Pavel Ryšavý
30. srpna 2016 • 08:00

Nejznámější hokejové vyhazovy: Klesla, vítěz Stanley Cupu i cestovatel

Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na nejznámější extraligové vyhazovy posledních letPodívejte se na nejznámější extraligové vyhazovy posledních letFOTO: Koláž iSport.cz

    V české extralize se pomalu rozmáhá takový nešvar: Jsi naše hvězda? Už ne, byl jsi. Klub hráče podepíše na víc let a pak ho v klidu pošle k vodě. „Není úplně jednoduché říct hráči konec a je po smlouvě,“ říká šéf ligy Josef Řezníček. Má pravdu. Na druhou stranu vlastní kluby slušné páky na to, aby hráče vyštípaly a ven pustily zprávu, že se domluvily na ukončení smlouvy. Podívejte se na pět nejznámějších případů, kdy hráče potkal v klubu vyhazov. 

  • Martin Bartek (Karlovy Vary)

    Hokejový útočník Martin Bartek v dresu Karlových Varů příliš nezářilFoto Michal Beránek (Sport)

    Loni v únoru přišel slovenský útočník z Liberce do Karlových Varů. Za Energii sehrál celkem 46 zápasů, připsal si v nich dohromady 24 bodů, dal čtrnáct branek, jednu v baráži. Ještě v průběhu minulého ročníku byl vyřazen z kádru a hledal si nové angažmá, nakonec se do klubu vrátil a sezonu dokončil. Po ní mu klub nabídl, že může pokračovat, ale za výrazně horších podmínek – snížení platu údajně až o padesát procent. Bartek trval na penězích, jaké mu měla zaručit smlouva. Nakonec se dohodl na jejím předčasném ukončení. Jeho případ nebyl v lázeňském městě ojedinělý.

  • Tomáš Kopecký (Třinec)

    Dva dny po vyhozeném kapitánovi Rostislavu Kleslovi vyrazil s ostrou kritikou vedení Třince skrz média i slovenský útočník Tomáš KopeckýFoto Michal Beránek (Sport)

    V síti třinecké čistky uvízl také někdejší držitel Stanley Cupu s Chicagem Tomáš Kopecký. Dres Ocelářů měl oblékat po následující tři sezony, nedávno se však na klubovém webu objevila zpráva, že po vzájemné dohodě s hráčem je smlouva minulostí. Problém je v tom, že Kopecký údajně o takové dohodě nic neví. „S nikým z vedení klubu jsem o tom nemluvil, ani jsem nepodepsal žádný papír. Mluvil jsem jen s generálním ředitelem Pavlem Markem, který mi naznačil, že by mi chtěli snížit plat, protože bude menší rozpočet. To je celé. Vůbec nevím, co si mám o tom celém myslet, jsem zklamaný,“ postěžoval si Kopecký.

  • Rostislav Klesla (Třinec)

    Rostislav Klesla už dál barvy Třince hájit nebudeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Tahle prázdninová kauza dostala třinecké bossy do nelichotivých řečí. Někdejší dlouholetý hráč NHL a bývalý reprezentant před dvěma lety uzavřel s Oceláři šestiletý kontrakt, aby po dvou odsloužených letech dostal padáka. Už však bez výstupu, jak s dalšími čtyřmi roky naložit. Třinecký exkapitán se prostřednictvím médií do vedení klubu tvrdě opřel, praktiky nadřízených nazval šikanózními, neprofesionálními. V případě, že mu klub nenabídne seriózní dohodu, obrátí se na soud. Generálové loňského finalisty zatím pouze tvrdí, že Klesla nesplnil, co si od něj slibovali, a k výplatě kontraktu se očividně nemají.

  • Tomáš Kůrka (České Budějovice)

    Bývalý slávistický útočník Tomáš Kůrka vystřídal velkou řadu týmůFoto Jaroslav Legner Sport

    Cestovatel a podle řady klubů také potížista, jenž nenaplnil očekávání. Na konci ledna 2012 posílil Třinec. Přicházel jako nejlepší střelec Slavie, kde hostoval ze Sparty, ale kde se cítil málo využívaný. Oceláři tehdy obhajovali titul, jenže vypadli už v předkole play off se Zlínem. Mezitím doběhla smlouva, kterou měl Kůrka ještě ze Slavie, o další s Třincem jednal, ale nakonec ji nedostal. Následně zamířil do běloruského Soligorsku. V podobné situaci se ocitl už o tři roky dřív v Českých Budějovicích, kde mu chtěli sáhnout na peníze… Odtud poprvé zamířil do Slavie, po rozchodu s Třincem působil ještě v Německu, Švýcarsku, ruské VHL a Velké Británii.

  • Radek Duda (Karlovy Vary)

    Radek Duda v příští sezoně v extralize působit nebudeFoto Michal Beránek (Sport)

    Jen v extralize vystřídal osm týmů. Před sedmi lety odešel předčasně z Českých Budějovic. Ty mu pak odmítaly zaplatit za čtyři měsíce, ale za pomoci těžké váhy, advokáta Júlia Kramariče, si u smírčí komise vymohl uhrazení peněz. Minulou sezonu zahajoval Duda jako kapitán Karlových Varů. Postupně však přišel o céčko i místo v sestavě. V listopadu ho majitel klubu Karel Holoubek vyřadil z kádru. Působil ve druholigovém Sokolově, záhy po návratu do Energie si začal hledat nové angažmá. Litvínov pak převzal jeho smlouvu platnou do konce dubna 2017, po záchranářské sezoně se však Dudy i za tuhle cenu zřekl.

     

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud