24. dubna 2017 • 13:45

Dvacet let Varů v extralize skončilo: Skok mezi elitu, titul i problémy

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Karlovy Vary skončily v baráži třetí a po 20 letech opustí extraliguKarlovy Vary skončily v baráži třetí a po 20 letech opustí extraliguFOTO: Dominik Bakeš (Sport)

    I přes nedělní výhru nad Českými Budějovicemi (1:0) prožívají hokejisté Karlových Varů velký smutek. Klub totiž po neúspěšné baráži dává sbohem Tipsport extralize, kde během dvaceti let zažil boje nad propastí, prohrané finále i historický titul. Podívejte se, jak vypadalo 20 let lázeňského města v české nejvyšší soutěži.

  • Vstup mezi elitu (1997)

    Karlovy Vary zahájily svou extraligovou misi na podzim 1997Foto ČTK

    Cestu na vrchol zahájil klub z Karlových Varů v roce 1995, kdy se probojoval do první ligy a už o dva roky později postoupil do extraligy. Tehdejší HC Becherovka sice nezvládla baráž s Opavou, ale mezi elitu se dostala ekonomickou cestou, když koupila práva od krachující Olomouce.

    Karlovy Vary - České Budějovice: Smutek po vyhraném zápase! Vary sestupují do první ligy a fanoušci tomu nemohou uvěřit
    Video se připravuje ...

  • Poprvé nad propastí (2001)

    Energie hrála baráž poprvé v roce 2001 a zvládla jiFoto ČTK

    V prvních letech mezi českou smetánkou patřily Karlovy Vary mezi otloukánky soutěže. V první sezoně skončily předposlední a po dvou ročnících na 11. místě se poprvé propadly až do baráže, kde na jaře 2001 narazily na KLH Chomutov. V sérii hrané na čtyři vítězné zápasy nakonec Becherovka rozhodla o udržení extraligové příslušnosti v šestém utkání na ledě soupeře.

    Karlovy Vary - České Budějovice: Domácí se řítí do první ligy, diváci odcházejí ze stadionu
    Video se připravuje ...

  • Nový partner i název (2002)

    Stávající název a logo nosí Energie už patnáct letFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Důležitý okamžik v historii týmu přišel v roce 2002, kdy se novým sponzorem stala Sokolovská uhelná a klub byl přejmenován na HC Energie Karlovy Vary. Mužstvu ze západu Čech se dařilo o něco lépe a z pěti sezon skončilo čtyřikrát na desátém místě. Ty nejlepší roky ho ovšem teprve čekaly.

  • První finále a stříbro (2008)

    K historickému titulu Karlových Varů přispěli také Lukáš Mensator a Ondřej NěmecFoto Jaroslav Legner (Sport)

    V ročníku 2006/2007 už tým kolem Lukáše Pecha, Petra Kumstáta , Josefa Řezníčka, Lukáše Mensatora či Ondřeje Němce skončil sedmý a nakoukl do předkola play off, kde padl s Třincem už po třech zápasech. O sezonu později už Energie zakončila základní část na výborném čtvrtém místě a sezona jí skončila až posledním možným zápasem, protože Západočeši dokráčeli až do finále, kde po sedmi zápasech nestačili na mistrovskou Slavii.

  • Zlatý sen a rozlučka s plechárnou (2009)

    Fanoušci Karlových Varů se radují z mistrovského titulu v roce 2009Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Finálový souboj Karlových Varů a Slavie překvapil kde koho, ale ještě větším překvapením byla repríza v sezoně 2008/2009. Energie sice zakončila základní část na šestém místě, jenže v play off smetla po čtyřech zápasech Litvínov, v šesti duelech vyřadila Spartu a stejný počet zápasů jí stačil na historický triumf nad Slavií. O něm rozhodl v šestém duelu na domácí půdě Lukáš Pech. Příští rok už se oba tehdejší finalisté potkají ve WSM Lize.

  • Nový domov (2009)

    Fanoušci Karlových Varů neměli od titulu příliš důvodů k radostiFoto ČTK

    Karlovy Vary se mistrovským titulem rozloučily se svým stařičkým a nedostačujícím zimním stadionem a hráči i fanoušci dostali po mistrovské kocovině dárek v podobě nové multifunkční KV Areny pro šest tisíc diváků. Všichni na západě Čech tak začali věřit, že se blíží jejich úspěšná éra.

  • Pád do šedi (2010)

    Petr Kumstát patří mezi nejvýraznější postavy karlovarského klubu v extralizeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Mistrovská kocovina se ovšem na Karlových Varech vyřádila a i vzhledem k vlně odchodů klíčových hráčů se Energie propadla až ke dnu hokejové extraligy. Tým, na jehož lavičce se během sezony protočily tři trenérské týmy, se v základní části umístil až na 13. místě a musel bojovat ve skupině o udržení. O rok později byla nadějí neúspěšná účast v předkole, ale v dalších letech už Karlovy Vary znovu končily převážně mezi posledními týmy tabulky.

  • Finanční problémy

    Generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk musel řešit existenční problémy klubuFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Problémy se sehnáním financí nebyly u Karlových Varů žádným tajemstvím. Mužstvo ze západu Čech se po zisku mistrovského titulu převážně trápilo a muselo řešit také existenční problémy. Klub dokonce dostal několik nabídek na odkoupení extraligové licence, z nichž nejvyšší měla činit 35 milionů korun. Údajní zájemci z Chomutova, Českých Budějovic nebo Košic však nepochodili a vedení klubu extraligový celek ve městě udrželo.

  • Konec extraligové éry (2017)

    Smutní hokejisté Karlových Varů po pádu do první WSM ligyFoto ČTK

    V předešlém ročníku 2015/2016 ještě Energie extraligovou příslušnost v baráži uhájila, ale tentokrát ne. Ve skupině s Pardubicemi, Jihlavou a Českými Budějovicemi skončila třetí s bodovou ztrátou na druhou Jihlavu i vítězné Pardubice. Po dvaceti letech se tak její extraligové dobrodružství uzavřelo.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud