, že lidé si do O2 areny cestu najdou a vytvoří dobrou kulisu i tam. My je musíme strhnout výkonem a sami si vytvořit domácí prostředí tam. Beru to profesionálně, nedá se s tím nic dělat. Zbořila se i Štvanice, z nostalgie žít nelze," zdůraznil Netík.

Profesionálně a jak přiznal, tak zcela naplno pojala Sparta i dnešní rozlučku. "V žádném případě jsme to nebrali jen jako přípravu, i když jsou teď o ligu níže. Přistoupili jsme k tomu jako k derby a řekli si, že nám začíná sezona. Nic lepšího než Slavii jsme si tady na poslední zápas nemohli přát," uzavřel Netík.

Rozlučka s Tipsport Arenou přivábila do hlediště tisíce diváků
Rozlučka s Tipsport Arenou přivábila do hlediště tisíce diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud