1. prosince 2016 • 14:27

Extraliga slaví 80 let od svého vzniku. Chystá se řada doprovodných akcí

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová extraliga si bude v nadcházejících týdnech připomínat výročí 80 let od vzniku domácí nejvyšší soutěže. Sérii akcí odstartuje nedělní zápas pražské Sparty a Vítkovic a zakončit by ji měl duel Zlína a Hradce Králové 13. ledna.



Vedle toho vedení soutěže ve spolupráci s marketingovým partnerem extraligy připravuje například i dvě velké ankety - fanoušci budou v hlasování vybírat největší událost a legendární pětku.

"Už ale jen vymyslet, jak to udělat, bylo složité. V případě pětky totiž například nehledáme tým hvězd, ale spíše formace, které se zapsaly do historie. Je to připomínka 80 let a ne soutěžení jako v případě hlasování jedné sezony," uvedla Jana Obermajerová, ředitelka BPA sport marketing na dnešní tiskové konferenci.

Zatímco hlavních událostí bylo vybráno dvacet, trenérů 23, brankářů jedenáct, obranných dvojic dvanáct a útočných formací 21. Mezi kandidáty tak jsou například trenéři Mike Buckna, Jaroslav Pitner, Vlastimil Sýkora nebo Vladimír Růžička. Nejlepším brankářem se mohou stát Bohumil Modrý, Jiří Holeček, Vladimír Dzurilla, Dominik Hašek nebo třeba Roman Málek.

Jake Newton slaví jeden ze svých gólů do sítě Mladé Boleslavi
Jake Newton slaví jeden ze svých gólů do sítě Mladé Boleslavi

Mezi obrannými dvojicemi byli navrženi Jiří Suchý s Ladislavem Šmídem, František Kaberle st. s Františkem Pospíšilem nebo Martin Hamrlík s Miroslavem Blaťákem, v útocích pak trojice Vladimír Martinec - Jiří Novák - Bohuslav Šťastný, Jan Klapáč - Jaroslav Holík - Jiří Holík nebo Ondřej Kratěna - Jiří Dopita - Tomáš Kapusta.

Mezi hlavní události byla zařazena například slavná střelecká sezona Milana Nového, který v ročníku 1976/77 dal 59 branek, největší návštěva na ligové utkání (21.500 diváků na duelu pod širým nebem v Brně letos v lednu), přechod z otevřených kluzišť na krytá (1967) nebo titul Vsetína jako nováčka v roce 1995.

"Myslím si, že je to výborný nápad. Je to 80 let a patří se to určitým způsobem oslavit. Jedná se o měsíc kolem Vánoc a i kluby si připomenou historii soutěže," řekl Hašek. "Za posledních osm deset let se udělal obrovský kus práce a podobné věci se začínají připomínat. Je to i úcta k hráčům a konají se i charitativní akce, které se jim snaží pomoct," podotkl bývalý skvělý útočník Jan Hrdina.

Oslava výročí by měla vyvrcholit v úterý 3. ledna, kdy budou vyhlášeny i jednotlivé ankety. Historicky první utkání nejvyšší soutěže se totiž odehrálo právě 3. ledna 1937 a v premiéře se utkaly SSC Vítkovice a AC Sparta Praha. Hlasovat na oficiálním webu a facebookovém profilu soutěže mohou fanoušci do konce prosince.

"Akce se svými legendami připravují i jednotlivé kluby," řekla Obermajerová. Vedle extraligových účastníků se do oslav zapojí i prvoligové České Budějovice, Kladno, Vsetín a Slavia.

Kamera v helmě: Barinka a Výtisk rozdávali hity a burcovali spoluhráče
Video se připravuje ...

Plzeň - Liberec: Emoce na ledě! Indrák se serval s Jánošíkem
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud