Miroslav Horák
3. srpna 2016 • 05:00

Hradec se Courchainovi mstít nehodlá. Nebudeme dělat naschvály, tvrdí GM

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebudou mu dělat naschvály, tvrdí v Hradci Králové, případ Adama Courchaina prý dospěje k rozumnému rozchodu, extraligová smlouva se rozpustí a kanadský útočník bude hrát na jiné štaci.



Pod Bílou věží se chystají na atraktivní turnaj, od pátku do neděle se po hradeckém ledě budou prohánět týmy ruských šampionů z Omsku a Ufy. Ale tématem číslo jedna je úplně něco jiného: rebelie hráče Adama Courchaina, jenž i přes platný dvouletý kontrakt odmítá za Mountfield nastupovat, od klubu se odstřihl a s vedením komunikuje pouze své zástupce.

Otázka už nezní, zda 32letý Kanaďan bude dál za Hradec nastupovat, nýbrž to, zda si příští sezonu někde zahraje. Pokud si obě strany postaví hlavu, Courchaine v prostředí soutěží, řízených IIHF, nedostane povolení k jinému angažmá.

Karty drží v rukou Hradečtí. „Adamovi nechceme dělat naschvály, to by neprospělo žádné straně. Naopak, chceme to mít co nejdříve vyřešené, abychom se mohli plně věnovat našemu mužstvu a jeho přípravě na novou sezonu,“ prohlašuje Aleš Kmoníček, generální manažer Mountfieldu HK.

Což ovšem obnáší domluvu s agenty rebelujícího hráče. „Adamův zástupce mě oslovil s žádostí, zda bychom mohli specifikovat, jakým způsobem jsme ochotni hráče uvolnit. Mám i zprávu, že existuje zájemce o jeho služby. V rámci představenstva se pokusíme dát dohromady podmínky vedoucí k Adamově odchodu,“ pokračuje hradecký manažer.

Tento proces z logicky věci nemusí jít extra hladce, jako vždy když jde o finance. Výše odstupného klub teprve stanoví. Podle Kmoníčka Hradec nehodlá požadovanou sumu šponovat vysoko. „Jde spíš o to, jak se o dovolených sejdeme, prezident klubu je mimo republiku s omezeným přístupem, takže možná chvíli potrvá, než uskutečníme výstup vůči druhé straně,“ osvětluje.

Adam Courchaine přišel do východních Čech loni z DEL s vizitkou nebezpečného kanonýra. Pověst nelhala, rodák z Winnipegu si do extraligy přenesl dobrou mušku, prezentovanou v německém Krefeldu, avšak po odchodu kouče Petera Draisaitla a nástupu Vladimíra Kýhose se z ledu postupně vytrácel a v play off už jen paběrkoval. Celkem v 54 utkáních nastřílel 17 gólů, pobral 30 kanadských bodů a šest záporných.

Přesto se v lednu dohodl v Hradci na novém dvouletém kontraktu, který se nyní stal břemenem v jeho dalším putování po světě. V pondělí se měl na základě platné dohody hlásit na tréninku áčka, ale nedostavil se. A ani nedostaví.

Ke Kmoníčkově údivu. „S Adamem jsme domluvili na úpravě smlouvy, na všem panovala shoda. Měl sem přiletět, ale nepřiletěl. Vůbec nechápu, proč se rozhodl takto jednat. Máme pro něj připravené vybavení, všechno je na místě. Ani sám nezavolal, my se mu nemohli dovolat. Těžko říct, zda je to přímo jeho akce, nebo mu tento postup někdo poradil,“ krčí rameny manažer.

Deníkem Sport oslovení Courchainovi zástupci ze společnosti SMC vidí kauzu odlišným pohledem, mediální výstupy Aleš Kmoníčka považují za matoucí ve vztahu k veřejnosti (vyjádření zástupců najdete na www.isport.cz).

V Hradci každopádně hlásí, že s Courchainem nepočítají. „Nemá cenu ho tady držet, pokud za nás nechce hrát,“ pokračuje generální manažer s tím, že náhradu za Kanaďana na křídlo nehledá. Odstupné ano. „Pokud přijde klub, který naše podmínky splní, podepíšeme dohodu o převedení hráčských práv a Adama uvolníme. Teď je to o tom, kdo naše podmínky akceptuje. Každý musí pochopit, že nám s tím vznikly určité komplikace. Platí však, že máme zájem o dohodu,“ dodává Kmoníček.

Prohlášení zástupců Adama Courchaina

Navzdory tomu, že jsem nepovažoval za nutné nastalou situaci řešit prostřednictvím médií, vedení hradeckého klubu v čele s generálním manažerem Ing. Alešem Kmoníčkem zcela nezvládlo dané jednání a dle mého osobního názoru se Ing. Kmoníček unáhlil ke sdělení jednostranně výhodných a neúplných informací souvisejících s touto záležitostí, které jsou zásadním způsobem matoucí ve vztahu k veřejnosti a především příznivcům hradeckého klubu.

Adama Courchaina zastupuje naše agentura Sport Management Consulting s.r.o. na území České republiky a Slovenska formou výhradní (smluvní) spolupráce. Pro zastoupení hráče mimo tato území spolupracujeme s naší partnerskou agenturou v Německu. Na základě uvedeného jsme tak plně oprávněni za Adama činit na území ČR a Slovenska po dobu platnosti smlouvy jakékoliv úkony, sledující primárně zájmy hráče.

Dne 18. 01. 2016 podepsal Adam s klubem novou dvouletou smlouvu. Po skončení účinkování klubu v loňském extraligovém play-off, se na straně klubu začaly dít věci přinejmenším velice zvláštní. O několik týdnů později mne kontaktoval generální manažer klubu Ing. Aleš Kmoníček, který mi sdělil, že o Adama ze strany klubu není nijak zvlášť silný zájem, ale že chce vyčkat opětovně na zasedání představenstva a další komunikaci s trenéry. Za několik dnů poté, mi generální manažer klubu zavolal s tím, že se Adama „nechtějí tak úplně zbavit“, takže tedy klub nabízí dvě možnosti. Jednou z možností bylo ukončení smlouvy dohodou (bez nároku na jakoukoliv finanční kompenzaci, kterou nyní klub vznesl), druhou možností byla poté akceptace nové, resp. upravené smlouvy s ponížením základního platu o 30%! Zároveň jsem byl po celou dobu jednání opakovaně ze strany Ing. Kmoníčka vyrozuměn o tom, že pokud nepřistoupíme na jednu z těchto variant a budeme trvat na plnění platné smlouvy, učiní všechny kroky k tomu, aby se základní odměna Adamovi ponížila i o částku vyšší než 30%. Na tato tvrzení jsme nijak zásadně nereagovali, neboť jsme interně, zejména v komunikaci se zahraničním partnerem řešili další kroky Adama, resp. dle svolení HK se Adamovi hledalo nové (zahraniční) angažmá. V mezidobí jsem se v HK osobně sešel s generálním manažerem i nově zvoleným sportovním manažerem panem Kudrnou, který během jednání zpochybnil kroky hradeckého vedení v souvislosti s tím, za jakých podmínek se s Adamem podepsala nová dvouletá smlouva. Přesněji řečeno tato jednání „svého“ klubu označil za unáhlená, čemuž pochopitelně oponoval Ing. Kmoníček, který během téže schůzky uvedl, že unáhlená nebyla (navzdory tomu, co následovalo později po skončení sezony).

Během měsíců květen / červen / červenec jsem telefonicky několikrát hovořil s Ing. Kmoníčkem, který se mne vždy dotázal, zda se již udála nějaká změna, resp. zda máme pro Adama nové angažmá a ukončíme smlouvu dohodou (bez finančních nároků klubu) nebo přistoupíme na nové podmínky s ponížením platu o 30%. Vzhledem k fungování trhu, herním kvalitám Adama a odpovídajícím finančním požadavkům však tato jednání nejsou otázkou dnů či týdnů, zvláště pokud je hráč stále pod smlouvou (tohle bych od bývalého agenta očekával, že by mu mohlo nebo mělo být známo). Nicméně i navzdory této vyhrocené situaci ze strany klubu, jsme se vždy s Ing. Kmoníčkem domluvili na totožném, a sice že my jako agentura (resp. náš zahraniční partner) stále hledáme nové angažmá a dle toho bychom poté zvolili akceptaci ukončení dohodou. Dle vyjádření Adama nebylo zásadním problémem ponížení základní odměny, nicméně přístup klubu k řešení této záležitosti, kdy se z něj stal v klubu zcela bez diskuze nechtěný hráč. Tuto skutečnost podtrhuje i fakt, kdy se za celou dobu od počátku těchto jednání Adamovi nikdo z klubu nebyl schopný ozvat (iniciativa v tomto směru nastala až v druhé polovině července, kdy jsme na tuto liknavost vedení hradeckého klubu opakovaně poukázali).

Dne 14. 07. 2016 mi volal GM Ing. Kmoníček s dotazem, jak jsme se tedy rozhodli, zda smlouvu ukončíme dohodou nebo bude Adam pokračovat za ponížených podmínek. Vzhledem k tomu (znovu opakuji s ohledem na situaci na hráčském trhu), že pro Adama nebylo k dispozici žádné jiné zahraniční angažmá a poněvadž hráč nemohl riskovat, že bude bez angažmá, sdělil nám, že navzdory tomu, kdy v klubu není vítán a dle vyjádření vedení Mountfield HK, a.s. je otázkou do jaké míry se s ním počítá, musí přistoupit pod nátlakem GM na změnu smlouvy. Na základě tohoto rozhodnutí jsem takto informoval Ing. Kmoníčka, který mi v pátek 15. 07. 2016 zaslal dodatek ke stávající smlouvě, prostřednictvím kterého je řešeno ponížení základní odměny hráče o 30%. Dodatek byl zaslán k podpisu Adamovi, nicméně ten se s námi, resp. s kolegou (neboť hráč již nechtěl pokračovat v ČR, kdy naše agentura je v souvislosti se zastoupením Adama výlučně kompetentní pouze k českému/slovenskému trhu) spojil v neděli 17. 07. 2016, kdy mu po opětovné úvaze a diskusi s rodinou oznámil, že chce využít tedy druhé klubem nabízené možnosti a ukončit smlouvu dohodou. Rozhodnutí Adama vycházelo ze skutečnosti, kdy bez ohledu na finance nechtěl jít na dva roky působit někam, kde byl dle slov Ing. Kmoníčka nechtěný. U hráče ve věku a se zkušenostmi, kterými Adam disponuje, je tento krok zcela racionální. Čili ihned v pondělí 18. 07. 2016 (3 dny poté, co nám byl zaslán dodatek) jsem panu Ing. Kmoníčkovi oznámil, že tedy přistoupíme na druhou variantu, kterou za klub nabízel a sice ukončení smlouvy dohodou. Generální manažer mi sdělil, že v pořádku, souhlasí a ukončíme tedy smluvní vztah dohodou s tím, že připraví příslušné listiny k podpisu a tyto mi během dne zašle (to vše bez nároku na finanční kompenzaci). Bohužel se pravděpodobně v generálním manažerovi projevil hlavní záměr celého jednání, kdy mi v průběhu dne opakovaně volal – nejprve s tím, zda Adam nemá na bytě v HK nějaké věci, dále s tím, abychom zajistili anglickou verzi ukončení a na závěr dne poté s tím, že pravděpodobně to takto nepůjde a tuto možnost musí ještě probrat s představenstvem, navzdory tomu, že nám ji opakovaně za klub nabízel a téhož dne potvrdil. Výsledkem tohoto zcela nekorektního jednání ze strany Ing. Kmoníčka bylo nakonec oznámení, že i přesto, že klub ukončení smlouvy dohodou (bez finanční kompenzace) nabízel, nakonec se vedení klubu rozhodlo tak, aby Adam přistoupil na novou smlouvu a přiletěl 01. 08. 2016 do ČR (i případně pod aktuální platnou smlouvu, kdy by ale dle dříve zmíněných slov GM následovalo uplatnění všech možností ze strany klubu na ponížení platu o více než 30% - na tento fakt jsme byli opakovaně upozorněni). Samozřejmě s ohledem na předmětné závěrečné stanovisko klubu, které potvrdilo absolutně neprofesionální přístup k Adamovi, bylo hráči natolik patrné, že účelem vedení je Adamovi uškodit, čili se rozhodl do Hradce Králové nepřijet a v klubu nepokračovat.

Závěrem pouze uvádím, že jakékoliv vyjádření Ing. Aleše Kmoníčka v médiích (v této záležitosti) bylo pouze zlomkem skutečností, čili veřejnost bohužel nemohla v případě Adama mít bližší vysvětlení nastalého problému a Adam tak mohl být v očích fanoušků jako ten, co zklamal a nezachoval se správně.

Mgr. Martin Neoral

Player Agent

Sport Management Consulting s.r.o.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud