24. března 2016 • 04:58

TOP střelci play off: Hlinka, štístko i pomocník Růžičky

Autor: jab, mah
Vstoupit do diskuse
0
  • Střelci extraligového play offStřelci extraligového play offFOTO: Koláž: iSport.cz
    O úspěchu sezony rozhoduje play off. Klišé, velká sportovní pravda? Říkejte si tomu jak chcete, někteří borci se na rozhodující část sezony dokázali vždy luxusně připravit. Jejich góly znamenaly vyhrané série a mistrovské tituly. Podívejte se v galerii na TOP 6 nejlepších střelců play off samostatné české ligy, do vybrané společnosti pronikl díky středečnímu hattricku do sítě Zlína v 5. čtvrtfinále i kapitán Sparty Jaroslav Hlinka.
  • Viktor Ujčík, 43 let, 56 branek v play off

    Viktor UjčíkFoto Pavel Lebeda

    Na trůnu TOP střelců extraligového play off sedí Viktor Ujčík. Bývalý útočník Jihlavy, Slavie, Třince, Sparty a Vítkovic nasázel ve 108 zápasech vyřazovací části samostatné české ligy 56 branek. Trojnásobný mistr světa ukončil bohatou kariéru v lednu 2014 v dresu jihlavské Dukly, se kterou nakoukl do velkého hokeje a v sezoně 1990/1991 ještě v československé lize s ní získal mistrovský titul. Kromě něj má Ujčík ve sbírce i dvě zlata z Finska s Kärpätem Oulu. Fanouškům navždy zůstane ve vzpomínkách i díky pohádkové spolupráci ze Slavie s Vladimírem Růžičkou.

  • Ondřej Kratěna, 38 let, 53 branek v play off

    Ondřej KratěnaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Současný kapitán Plzně Ondřej Kratěna si týmy uměl vždycky vybrat, přezdívku "Štístko" nemá náhodou. Ve vitrínce slávy má 38letý forvard hned osm mistrovských titulů. Tři získal se Vsetínem, čtyři se Spartou a zatím poslední přidal Kratěna v sezoně 2012/13 s Plzní. Účastník dvou mistrovství světa (z finského šampionátu 1997 má bronz) odehrál v play off samostatné české ligy 112 zápasů a vstřelil v nich 53 gólů. Kratěna, který velmi nerad hovoří s novináři, celou kariéru působí doma. Zahraniční angažmá si vyzkoušel jen v sezoně 2007/08, kdy s Kärpätem Oulu získal finský titul.

  • Petr Sýkora, 37 let, 51 branek v play off

    Petr Sýkora dlouholetý střelec pardubického celkuFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Převzal puk, našlápnul, jako Sýkora frnknul obráncům a pálil do černého. V play off samostatné české ligy ve 119 utkáních hned 51x. Letos ale blesk z Pardubic Petr Sýkora další gólové zářezy v nadstavbě nepřidá. S Dynamem, se kterým má majitel 12 startů v NHL dva mistrovské tituly (2004/05 a 2010/11), skončil po základní části na 12. místě a doufá, že se vyhne baráži a pošle do ní mistrovský Litvínov. Jasno bude po pátečním posledním kole fáze o umístěni.

  • Jiří Dopita 47 let, 51 branek v play off

    Bývalý vstetínský kapitán Jiří DopitaFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Jediný olympijský vítěz na seznamu. Dopita nejprve střílel branky v barvách Olomouce, kde v sezoně 1993/1994 dosáhl na historický titul. Pak urostlý centr odešel na Valašsko, kde se stal ikonou úspěšné vsetínské éry. Pět mistrovských pohárů během šesti let. Svůj poslední Dopita přidal jako kapitán Pardubic, kdy při výluce NHL v sezoně 2004/2005 dovedl tradiční klub k titulu. Koncem devadesátých let byl považován za nejlepšího hokejistu působícího mimo NHL. V zámořské soutěži se však nikdy naplno neprosadil.

  • Petr Ton 42 let, 46 branek v play off

    Petr Ton, dlouholetý kanonýr pražské Sparty, kde drží střelecké rekordy klubuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Odchovanec Kladna začal sbírat branky ve svém mateřském celku. Po návratu ze zahraničního angažmá však zamířil do Sparty, kde střílel gól za gólem. Skvělými výkony pomohl pražskému klubu k posledním dvěma titulům v dlouholeté historii klubu. Obávaný kanonýr se paradoxně vždy více prosazoval v základní části. Přesto 46 branek ve vyřazovacích bojích jej staví na páté místo historických tabulek samostatné české ligy. Po nečekaném konci v Kometě je jeho budoucnost hodně nejistá.

  • Jaroslav Hlinka 39 let, 45 branek v play off

    Jaroslav HlinkaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Kapitán Sparty v posledních dvou utkáních vstřelil pět branek a rychle se dotahuje na nejlepší střelce ve vyřazovacích bojích. V pondělí ve Zlíně vstřelil svůj 41. a 42. gól v play-off ve středu na domácím ledě překonal zlínského brankáře třikrát. „Nikdy jsem nebyl střelec, tohle je můj první hattrick v play off. Bylo by hezké v semifinále přidat další,“ přál si devětatřicetiletý útočník, jenž by rád dovedl Spartu po osmi letech půstu k mistrovskému titulu.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud