29. října 2017 • 20:19

VIDEO: Třinec i Kometa padly, Mladá Boleslav zvládla po dvou letech derby

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

I hokejovou Tipsport extraligu poznamenal silný vítr, letící přes Česko. V nedělním 18. kole na ledě Pardubic třikrát zhasla světla, přesto se utkání dohrálo a skončilo výhrou Vítkovic 4:3. V čele tabulky zůstává Plzeň, která už utkání předehrála. Přeskočit ji mohl Třinec, který padl s Mountfieldem. Východočeši se tak dotáhli na Kometu Brno, se kterou si poradil Chomutov. Mladá Boleslav pak po více než dvou letech vyhrála derby s Libercem, zatímco Litvínov potvrdil rostoucí formu v Olomouci a je jedenáctý.



Třinec doma padl potřetí v řadě

Úvodní třetina skončila bez gólů, nicméně Oceláři měli více šancí, aby otevřeli skóre. Po Irglovém pokusu zazvonila branková konstrukce, poté se Svačina i Hrňa ocitli sami před Rybárem, ale na hostujícího gólmana nevyzráli.

Třinec promarnil i 62 sekund výhody pěti proti třem, na jejímž konci nechal velmi aktivní Dravecký vyniknout Rybára. Do největší šance hostů, kteří se po pěkné kombinaci hostů dostal Jarůšek, ale trefil tyč.

Oceláři naložili i v prostřední části mizerně s čtyřminutovou přesilovou hrou, která postrádala nápad i střelbu. Jejich zmar podrthl kanonýr Růžička, který spoluhráče vyhnal dvakrát nepřesnou přihrávkou z útočného pásma.

Třinec - Mountfield HK: První gól zápasu, trefil se Richard Jarůšek, 0:1
Video se připravuje ...

Naopak Hradec Králové potrestal hned první faul domácích. Strmeň ránu Kukumberga sice ztlumil lapačkou, ale odražený puk doklepl Jarůšek. Hradečtí skórovali po 104 minutách. V další přesilové hře Hradce hostů zastavil obětavým zákrokem Musil nebezpečnou střelu Kukumberga.

Východočeši zodpovědně drželi správné pozice a nepouštěli domácí dlouho ani do šancí. Přitom nespoléhali jen na brejky, měli fáze, ve kterých uzamkli soupeře. Domácí ožili až polovině třetí třetiny, se střelami Rotha i Marcinka si Rybár poradil. Další nápor Ocelářů otupil Koukal, který se parádně trefil z pravého kruhu pod horní tyč.

V závěru narůstaly šance na straně hostů. Strmeň nejdříve vychytal Bednáře i Jarůška, ale v předposlední minutě ho ze sólového úniku překonal Červený. Mountfield se tak po dvou porážkách radoval z výhry.

Ohlasy trenérů:

Marek Zadina (Třinec): "Měli jsme v první třetině dát z našich šancí dva góly, byli bychom na koni a myslím si, že bychom pak zápas zvládli. Ještě ve druhé třetině jsme měli další čtyři minuty pět na čtyři, nedali jsme, puky nám odskakovaly. Klukům nemůžu upřít snahu, museli se furt přes jejich obranu tlačit dopředu. Ale na to jsme v Třinci zvyklí, že k nám soupeři jezdí bránit. Rozhodly přesilovky."

Pavel Hynek (Hradec Králové): "Musím hráčům poděkovat za výborný týmový výkon. V první třetině jsme přečkali oslabení ve čtyřech, i jedno dlouhé ve třech. Hodně nás podržel Patrik Rybár, také kluci před ním dost střel zblokovali. Pro vývoj utkání bylo důležité, že jsme domácí nepustili do vedení. Ve druhé třetině jsme využili naší první přesilovku, která podpořila naši aktivitu. Věděli jsme, že ve třetí se domácí budou muset hodně tlačit dopředu, forčekovat a dokázali jsme to využít."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Výpadky světel i klíčové přesilovky

Úvod zápasu velké šance nenabídl, ale v šesté minutě se při Szturcově vyloučení radovali z gólu domácí. Po Rolinkově pokusu z úhlu se prosadil z dorážky Ján Sýkora, sudí si ještě platnost branky ověřili u videorozhodčího. Za minutu měli šanci na zvýšení náskoku Bojko a Dušek, ale Bartošák odolal.

V 11. minutě vyrovnal tečovaným pokusem od modré čáry Baranka. Otočit stav mohl Hrbas, který však z levého kruhu minul branku. Na druhé straně zahrozil Rolinek. Ostravané také využili svou první početní výhodu v utkání a otočili stav. Při Beranově trestu se po Romanově přihrávce prosadil Lev.

V čase 18:12 bylo utkání pro výpadek osvětlení přerušeno a zbytek úvodní části se dohrával až po pauze, která se protáhla na 37 minut. Osvětlení totiž po nástupu týmů na ledě opět selhalo.

Pardubice - Vítkovice: Ani druhá třetina nezačne, v Pardubicích znovu vypadl proud
Video se připravuje ...

Za problémy mohl silný vítr, který řádil po celé České republice a výpadky dodávky elektřiny postihly část Pardubic. Dynamo řešilo možné problém od dopoledne s vedením extraligy, rozhodčími i soupeřem. "Máme halogenová světla, u kterých jsme snížili výkon ze 1400 na 1100 luxů. Kdybychom jeli na plný výkon, byla by to po výpadku úplná tma dvacet minut," řekl novinářům tiskový mluvčí klubu Jan Hrabal.

V úvodu druhé dějství si Klouček poradil s pokusy hostů a následoval nápor Pardubic. Nejdříve v přečíslení dvou na jednoho nepřihrál Ján Sýkora přesně Rolinkovi, pak zahrozil Treille a ve 26. minutě už Východočeši vyrovnali. Beranovi sice nejdříve dorážka Čáslavova pokusu nesedla, ale stihl ještě letící puk sklepnout za Bartošáka.

Za 83 vteřin vrátil hostů vedení tečí Výtiskovy střely od modré čáry Hudeček a Kloučkovi navíc ještě stínil Kurovský. V polovině utkání po Bojkově přihrávce nestihl zasunut puk za vítkovického gólmana Vondráček. O chvíli později se při trestu Kurovského trefil od modré čáry bek Ščotka.

Pardubice - Vítkovice: Problém s osvětlením nepřestává, hráči míří do kabin
Video se připravuje ...

Odpovědět mohl Tybor, který zamířil bekhendem do ležícího pardubického gólmana. Neuspěl ani vzápětí Olesz. Za domácí měl příležitost Rolinek. Ve 33. minutě šli pykat po špatném střídání domácí a i čtvrté vyloučení v utkání bylo potrestáno. Po Tyborově přihrávce ještě neuspěl před Kloučkem Lev, ale z dorážky vrátil Ostravanům vedení Roman.

V čase 35:55 byl duel pro další výpadek světel znovu přerušen a hra pokračovala po téměř 23 minutách. Pardubice se ubránily při trestu Treilleho, který se po návrat dostával do úniku, ale vyřešil jen nepřesnou přihrávkou na Tomáška. Možnosti zvýšit neproměnili Květoň a Tybor.

Ve 42. minutě po přečíslení dvou na jednoho obral Květoně o možnost zakončit faulem Cardwell, ale domácí opět v oslabení odolali. Pardubicím nepomohly k vyrovnání ani čtyři přesilové hry. Hned tři šance nevyužil Treille a neuspěl ani Beran. Posledních 72 vteřin dohrávaly v oslabení Pardubice při Rolinkově pobytu na trestné lavici.

Ohlasy trenérů:

Pavel Marek (Pardubice): "Jsou to z mého pohledu promarněné body. Dostali jsem se šťastně do vedení, ale potom jsme hrozně polevili. Neodváděli jsme důslednou práci, nehráli jsme důsledně dozadu a ani v šancích, do kterých jsme se dostali, nebyl patřičný důraz. Neblokovali jsme střely. V závěru jsme si při přesilovkách vytvořili tlak, ale zase jsme to řešili zbytečně složitě. Nešli jsme dnes do brány, jak jsme měli jít, abychom zápas dokázali zvrátit. Přerušování určitě utkání neprospělo, protože to bylo hodně rozkouskované. Je hodně těžké pro kluky se po takových dlouhých přestávkách dostat do tempa."

Jakub Petr (Vítkovice): "Podařilo se nám reagovat na první branku Pardubic a dostali jsme se pak k té hře, kterou jsme si před zápasem představovali. Trošku mě mrzí, že jsme neodskočili v úseku hry, kdy jsme vedli o jednu branku. Byla tam spousta šancí. Na druhou stranu víme o silných přesilovkách Pardubic a ve třetí třetině jsme to odbojovali a ubránili přesilovky soupeře. Domácí se tam dostali do tlaku, měli jsme v konci zápasu trošku štěstí, ale určitě jsme za ty body z tohoto tříhodinového maratonu rádi. Přerušování zápasu bylo těžké pro oba trenérské štáby a pro všechny aktéry utkání nepříjemné."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Verva má formu, slaví třetí výhru v řadě!

Do první šance zápasu se dostali hosté. Nejprve vychytal Kondrád Kubáta a po chvíli i Jurčíka. Toho však fauloval Strapáč a Severočeši přesilovku bleskově využili. Již po sedmi sekundách se prosadil ranou od modré norský bek Sörvik. O 26 sekund později již Litvínov vedl 2:0. A opět se prosadil obránce, tentokráte se trefil Gula.

Hanáci se probudili po pěti minutách, Ostřížek trefil boční síť a další situaci, kdy byl sám před Petráskem, prováhal, když bekhendový blafák nesrovnal mezi tyče. V 11. minutě už to bylo 0:3, když se z mezikruží trefil Jurčík. Následně zápas skončil pro brankáře Konráda, jehož nahradil Falter.

Olomoucká dvojka se poprvé předvedla v 18. minutě, kdy chytila samostatný nájezd Jánského. V posledních vteřinách úvodního dějství ještě Hanáci mohli dát první branku, ale Laše vychytal Petrásek a puk padající do branky zahodil rukavicí Sörvik.

Olomouc - Litvínov: Je tu další gól, trefil se Gula, 0:2
Video se připravuje ...

Olomoučtí trenéři stáhli hru od druhé třetiny na tři formace, sedět zůstali Jergl, Holec a Sundher. Nově sestavená formace Skladaný, Herman, Burian si vytvořila možnosti, dorážky před Petráskem však gólem neskončily. Stejně jako následující přesilovka. Olomouc zabrala, Laš trefil tyčku a Knotka vychytal v obrovské šanci Petrásek.

Tlak domácích byl v polovině utkání drtivý, první pětka si vynutila faul Pilaře a domácí tak hráli opět v početní převaze. Až v jejím závěru ale ohrozil Petráska neúspěšně Eberle. Další tutovku Hanáků zahodil Skladaný, dorážku neprotlačil do branky ani Ondrušek. Hosté zahrozili v přesilovce, Falter si poradil s dělovkou Pilaře i tečí Ihnacaka.

I v poslední třetině Hanáci "bušili" do Petráska, neprosadili se však Eberle, ani Ondrušek. Ve 47. minutě trefil horní tyč obránce domácích Staněk. Kohouti našli recept na skvělého Petráska, který si nakonec připsal 41 úspěšných zákroků, až minutu před koncem, kdy se trefil Strapáč. Na větší drama už ale bylo pozdě.

Ohlasy trenérů:

Jan Tomajko (Olomouc): "Prvních deset minut jsme zaspali, pak jsme se snažili, ale za stavu 0:3 se smůla lepí na hokejky. Musíme hrát 60 minut, úvod nás stál dnes celé utkání. Nedá se nic dělat. Bohužel jsme šance neproměnili, trefili jsme tyčky. Litvínov byl výborný v soubojích, šel si za tím."

Radim Rulík (Litvínov): "Povedla se nám první třetina, ve které jsme dali i branky. Od druhé části byli domácí aktivnější, my jsme tam měli jen jeden nájezd, pak už jsme se jen bránili. Naštěstí jsme tlak domácích přestáli a inkasovali až v závěru."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Středočeši vyhráli derby poprvé po dvou letech

Mladoboleslavští nastoupili v porovnání s nepovedeným pátečním představením v Pardubicích (0:3) s přeskupenými formacemi, Janem Růžičkou mezi tyčemi a s patrnou touhou ukončit nadvládu hostů ve vzájemných kláních. Už po 67 vteřinách si také vysloužili přesilovku, gólmana Willa v ní však pouze lehce zahřáli, jinak se jim příliš nepovedla.

Následovala série vyloučení na obou stranách, z nichž zásadní bylo to Krenželokovo v polovině osmé minuty. Will si během něho sice nejprve dokázal najít Klepišovu ránu bez přípravy a schoval puk v lapačce, ale přesně ve chvíli, kdy potrestaný hříšník skákal na led, našel Holík křížnou přihrávkou Klepiše a ten si zlepšil náladu - 1:0.

Právě zkušený domácí forvard byl také u další velké šance Středočechů na začátku 16. minuty. Ve středním pásmu si důrazně zaklepal holí o led, dostal puk, který vzápětí dokázal prostrčit nastartovanému Valskému. Ten sám proti Willovi zakončoval pod horní tyč, ale liberecký gólman jeho pokus vytěsnil.

Liberec toho sice během úvodního dějství příliš nepředvedl, ale už ve 23. minutě bylo srovnáno, když Jašek z velkého úhlu nachytal ranou na bližší tyčku Růžičku. Vrátit domácím vedení mohl Říha, k tomu ale potřeboval o kousek více štěstí a přesnosti, neboť rozezvučel pouze brankovou konstrukci.

Mladá Boleslav - Liberec: Nakládačka na konec! Vlach po utkání zmlátil Orsavu
Video se připravuje ...

Sérii slibných příležitostí poté promarnil hostující Ordoš a hosty to muselo mrzet, neboť v končící 33. minutě při hře ve čtyřech na obou stranách vyšel Hanzlíkovi risk s přihrávkou z otočky na útočné modré čáře a Pacovský ranou bez přípravy propálil Willa. Liberečtí sice vyhráli druhou část na střely vysoko 13:3, nadále však ztráceli.

Ve 45. minutě byl blízko třetí trefě domácích Musil, tísněný však zakončil po ledě těsně mimo. Před polovinou třetí části hráli Tygři 39 vteřin čtyři na tři, měli obrovské šance, ale domácí přestáli těžké chvilku bez úhony.

Liberečtí i nadále tlačili, jenže v 56. minutě fauloval Ševc a Lenc po parádní Musilově nahrávce zvýšil na 3:1. Dlouhá power play hostů na skóre už nic nezměnila. Po závěrečné siréně došlo ještě k ostré pěstní výměně názorů mezi Orsavou a Vlachem.

Ohlasy trenérů:

Patrik Augusta (Mladá Boleslav): "Bylo to velice bojovné utkání z obou stran. Stejně tak, jak bojoval soupeř, jsme bojovali i my, ale byli jsme produktivnější. Podařilo se nám dát dva góly z přesilových her, což vždycky pomůže. Právě díky produktivitě v přesilovkách se nám podařilo vyhrát."

Filip Pešán (Liberec): "Pro nás je zase kruté prohrát zápas, ve kterém jsme bojovali a ve kterém jsme tomu zápasu dali všechno. Bohužel jsme neproměnili ani ty nejvyloženější šance. Soupeř nás potrestal v přesilových hrách. S jediným gólem po tolika šancích se venku vyhrát nedá, proto jsme nezískali ani bod."

MATCH OVERVIEW LEGACY


První gól Nečase po návratu na body nestačil

Hned v úvodu utkání prověřil pozornost brankáře domácích Laca útočník Zaťovič, který ale neuspěl stejně jako o chvíli později Erat v signalizované výhodě. Poté, co ani jeden celek nezužitkoval zkrácenou početní výhodu, dostalo Brno další.

A hosté ji využili ke vstřelení vedoucí branky. Přihrávku Zaťoviče srazil do vlastní branky Slovák. Obránce domácích však smolnou chvilku vzápětí odčinil, když o 90 sekund později vyrovnal. V poslední minutě si Chomutovští vytvořili velký tlak, kapitán Vondrka však jen nastřelil tyč.

Ve 22. minutě ujížděl sám na brankáře Tomica, ale na Čiliaka si rychlou střelou nepřišel. Další průběh druhé třetiny byl ve vysokém tempu, ale velké množství šancí nepřinesl. Až v polovině utkání neuspěl sám před chomutovskou brankou Svoboda.

Chomutov - Kometa Brno: První gól po návratu z NHL, Martin Nečas prostřelil Laca, 2:2
Video se připravuje ...

Ve 36. minutě nejprve Hruška se Zohornou nevyužili situaci dva na jednoho, poté Grmanovu přihrávku do brankoviště šikovně tečoval bruslí Tomeček - 2:1.

Hned na začátku třetí třetiny našel Štencel volného Nečase, který dorážku do prázdné namířil jen do hrudi přesouvajícího se Laca. V dalším pokračování se Piráti zaměřili na obranu středního pásma, ale těsné vedení neudrželi.

Ve 49. minutě nejprve Krejčík trefil z vrcholu brankoviště jen tyčku. O dvě minuty později ale už vyrovnal z mezikruží Nečas, který zamířil přesně do levého horního rohu. Talent Komety se tak dočkal ve druhém zápase po návratu ze zámoří první branky.

Brno mohlo rozhodnout v závěru normální hrací doby, kdy mělo výhodu přesilové hry, Laco však potřetí neinkasoval. Naopak hned na začátku prodloužení se po rychlém protiútoku prosadili domácí a po Vondrkově přihrávce rozhodl Sklenář.

Ohlasy trenérů:

Jan Šťastný (Chomutov): "Kometa je kvalitní mužstvo, proti kterému jsme chtěli odčinit nepovedené utkání z Jihlavy. Bohužel, jak jsme v Jihlavě končili, tak jsme dnes i nastoupili. Prvních deset minut nebýt Jánka Laca, bylo by po utkání. Potom se nám z toho podařilo nějak vymanit a srovnat hru i skóre. Ve druhé třetině jsme pohybem trochu trápili obranu Brna. Ve třetí části byl soupeř jednoznačně lepší a jenom díky gólmanovi jsme zápas dotáhli do prodloužení, ve kterém jsme zareagovali a nasadili tři útočníky. Pro nás to jsou hrozně cenné dva body. Bojujeme a bodujeme."

Kamil Pokorný (Brno): "Rozhodla naše neproduktivita, jelikož jsme si vypracovali dost gólových šancí, které se nám v poslední době nedaří využívat. Naopak domácí podruhé vystřelili na branku a vyrovnali na 1:1. Ve druhé třetině neproměníme přečíslení dva na jednoho a hned vzápětí inkasujeme. Jsme rádi, že jsme srovnali, ale měli jsme v základní hrací době ještě skórovat. V prodloužení přišel opět stejný trest, neproměníme přečíslení a soupeř z protiútoku vzal druhý bod."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Z V VP PP P Skóre B
1. Plzeň 52 28 7 9 8 172:123 107
2. Mountfield 52 26 7 7 12 146:101 99
3. Třinec 52 24 6 8 14 143:122 92
4. Vítkovice 52 26 4 6 16 157:119 92
5. Brno 52 23 6 9 14 148:121 90
6. Pardubice 52 20 5 6 21 128:139 76
7. Liberec 52 18 9 4 21 132:138 76
8. Olomouc 52 16 10 7 19 129:136 75
9. Zlín 52 18 8 4 22 121:140 74
10. Sparta 52 18 5 7 22 140:150 71
11. Chomutov 52 13 10 9 20 132:155 68
12. Ml. Boleslav 52 15 6 8 23 118:139 65
13. Jihlava 52 12 7 7 26 106:139 57
14. Litvínov 52 10 7 6 29 118:168 50

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud