Miroslav Horák
29. září 2016 • 21:40

Sparta má zpět svého trenéra. Myslel jsem na ni neustále, říká Kalous

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spartě se vrátil šéf týmu a jeho jednotka hned zabrala. Trenér Jiří Kalous po příletu z Toronta ze Světového poháru poprvé až v sedmém kole nastoupil k práci v extralize, v Hradci Králové odkoučoval výhru 3:2 pražského souboru. S pořádnými nervy, jak je od začátku sezony pro Spartu obvyklé.



Sedm kol, sedm těsných zápasů o jediný gól. Sparta se na úsvitu sezony klepe večer co večer o bodový zisk. V úterý to vypadalo, že s Jiřím Kalousem na střídačce přijde větší klid a první optimální produkce. Taky ne... Vedení 3:0 po dvou třetinách hradecký Mountfield vyprovokovalo k finiši. Nakonec marnému.

Bylo pro vás jednoduché přešaltovat z bitev o Světový pohár na českou extraligu?
"Jednoduché úplně ne. Ale z toho kolotoče nemáte šanci vyskočit, hned po příletu jsem šel na trénink a zapojil se do procesu. Samozřejmě, že nejde moc porovnávat situaci v Torontu s děním v extralize, nicméně základ práce je všude stejný. Příprava týmu, příprava hráčů, analýza soupeřů."

Hradec Králové - Sparta: Brian Ihnačák otevřel skóre zápasu, 1:0
Video se připravuje ...

Časový posun o šest hodin s vámi nezamával?
"Přiznávám, že jetlag pořád trochu cítím a srovnávám se s tím. Nebylo to tak, že bych koncem zápasu usínal, ale jetlag doznívá."

V Torontu se jezdí po ledě v maximální rychlosti, najednou jste doma v extralize. Ačkoli zrovna duel v Hradci byl nadmíru bruslivý, rozdíl obou úrovní je citelný, ne?
"Pocitově je to v zámoří samozřejmě rychlejší, ale obrovskou roli v tom hraje užší hřiště. Na všechno máte méně času, pořád se něco děje, hráči jsou v neustálém kontaktu, v soubojích, protože menší kluziště tyto střety vyvolává. A díky jiným rozměrům jste všude blíž a dříve než tady. Je to tam hodně o instinktivním pojetí hokeje."

Jako nový hlavní kouč Sparty jste v Torontu těžko mohl vyhnat z hlavy myšlenky na klub, jak si doma vede. Šlo vše správně oddělit?
"Na Spartu jsem myslel denodenně a s klukama byl v neustálém kontaktu. Mí kolegové jsou zkušení trenéři, mají stoprocentní důvěru, ani jsem se nesnažil řídit tým na dálku. To nejde. Nevíte, jak hráči konkrétně vypadali v zápase, v tréninku, v jednotlivých situacích. Takže do sestavy jsem nezasahoval, sami trenéři věděli, kdo a jak si vede. Těšilo mě na dálku, že kluci bodují, rozjezd totiž měli nesmírně těžký - ze sedmi zápasů se hrálo šest venku. V základní hrací době prohráli pouze jednou, takže odvedli výbornou práci. Pár bodů v nastavení mohlo přijít, ale i tak jsem spokojen."

Hradec Králové - Sparta: Zase Ihnačák! Proti "svým" se trefil podruhé
Video se připravuje ...

Sparta zatím všech sedm utkání hrála o gól, třikrát vyhrála, čtyřikrát prohrála, máte vysvětlení?
"Není to o tom, že bychom hledali svoji ideální tvář. My si vypracováváme řadu šancí ke skórování, ale obrany jsou dnes hodně urputné a tři, čtyři vstřelené góly už jsou celkem dost. Já bych to však radši obrátil, zbytečně inkasujeme, někdy to jsou opravdu laciné góly. A pak mi vadí naše vyloučení, na odstranění faulů se musíme stoprocentně zaměřit. Je to teď pro nás prioritou."

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud