10. června 2017 • 04:59

TOP 10 změn v extralize: návrat Šmída a Koukala i finský brankář Sparty

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Tipsport extraligu ještě čeká řada změn, ale některé zajímavé přestupy už jsou známéTipsport extraligu ještě čeká řada změn, ale některé zajímavé přestupy už jsou známéFOTO: koláž iSport.cz

    Účastníci hokejové Tipsport extraligy teprve startují letní přípravy, ale už se stihla udát řada zajímavých přestupů v rámci soutěže a česká nejvyšší soutěž hlásí i návraty známých tváří. Podívejte se na nejzajímavější přesuny, které se zatím na extraligovém trhu udály.

  • Sacha Treille (útočník, 29 let, Pardubice)

    Francouzský útočník Sacha Treille a český obránce Radko Gudas na MS v PařížiFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Bývalý klub: Rouen (Francie)

    Francouzský mušketýr hlásí návrat. Sacha Treille by měl zvýšit ofenzivní sílu Pardubic a pomoci jim na vyšší příčky tabulky. Reprezentační útočník působil v Česku naposledy v sezoně 2013/2014. Z Kladna se následně přesunul do německého Straubingu a pokračoval do Rouenu, kterému pomohl k titulu. Účastník letošního domácího mistrovství světa, kde hrál i proti českému týmu, si zatím v dresu Sparty a Kladna připsal 128 extraligových startů. V nich nastřílel 35 branek a na 19 jich přihrál.

  • Petr Koukal (útočník, 29 let, Mountfield HK)

    Petr Koukal se chystá na duel se ŠvédskemFoto Michal Beránek (Sport)

    Bývalý klub: Jekatěrinburg

    O tomto přestupu se hodně namluvilo a ještě mluvit bude. Rodák ze Žďáru nad Sázavou a tehdejší tahoun Pardubic oznámil po pěti sezonách v zahraničí návrat do vlasti. Všechny ovšem šokoval svou volbou, protože místo Dynama dal přednost velkému rivalovi z Hradce Králové. Mistr světa a trojnásobný ligový šampion by měl vnést do ambiciózního týmu Mountfieldu bohaté zkušenosti. Jedno je ale jisté už teď, derby o východní Čechy bude mít o něco větší náboj.

  • Sami Aittokallio (24 let, brankář, Sparta)

    Sparta už přivítala novou posilu. Z Kärpätu přichází finský brankář Sami AittokallioFoto www.hcsparta.cz

    Bývalý klub: Kärpät Oulu (Finsko)

    Vyřeší problémy v brankovišti Sparty? To ukáže čas, každopádně Sami Aittokallio bude pod drobnohledem. Čtyřiadvacetiletý brankář přišel z Kärpätu Oulu, kam se vrátil po angažmá v zámoří. Mladý Fin si dokonce připsal dva starty za Colorado a v sezoně 2015/2016 zářil v Lize mistrů, kde odchytal jedenáct zápasů s průměrem 1,09 gólu na zápas! „Když byla možnost jít do Sparty, neváhal jsem,“ řekl pro klubový web nový strážce svatyně, který vytvoří dvojici s Davidem Honzíkem.

  • Dominik Graňák (33 let, obránce, Hr. Králové)

    Takhle slavil Dominik Graňák jeden ze svých titulů KHLFoto Profimedia.cz

    Bývalý klub: Rögle (Švédsko)

    Hradec Králové během léta nešetří a do obrany ulovil pořádnou bombu! Ze Švédska se do české nejvyšší soutěže vrací také slovenský obránce Dominik Graňák, s nímž přichází pořádná dávka zkušeností. Rodák z Havířova má ve sbírce titul mistra světa, slavil zlato se Slavií, dvakrát vyhrál KHL a má také švédské zlato. Do Čech se vrací po deseti letech. Od roku 2007 hrál za Färjestad, Rögle, Dynamo Moskva, Linköping, Fribourg a naposledy působil znovu v Rögle.

  • Tomáš Svoboda (30 let, útočník, Kometa Brno)

    Tomáši Svobodovi a jeho parťákům okamžitě přály jejich dětiFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Bývalý klub: Plzeň

    Na západě Čech o třicetiletého útočníka hodně stáli, ale podle očekávání se Tomáš Svoboda stěhuje zpátky do Brna, odkud v Plzni hostoval. Šikovný střelec má za sebou jednu z nejlepších sezon v Tipsport extralize, když v uplynulé sezoně odehrál 50 zápasů základní části s 28 body (15+13) na kontě a dalších devět bodů (4+5) přidal v jedenácti zápasech play off. V Kometě by teď měl dostat hodně prostoru a měl by pomoci zalepit díru po odchodu Marka Kvapila.

    Plzeň - Liberec: Hattrick! Tomáš Svoboda vstřelil gól na 5:3
    Video se připravuje ...

    Plzeň - Kometa Brno: Svoboda dohrál! Zbytečně se nechal vyloučit do konce utkání
    Video se připravuje ...

    Plzeň - Vítkovice: Svoboda využil dvojnásobnou přesilovku a tvrdou střelou poslal domácí do vedení - 1:0
    Video se připravuje ...

  • Ladislav Šmíd (31 let, obránce, Liberec)

    Ladislav Šmíd patřil Calgary, ale vinou zranění páteře neodehrál ani jeden duelFoto Reuters / Candice Ward-USA TODAY Sports

    Bývalý klub: Calgary – v sezoně 2016/2017 nehrál

    Dlouhé roky patřil k nejlepším českým hokejistům a v NHL si ho vážili. Jeho úkolem nebylo sbírání bodů, ale poctivá černá práce a důraz. To Ladislav Šmíd plnil na jedničku, než přišly problémy s páteří. Kvůli nim neodehrál v uplynulé sezoně za Calgary ani jedno utkání. Zkušený zadák se ovšem rozhodl, že to zkusí a vrací se domů – do Liberce. „Celou sezonu jsem chodil do posilovny, zaplatil si trenéra i led a trénoval. Chci být jedním z lídrů a splatit Liberci dluh,“ řekl po svém návratu.

  • Jakub Lev (26 let, útočník, Vítkovice)

    Takhle se pral Jakub Lev v dresu Plzně, teď míří do VítkovicFoto Michal Beránek (Sport)

    Bývalý klub: Plzeň

    Odchod Jakuba Lva z rodné Plzně se dal očekávat, ale mnohé zaskočila jeho nová adresa. Šestadvacetiletý centr či křídelník se totiž nestěhuje do zahraničí, ale na Moravu, kam ho zlákaly Vítkovice. „V Plzni jsem byl od šesté třídy, ale změna k životu patří,“ vysvětlil svou volbu Lev. V novém klubu věří, že naváže na poslední bodově vydařené sezony a hlavně zvýší údernost přesilových her, ve kterých dal za Plzeň celkem osm branek. I díky nim si vysloužil pozvánku na mistrovství světa, kde nakonec sice nehrál, ale získal další cenné zkušenosti.

    Plzeň - Liberec: Au! Lev zboural Šimka, ten musel střídat
    Video se připravuje ...

    Liberec - Plzeň: V závěru zápasu propukl pěstní souboj mezi Lvem a Šimkem
    Video se připravuje ...

  • Milan Gulaš (31 let, útočník, Plzeň)

    Milan Gulaš v barvách Färjestadu, z něho se vrací do PlzněFoto Profimedia

    Bývalý klub: Färjestad (Švédsko)

    V Plzni se vypořádávají s obměnou kádru a kromě odchodů už získali nové tváře. Tou nejvýraznější je bezesporu útočník Milan Gulaš , jenž se vrací do extraligy po čtyřech letech. V závěru sezony 2012/2013 totiž opustil právě indiány a zamířil do Magnitogorsku. Z něho o rok později odešel do Färjestadu, kde působil až do uplynulé sezony. O střelce, který v minulosti atakoval i hranici dvaceti branek za sezonu, byl v extralize velký zájem i jinde. Rodák z Českých Budějovic ovšem dodržel slovo a udělal, jak několikrát řekl. Když návrat do extraligy, tak na západ Čech.

  • Lukáš Galvas st. (38 let, obránce, Olomouc)

    Jakub a Lukáš Galvasovi se potkají v jednom týmu, táta jde do OlomouceFoto Aleš Krecl

    Bývalý klub: Třinec

    Zkušený obránce opustil po čtyřech sezonách třinecké Oceláře a boj o titul vyměnil za boj o play off. Jeho odchod do Olomouce má ovšem své důvody. V týmu se totiž potká se svým synem Jakubem, který už pronikl do extraligového týmu, v němž si už dokonce zahrál proti tátovi. V příští sezoně už bude sedmnáctiletý Jakub pod drobnohledem svého otce, který se mu pokusí předat své bohaté zkušenosti. Na ty se bude spoléhat také Mora, které by měl pomoci do vyřazovacích bojů.

  • Jakub Valský (28 let, útočník, Ml. Boleslav)

    Jakub Valský mění Liberec za dres Mladé BoleslaviFoto Barbora Reichová / Sport

    Bývalý klub: Liberec

    Navázat na úspěch z uplynulé sezony chtějí v Mladé Boleslavi a tomu odpovídá i posilování. Do středočeského klubu přichází také útočník Jakub Valský, jenž strávil poslední sezony převážně v Liberci a vloni byl jedním z hlavních strůjců titulu. Krátké angažmá ve Slovanu Bratislava mu ovšem nevyšlo podle představ a levý křídelník se vrátil na sever Čech, kde odehrál dohromady 31 zápasů, ve kterých dal deset branek a přidal sedm asistencí. V Mladé Boleslavi si od něj slibují hlavně góly.

    Chomutov - Liberec: Krásná akce Valského! Obral o kotouč Koblasu a trefil se na 0:3
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud