Michal Koštuřík
25. února 2016 • 11:27

Vlach znovu zvedl odepisovaný Zlín. Ale přežije ten úspěch?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dokázal to druhou sezonu po sobě. Zvedl odepisované mužstvo do play off, vrátil mu život a do regionu hokejovou radost. Osm kompletních sezon trénuje Rostislav Vlach (53) rodný Zlín, posledních pět let jako hlavní boss střídačky. Neví, co to je končit ročník bez boje o titul. Unikát bez jistoty nového kontraktu. „Zatím se nic neděje, neřeším to,“ prohodil po včerejším tréninku.



Klub, kde vše běží trošku jinak než u konkurence. Přesto zjevně dobře. To je Zlín. Úterní triumf ve Vítkovicích dal razítko na jeho postup do vyřazovací části, kde nechyběl od sezony 2008/2009. Tehdy startovala éra kouče Vlacha. Skončí letos?

O uplatnění opce se dosud nejednalo. „Předčasná otázka. Máme alternativy, jak se k té věci postavit,“ prohlásil mnohoznačně jednatel Patrik Kamas, jenž se koncentruje na udržení klíčových hráčů.

Nejspíš až výsledek v play off rozsekne Vlachovu budoucnost. Trpělivě budované renomé si však nemůže zničit, i kdyby s týmem vyhučel v předkole 0:3 na zápasy. Zlínu dává klidný stratég se svými svěřenci každý rok naději na medaili. Dvakrát už to klaplo, předloni dokonce titulově. „Play off není automatické, jak si někdo myslí,“ zdůrazňuje Kamas. „Máme samozřejmě dobrý pocit, že se to povedlo, ale tím neříkám, že jsme už splnili všechny cíle. Tohle byl ten základní,“ dodává.

V Baťově městě nechtěně okopírovali loňský ročník. Katastrofální rozjezd, pád na dno, nevábný herní projev. Pak razantní rozlet a play off takřka s prstem v nose. Tolik hodně zjednodušeně turbulence, které opět neskončily volným pádem. Jako vždy pod Vlachovým dohledem. „Tým se v průběhu sezony dokázal usadit a vyrovnat se s odchodem Čajánka a Lešky . Netvrdím, že jsme je nahradili úplně, to ostatně také ukáže play off . Ale objevily se nové osobnosti a hráči tvoří partu,“ pochvaluje si Kamas. „Lidé v týmu a kolem něj nepanikaří, jádro je asi zdravé. Věřilo se nám mnohem míň než loni,“ vysledoval. „Možná je letošní postup o malinko cennější,“ doplnil trenér Vlach v narážce za ztrátu dvou dlouholetých lídrů.

SESTŘIH: 48. kolo extraligy, HC Vítkovice Steel - HC PSG Zlín 2:3
Video se připravuje ...

Pokračování soutěže určitě nedopadne ekonomickým průšvihem. „Už dávno na úspěchu neproděláváme. Víme, jak zaplatit jakékoliv umístění. To je strašně důležité. Hráči vědí, že dostanou vše, co si uhrají,“ líčí Kamas.

Pokud Zlín na poslední chvíli neproklouzne do elitní šestky, začne předkolo doma dvěma atraktivními bitvami. Vypadá to na Kometu, či Třinec. „Brno je blíž a pro lidi atraktivnější soupeř. Na zápasy s ním by bylo plno na obou stadionech,“ přeje si Vlach zopakování loňského čtvrtfinále a předloňského finále. Bohatou historii má jeho soubor také s Oceláři, s nimiž v play off žádnou sérii neprohrál. „Nedá se spoléhat na to, že jsme je kdysi porazili,“ nesází na statistiky.

Kouč se ještě nezříká útoku na přímý postup do čtvrtfinále. Na druhou stranu mu nemíní podřídit vše. Předkolo může jeho výběru sedět. „Nemáme rádi velké pauzy. Klukům trvá, než se dostanou zpátky do tempa,“ připomíná mnohokrát ověřený fakt.

Do rozhodující fáze půjde mistr 2014 bez druhého brankáře Tomáše Štůraly, jemuž kvůli zranění nejspíš skončila sezona. Klub má v záloze zkušeného Luboše Horčičku z Prostějova, ale zatím ho použít nemůže. Dnes ho to ale trápit nemusí, Libor Kašík prožívá životní sezonu. „Bez jeho dobrých výkonů bychom to měli o dost těžší,“ ví Vlach, mucholapka na play off.

Trenér Zlína Rostislav Vlach
Trenér Zlína Rostislav Vlach

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud