13. dubna 2016 • 11:27

Sedm otázek o hokeji v televizi: Chce O2 celou soutěž? Zabojuje ČT?

Autor: lah, asu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řekly si o více peněz a dostaly je. Hokejové kluby Sparty a Liberce už nechtějí berce svá televizní práva obchodovat společně se zbytkem extraligy, v úterý potvrdily dohodu s komerčním kanálem O2 Sport. Na jeho obrazovkách budou domácí zápasy aktuálních finalistů od roku 2018. Co dohoda přinese? Redaktoři Sportu zodpověděli několik zásadních otázek.



1. Co a odkdy bude O2 vysílat?

Nabídne všechny domácí zápasy Sparty a Liberce, finišují stejná jednání s Třincem. Podle uzavřeného kontraktu má mít exkluzivitu na základní část i play off . Převedeno na příklad: aktuální finále by bylo pouze na obrazovkách komerční televize. „Připravíme bohatý doprovodný program, studio, diskuse s experty,“ sliboval Marek Kindernay, šéf sportovního kanálu. Zároveň hodlá nabídnout divákům možnost přepínat mezi jednotlivými utkáními. To vše od ročníku 2018/19.

2. Chce O2 celou extraligu?

Není to příliš pravděpodobné. Komerční televize se snaží nabízet prémiový obsah a nebude za každou cenu stát o trhy v menších městech. Spíše se pokusí domluvit s Kometou či Pardubicemi, tedy s kluby s nejaktivnějšími fanouškovskými základnami. „Otevření ale jsme vší spolupráci. Rádi bychom hovořili i se svazem,“ připustil Kindernay s tím, že hokeji bude v budoucnu věnovat celý jeden program a zaštítí ho známými komentátorskými tvářemi.

3. Jak to fungovalo nyní?

Nikterak složitě. Všechny zástupce nejvyšší soutěže zastupovala servisní organizace BPA, která jim za to platila a ještě dva ročníky platit bude paušální peníze, které získávala od svých partnerů. Tedy například od České televize, která je exkluzivním majitelem vysílacích práv. „Máme před sebou ještě dvě sezony. V průběhu toho budeme jednat, co bude dál,“ řekla včera Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka BPA.

4. Zabojuje Česká televize?

Zcela jistě. Její šéfkomentátor Robert Záruba na svém osobním twitterovém účtu napsal: „Česká televize vysílá ligový hokej od roku 1956. Snad to nevyzní pateticky, ale nabídnout fotbalový a hokejový program je součást poslání ČT.“ Možností má veřejnoprávní kanál několik. Může se dohodnout se zbývajícími kluby, může doufat v zásah svazu či zrušení exkluzivity O2. Následující dvě sezony však budou v dikci ČT každopádně.

5. Proč se kluby odtrhly?

Dostanou více peněz, jednoduché. Aktuálně za svá vysílací a marketingová práva inkasuje každý extraligový účastník přibližně osm milionů korun. Sparta s Libercem zatím poskytnou pouze ta vysílací a cenu si za ně obě organizace domluvily nezávisle. „Dlouhodobě jsme přesvědčeni, že hokej má daleko vyšší hodnotu. Teď jsme dostali vynikající nabídku, jednání byla poté velmi konkrétní a rychlá,“ pochvaloval si Lukáš Přinda, viceprezident Bílých Tygrů.

Sparta i Liberec půjdou na placený kanál. Skvělá zpráva pro hokej, tvrdí
Video se připravuje ...

6. Jak reaguje svaz?

Překvapením. Tahle dohoda byla dobře utajená, ani nejvyšší český hokejový boss Tomáš Král o ní dopředu nevěděl. „Trošku mě mrzí, že jsem se to dozvěděl prakticky až z tiskové konference. Myslím, že jsme to mohli více probrat,“ povzdechl si. Zároveň upozornil, že celá věc ještě bude tématem řady jednání. „Budou muset následovat, protože podíl na těch právech nemá jen klub. Má je i svaz ledního hokeje, který tu soutěž pořádá,“ říkal

7. Pocítí změny fanoušci?

Výrazně. Sparta i Liberec si od svého kontraktu například slibují, že jim nikdo nebude diktovat hrací hodiny. Tudíž se v Praze nestane, že by se kvůli programu ČT sport hrálo od pěti, kdy je většina lidí ještě v práci. Ve chvíli, kdy se připojí i další kluby, může se narušit schéma pevně daných hracích dní. Následující dva roky se změní v diskusi, jak pokračovat dál. Pro hokej je to šance se posunout. Pokud budou všichni spolupracovat.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud