Adam Sušovský
16. září 2015 • 05:00

Vůjtek: Červenka? Oživení extraligy. Podle mě má ale na víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překvapivý přestup Romana Červenky do Chomutova zaznamenal i reprezentační kouč Vladimír Vůjtek. Aby také ne. Teprve 29letý centr je v ideálním hokejovém věku a v českém týmu patřil dlouhá léta mezi stabilní hráče. Bude to ale platit i poté, co Červenka vzdal boj o NHL i přední evropské soutěže a zvolil cestu pohodlí v domácí soutěži? „To vám teď neřeknu. Ještě jsem ho neviděl hrát,“ říká v rozhovoru pro Sport Vladimír Vůjtek.



Přesto, co jako trenér reprezentace říkáte na přestup Romana Červenky z Petrohradu do Chomutova?
"Tak hlavně je to přínos pro českou ligu. Tihle hráči jako Kaberle, Olesz a Červenka tím, že se vrátili domů, tu ligu zvýraznili. Takže to bude plus pro fanoušky."

Překvapilo vás, jaký tým si Červenka vybral a že se vrátil do Česka? Ještě v létě měl ambice vyšší, přemýšlel i o návratu do NHL.
"Těžko říct. To je jeho osobní věc. Já si osobně myslím, že s jeho výkonností a úrovní má na víc. Že ještě může hrát lepší soutěž."

Byl byste i kvůli zájmům reprezentace radši, kdyby tomu tak bylo?
"Ono je to sporné. Kdyby měl někde hrát tak jako v minulé sezoně v Petrohradě, kde se skoro nedostal na led, tak je asi lepší aby hrál soutěž o kousíček níž, kde zase bude na očích a pořád na ledě."

Alois Hadamczik i Vladimír Růžička na něj v reprezentaci hodně spoléhali, v podstatě patřil mezi klíčové hráče jejich výběrů. Máte s ním stejné plány?
"Tak to já vám momentálně neřeknu. Já jsem ho ještě neviděl hrát, protože ještě nezačal v lize. My se teď budeme dívat na všechny hráče. Takže uvidíme, jak mu to v sezoně půjde, jak bude v Chomutově hrát."

První trénink v Chomutově! Červenka se vrátil do extraligy
Video se připravuje ...

Je mu 29 let, takže je v podstatě v ideálním hokejovém věku. Není pro něj takhle brzký návrat do Česka moc velkým krokem zpět? Dokáže se ještě někdy Červenka vrátit do předních soutěží?
"Vždycky záleží na samotném hráči, jak se k tomu postaví a jaké bude mít výkony. Nikde není napsáno, že je jeho cesta teď uzavřená a že je tohle poslední jeho štace: Samozřejmě, že může do vyspělejších soutěží. Já myslím, že je několik případů hráčů, kteří šli do NHL až po třicítce."

On sám říkal, že v Rusku už dál působit nechtěl. Že tam nebyl šťastný. Co se týče Švédska a Finska zase řekl, že mu to přijde stejné jako hrát extraligu. Souhlasíte?
"Já byl v Rusku spokojený, ale chápu, že ne každý si zvykne na tamní podmínky. Co se týče Švédska a Finska, tak to alespoň podle výsledků v Lize mistrů vypadá, že jsou ty soutěže na stejné úrovni."

Souhlasíte s tím, že Chomutov výrazně posílil a s Červenkou v sestavě by neměl být týmem, který na konci sezony bude bojovat o předkolo play off?
"Já jsem je viděl v Třinci, hráli velmi sympaticky. Podle mě by měli uhrát střed tabulky. Ale to musí teď i s Červenkou ukázat na ledě, musí tohle potvrdit. Uvidíme."

Bývalí parťáci ze Slavie Roman Červenka a Michal Vondrka na tréninku Chomutova
Bývalí parťáci ze Slavie Roman Červenka a Michal Vondrka na tréninku Chomutova

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud