21. listopadu 2015 • 20:04

Růžička oslavil 400. výhru, ale také smutnil: Kusý hokejem žil

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek si jako první kouč v historii připsal 400. vítězství v základní části extraligy, s Chomutovem porazil Liberec (3:2 v prodloužení). Vladimír Růžička zkrátka úspěchy a milníky přitahuje. V reprezentaci zažil mistrovské oslavy i s manažerem Zbyňkem Kusým, který však v minulých dnech zemřel ve věku 49 let na selhání srdce. „Hrozně rád na něj budu vzpomínat,“ říká.



Zpráva o úmrtí hokejového manažera ho hodně vzala. „Překvapilo mě to, je to strašně smutná zpráva. Poslední dobou jsme se vídali málo, ale když už, tak jsme si vždycky pokecali. Prožili jsme spolu strašně moc, škoda, že z hokeje v posledních letech odešel,“ posteskl si.

Mezi nejvýznamnější akce, na kterých spolupracoval se Zbyňkem Kusým, byl Světový pohár v roce 2004 a o rok později zlaté mistrovství světa ve Vídni. Potkávali se i jako rivalové na klubové úrovni při zápasech Pardubic se Slavií. „Hokejem strašně žil,“ líčí Růžička.

Hned se mu vybavila řada vzpomínek na společné chvíle u národního týmu. „Dělalo se mi s ním strašně dobře. Vždycky chtěl, aby všechno fungovalo na sto dvacet procent, to bylo pro nás jako trenéry vynikající. Byli jsme si podobní i v tom, že hrozně moc chtěl vyhrávat a uspět.“

Nepamatuje si také, že by Kusý někdy udělal ve své funkci nějakou zásadní chybu. „U národního týmu nikdy. A když něco kikslo, tak byl schopný odnosit i bágly hráčů do autobusu. V tomhle byl jedinečný,“ cenil si na něm. „Uměl odstraňovat překážky a pro mužstvo žil.“

Titul z mistrovství světa 2005 mu to vždy připomene. „To jsou pro mě ohromné vzpomínky, protože to je pro mě první triumf u národního mužstva, to se nikdy nedá zapomenout. A Zbyněk na tom měl strašně velký podíl,“ doplnil Růžička, který o pět let později získal i druhé zlato.

Celý rozhovor čtěte v nedělním vydání deníku Sport

SESTŘIH: 21. kolo extraligy, Piráti Chomutov - HC Bílí Tygři Liberec 3:2 po prodloužení
Video se připravuje ...

trenéři v extralize (základní část)
zápasy výhry
1. Vladimír Růžička 724 1. Vladimír Růžička 400
2. František Výborný 699 2. Zdeněk Venera 351
3. Zdeněk Venera 684 3. František Výborný 341
4. Alois Hadamczik 579 4. Alois Hadamczik 291
5. Václav Sýkora 505 5. Josef Jandač 275

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud