Tomáš Vrábel
3. prosince 2015 • 22:00

Analýza hokeje? Liberec dohání ve statistikách slavnou NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou o míle dál než zbytek extraligy. Alespoň co se herní analýzy týká. V Liberci od nové sezony sbírají a vyhodnocují pokročilé statistiky, které vám o dění na ledě říkají mnohem víc než jen kanadské body, ice time či hodnocení plus/minus. „Máme obrovskou konkurenční výhodu,“ přiznává klubový videokouč Aleš Vladyka.



Při návštěvě libereckého zázemí deník Sport nahlédl až do kuchyně extraligového lídra. Poodhalil i to, v čem je v extralize unikátní - ve sběru statistik. „Jsme na tenkém ledě. Nechceme úplně prozradit naše know-how, na druhou stranu můžeme posunout celý český hokej,“ přemýšlí Vladyka.

Liberec je nejdále v tom, jak analyzuje svoji hru a dokáže ji přenést do souboru pochopitelných čísel. Sbírá informace třeba o tom, odkud a kam jeho hráči střílí, jak vyváží nebo zaváží puk do třetiny, úspěšnost přesilových her, zkažené přihrávky i ztráty kotouče a podobně.

Jaké statistiky Liberec například sbírá?

- Pozice pro zakončení i to, kam a s jakou přesností střely míří

- Nevyužité střelecké příležitosti

- Výstupy z obranné třetiny a vstupy do útočné

- Úspěšnost jednotlivých signálů při založení přesilové hry

- Výpomoc spoluhráčům při početní výhodě

„Tato čísla používáme na to, abychom si doplnili nebo potvrdili tendence našich názorů. Nejdůležitější součástí je ale zpětná vazba k hráčům, kteří na to nemají co říct. Debaty typu:,Dneska ti to moc nešlo‘ je nepřesvědčí. Když mu ukážu statisticky zpracovaný jeho zápas, tak nemá odpověď,“ přibližuje hlavní trenér Filip Pešán.

A přidává příklad. „Když třeba zjistíme, že bek na vrcholu má o polovinu méně střel než obránce z druhé formace, už tady okamžitě s námi sedí a bavíme se o tom, jak je to možné, když hraje stejný post, podobný čas a rozdíl je tak obrovský,“ vysvětluje Pešán. „Pro trenéry je to skvělé a hodně jim to pomáhá, s jedinci mluví o tom, že určité herní situace můžou řešit jinak, protože to tak vychází ze statistik,“ přidává zkušený obránce Martin Ševc.

Sběr veškerých dat je ale velmi časově náročný. Ty nejpodrobnější statistiky mají trenéři k dispozici až několik dnů po utkání, protože se počítají zpětně ze záznamů. Dělá na nich pět lidí, z toho jsou dva externisti, kteří analyzují právě pokročilé údaje.

Už po zářijovém článku deníku Sport, který se věnoval podrobným statistikám, se Liberci ozvalo několik extraligových klubů. „Měl jsem zpětnou vazbu na to, co tady děláme, ale nemůžu pustit nic, protože bychom jinak byli sami proti sobě,“ vysvětluje Vladyka.

Právě on je statistickým mozkem Liberce. „Obrovskou výhodu máme v tom, že tu jsou nadřízení, kteří na to slyší. I trenér je velmi otevřený a ještě nás nutí k tomu, abychom dál přicházeli s novými věcmi. Fantasticky na to reagují i generální manažer i majitel klubu. Sám si nechává reporty a statistiky posílat,“ přibližuje videokouč Bílých Tygrů.

Křivka, která udává poměr mezi Corsi (střelecká převaha) a věku obránce. Z grafu jednoznačně vyplývá, že čím je bek starší, tím méně ovlivňuje hru ve prospěch svého týmu, naopak se dostává pod tlak.
Křivka, která udává poměr mezi Corsi (střelecká převaha) a věku obránce. Z grafu jednoznačně vyplývá, že čím je bek starší, tím méně ovlivňuje hru ve prospěch svého týmu, naopak se dostává pod tlak.

Práce s podrobnou analýzou je v NHL běžnou věcí, jsou dostupné i pro fanoušky, ale v Evropě jde o první roky. I vedení extraligy v tomto ohledu zatím spí. Liberec je jedním z mála klubů na starém kontinentu, který s pokročilými statistikami pracuje. „Abych řekl pravdu, tohle jsem nikde nezažil, je to pro mě novinka. Když jsem se bavil s klukama, říkali, že to používá pár švédských týmů, ale já se s tím ve Švédsku ani v KHL nesetkal,“ přiznává Ševc.

Nelze říct, že díku tomu všemu je Liberec první v extralize. Je to však další dílek do mozaiky, kterou na severu Čech skládají. A věří, že je dovede k úspěchu.

SESTŘIH: 24. kolo extraligy, Bílí Tygři Liberec - PSG Zlín 5:1
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud