Matěj Hejda
24. dubna 2016 • 23:20

Pět důvodů libereckého titulu: Fyzička, nové trendy i návrat nenáviděného

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
  • Je dobojováno. Liberečtí hokejisté slaví titulJe dobojováno. Liberečtí hokejisté slaví titulFOTO: Jaroslav Legner (Sport)

    Dominance, neexistuje lepší slovo, které by vystihovalo historickou sezonu Bílých Tygrů. Od startu až do cíle liberečtí hokejisté byli nejlepší! Severočeši i v play off navázali na své výkony ze základní části a dosáhli na premiérový titul v klubové historii. iSport.cz pro vás připravil pět důvodů, proč Liberec zakončil sezonu zlatou tečkou. 

  • Fyzická kondice



    V létě se pod Ještědem odehrála revoluce. Liberecký nový kondiční trenér Aleš Pařez razantně zkrátil letní přípravu a od základů ji překopal. Zatímco hráči v extralize tradičně trénují dvoufázově až pět hodin denně, v Liberci všechno zvládali v daleko kratším časovém úseku. Zapomeňte na dlouhé výjezdy na kole po Jizerkách, to už na severu Čech není v módě. „V přípravě nejde jen o trénink. Důležité je taky dobře spát, jíst a pít. Takové věci jsou pro sportovce strašně důležité,“ hlásil před sezonou Aleš Pařez.

    Měl pravdu! Tygrům se změny osvědčily na výbornou. Po celou sezonu své soupeře drtili neskutečnou fyzickou připraveností a sílou v soubojích. Obavy, že v play off jim dojde dech, vzaly ve finále za své. S postupujícím vývojem série Spartu přehráli.

    Před brankou Sparty bylo v šestém finále extraligy pořádně rušnoFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Filip Pešán



    Do třetice všeho dobrého řekli si v Liberci a vyplatilo se. Návrat trenéra Filipa Pešána nejdříve fanoušci Tygrů nenesli dobře. Mladému trenérovi v jeho předchozích působení na Severu Čech nemohli přijít na jméno. Vždyť poprvé se na lavičku Tygrů postavil už ve svých 30 letech. V letošní sezoně si je ale konečně dostal na svoji stranu. A nejen fanoušky!

    Progresivní kouč, jenž dostal v klubu i pozici sportovního manažera, si mohl postavit tým podle svých představ a vyplatilo se. Výsledky se dostavily okamžitě, i díky tomu, že se na severu Čech nebáli razit nové trendy a drželi se filozofie mladého kouče, jenž má zkušenosti i ze zámoří. Pešán si v sezoně vydobyl vysoké renomé a bude zajímavé sledovat, jestli z Liberce dokáže vytvořit kolos na roky dopředu.

    Trenér Filip Pešán se svou dcerkouFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Posily

       
    Liberec se v posledních letech nebývale trápil. Až do letošní sezony se nedokázal naplno nahradit dlouholetého kapitána Petra Nedvěda. Letos se mu to podařilo. Trenér Pešán si před sezonou do klubu přivedl trio borců s dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí. Útočníci Michal Řepík, Michal Birner a obránce Martin Ševc společně pomohli vytáhnout Tygry po letech zpátky mezi extraligovou elitu.

    „Důležitá je pro mě vnitřní ambice hráče. Když vidím, že se o sebe nestará, že nemá srovnaný soukromý život, tak je to pro mě zdvižený varovný prst, ti tři jsou neskutečně ambiciózní a to byl pro mě zásadní faktor v jejich příchodu do Liberce,“ svěřil se během sezony trenér Pešán. Teď si příchod zkušených pochvaluje nejspíš ještě víc.

    Autor třetího gólu Branko Radivojevič a Michal Řepík (vpravo) z LiberceFoto ČTK

  • Vyrovnanost útoků



     Žádný jiný tým v extralize neměl letos takovou kvalitu ve všech útočných řadách jako Liberec. Trenér Pešán dokázal rozložit sílu do všech čtyř útočných trojek. Forvard Petr Vampola byl nejproduktivnějším hráčem Tygrů.

    Slovenský forvard Branko Radivojevič po slabé loňské sezoně zabral a patřil k tahounům. Mladý Michal Bulíř konečně vyzrál v lídra celku. Michal Řepík v play off zářil. V neposlední řadě třetí útok ve složení Jakub Valský, Petr Jelínek a Lukáš Krenželok v sezoně svoji silou dělal všem soupeřům velké problémy.

    Hokejisté Liberce na Spartě právě srovnali šesté finále extraligy na 1:1Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Lídři



    Konec Petra Nedvěda v Liberci znamenal nejen odchod vysoce kvalitního hráče, ale i ztráta lídra. Ten pod Ještědem v posledních letech hodně chyběl. V letošním ročníku se však v kabině Tygrů něco změnilo.

    „V kabině se od začátku sezony se utvořila skupinka lídrů. Branko Radivojevič, Jánko Lašák, Honza Výtisk si často brali slovo. Těch tahounů tady bylo opravdu hodně. Nerad bych někoho vynechal,“ prozradil po finále trenér Pešán.

    Tygři se na svoje lídry mohli spolehnout i v play off. Brankář Lašák v dramatickém finiši pátého utkání vychytal nájezd Jaroslava Hlinky a v posledním zápasu sezony byl opět dominantní. Útočník Řepík střílel klíčové góly. Severočeši zkrátka našli tahouny v kolektivním pojetí.

    Liberecký brankář Ján Lašák se v pátém finále vrátil do brány a vychytal výhruFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Klíčové momenty 6. zápasu

    SESTŘIH: Sparta - Liberec 1:2 po prodloužení (6. finále)
    Video se připravuje ...

    Euforie! Liberec přebírá mistrovský pohár pro vítěze extraligy
    Video se připravuje ...

    Výtisk přišel o své vousy, prohrál je v sázce
    Video se připravuje ...

    Divočina Bílých Tygrů. Takhle slavil Liberec mistrovský titul
    Video se připravuje ...

    Liberecké náměstí se po rozhodujícím gólu Martina Bakoše ponořilo do mistrovských oslav
    Video se připravuje ...

    Sparta - Liberec: Frustrovaný Švrček po prohře ve finále
    Video se připravuje ...

    Sparta - Liberec: Titul Liberci vystřelil Martin Bakoš
    Video se připravuje ...

    Sparta - Liberec: Video potvrdilo, že Derner nepřekonal Pöpperleho
    Video se připravuje ...

     

    Sparta - Liberec: Birner trefil v prodloužení tyč
    Video se připravuje ...

    Sparta - Liberec: Hosté přežili závar Sparty v předposlední minutě
    Video se připravuje ...

    Sparta - Liberec: Vampola se do finále vrátil gólem
    Video se připravuje ...

    Sparta - Liberec: Gól! Juraj Mikuš vymetl šibenici
    Video se připravuje ...

    Sparta - Liberec: Marek Hrbas trefil tyč liberecké brány
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud