1. prosince 2017 • 20:02

VIDEO: Sparta vyhrála v Pardubicích 4:1! Slaví Liberec, Plzeň i Jihlava

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE | Hokejová Tipsport extraliga vstoupila do druhé poloviny a ve zbývajících pěti zápasech 27. kola Plzeň smetla Litvínov 5:1, díky čemuž zvýšila náskok na čele tabulky na druhý Mountfield HK. Ten sice v Liberci smazal ztrátu 1:4, ale nakonec si odvezl jen bod. Páté Vítkovice smetly Zlín 5:0, nováček z Jihlavy vyhrál podruhé v řadě, když zdolal Mladou Boleslav a v posledním utkání zvítězila Sparta v Pardubicích 4:1.



Z jednoznačné záležitosti bylo drama

Dnešní úspěch se ale nerodil snadno, neboť Královéhradečtí dokázali v utkání vymazat tříbrankové manko. Liberec vedl v čase 5:36 už 3:0 a ještě po 36 odehraných minutách 4:1. Liberci však v samostatných nájezdech vystřelil výhru útočník Tyler Redenbach.

Liberec do utkání vlétl a hned po 19 vteřinách šel do vedení. Jelínek vystihl chybnou rozehrávku hostí a před brankou našel osamoceného Ordoše, který střelou z první propálil Rybára. Ve čtvrté minutě už Liberec vedl o dvě branky, když Kvapil nádherným pasem vybídnul ke skórování Jelínka.

Bílí Tygři i nadále pokračovali v aktivní hře a zahráli si také první přesilovku. Ta však neměla dlouhého trvání, neboť ji hned po 14 vteřinách dokázal využít střelou na bližší tyč Kvapil a zvýšil už na 3:0. Tři inkasované góly během necelých šesti minut byly moc na Rybára, který tak přepustil své místo v hradecké brance Pavelkovi.

Východočeši se osmělili až ve druhé polovině první třetiny a Janus měl plné ruce práce se střelou Pavlíka. Snížení se poté Mountfield dočkal v 17. minutě, kdy šťastným odrazem o Jánošíkovu brusli dostal kotouč až do branky Cingel. Na dostřel pak mohl hosty dostat Červený, Janus ale předvedl parádní zákrok.

Liberec - Hradec Králové: V samostatných nájezdech rozhodl o výhře Liberce Tyler Redenbach, 5:4
Video se připravuje ...

Tříbrankové vedení mohl Severočechům vrátit hned po přestávce Ordoš, Pavelka jeho dobrou střelu vyrazil ramenem. Obrovskou šanci na snížení měl pak Džerinš, před odkrytou brankou ale promáchl naprázdno. Udeřili tak opět Liberečtí: Jánošík si na modré čáře našel odražený kotouč a tvrdou ranou prostřelil Pavelku.

Gólová radost domácích však netrvala příliš dlouho. Cingel se prodral až před Januse a v pádu dokázal dopravit kotouč až za brankovou čáru. A za necelé dvě minuty se Hradec Králové radoval znovu, když se střelou mezi Janusovy betony prosadil Červený - 4:3.

Do třetí třetiny nahradil Januse v liberecké brance Will. Ten si však ještě ani pořádně nesáhl na puk a už ho musel lovit ze sítě. Střelou bez přípravy ho překonal lotyšský zadák Cibulskis a rázem bylo vyrovnáno. Liberec mohl odpovědět v následné přesilovce, Kvapilovu střelu ale zastavila horní tyč. Neujali se ani dobré šance Pyrochty a Kolmanna. Na druhé straně se do úniku dostal Kukumberg, ani on však neuspěl.

V prodloužení měli nejprve obrovskou šanci domácí Kvapil s Ordošem, Pavelka ale svoji branku s vypětím všech sil uhájil. Následně fauloval liberecký kapitán Ševc a Východočeši měli ideální příležitost rozhodnout. Početní výhodu ale nesehráli vůbec dobře a Willa prakticky neohrozili.

O vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Liberecký kouč Pešán na ně vrátil do branky Januse, ani on však nestačil na precizní Bednářův blafák. Na jeho trefu však odpověděl Kvapil a o libereckém vítězství rozhodl ve čtvrté sérii přesnou střelou Redenbach.

Ohlasy trenérů:

Filip Pešán (Liberec): "Do utkání jsme vstoupili velmi aktivně a šťastně. Prvních deset minut se k nám odrážely puky a dali jsme tři branky. Hosté poté vyměnili gólmana a to je trochu nakoplo. Ještě více jim však pomohl šťastný gól na 3:1, který naopak nás poznamenal ve druhé třetině. Od poloviny zápasu to bylo velmi vyrovnané a já jsem moc rád, že proti týmu jako je Hradec bereme dva body, i když ztratit tříbrankové vedení je samozřejmě špatné."

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Byl to dramatický zápas. My jsme měli velmi hrozivý začátek, ačkoliv jsme se připravovali, že na nás domácí vletí od první minuty. Od poloviny první třetiny jsme však hru vyrovnali a důležitým momentem byla kontaktní branka ještě v závěru první části. Ve druhé třetině se nám povedlo umazat ztrátu. Třetí třetina a i prodloužení bylo vyrovnané a oba týmy mohly rozhodnout. Po takovém průběhu utkání si bodu z Liberce velmi vážíme."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Nováček zaskočil Středočechy, rozhodl Zeman

Jihlava bojuje s marodkou, proto nasadila do zápasu v krátké době už třetí posilu zapůjčenou z prvoligových Českých Budějovic. Levé křídlo druhé formace obsadil po dlouhém zranění se rozehrávající Lukáš Květoň. Právě nová posila vysunula ve čtvrté minutě přihrávkou Čachotského, který se dokázal natlačit před Růžičkovu branku, ale vizitku nejproduktivnějšího hráče nováčka extraligy nepotvrdil.

První polovina úvodní třetiny patřila Dukle, hosté, kteří v Jihlavě končí šňůru tří zápasů na ledě soupeřů, o sobě dali vědět až nájezdem Emingera, jemuž puk v poslední chvíli vypíchl Suchánek. Necelých pět minut před koncem první části hry zblízka Růžičku nepřekonal ani Seman.

Diváci se branek dočkali až po přestávce. Čachotský na pravém křídle obešel dva protihráče a před prázdnou bránu předložil kotouč Zemanovi, který poslal Duklu do vedení.

Jihlava, která středočeský tým dokázala porazit na svém ledě již ve své extraligové premiéře, šla do trháku opět po spolupráci Čachotského se Zemanem. Čachotský zadovkou zpoza brány překvapil Růžičku natolik, že Zeman doklepl kotouč za záda nic netušícího brankáře.

Jihlava - Mladán Boleslav: Zeman přesnou střelou otevřel skóre utkání, 1:0
Video se připravuje ...

Poprvé od návratu do extraligy si Dukla v jednom zápase dokázala vytvořit tříbrankový náskok. O třetí branku v síti hostí se ve 37. minutě postaral proměněným nájezdem ve vlastním oslabení Tomáš Kubalík, který střelou na lapačku překonal Růžičku.

Jihlava do poslední třetiny začala bránit už od středního pásma a spoléhala na brejky. Hosté se nedokázali dostat k ohrožení Voldenovy branky. Navíc na konci 47. minuty utnul i poslední naděje hostí na zvrat obránce Říha, který za vražení Kubalíka na hrazení inkasoval trest na pět minut a do konce utkání.

Právě Říha byl ještě v minulé sezoně oporou týmu z Vysočiny. Pětiminutovou přesilovku ale Jihlava nesehrála vůbec dobře a jen potvrzovala, že při hře v početní výhodě je vůbec nejhorším týmem celé soutěže.

Ohlasy trenérů:

Petr Vlk (Jihlava): "Bylo to hodně vyrovnané utkání. Oba mančafty chtěly, zápas byl důrazný, důsledný, jak v defenzivní, tak i v ofenzivní činnosti. Díky zvýšené aktivitě ve druhé třetině jsme dokázali dát branky. Vedení klukům pomohlo; ne snad, že by ztratili k soupeři respekt, ale dostali větší klid na své hokejky. Třetí třetina byla z naší strany dobře odehraná, na rozdíl od minulého zápasu s Olomoucí."

Viktor Ujčík (Mladá Boleslav): "Zápas se pro nás od začátku nevyvíjel dobře. Domácí nastoupili s velkým elánem a odhodláním. Máme úzký kádr, kumuluje se v nás únava, většinu zápasů dohráváme na tři lajny. První třetina nám vzala spoustu sil. Doufali jsme, že první branku dáme my. Bohužel se nám to nepovedlo a od té doby to s námi šlo od deseti k pěti. Nemůžu klukům vytknout nic, co se bojovnosti týče, ale v současné době nám ve hře chybí hokejovost a také trochu štěstí při zakončení. Dnešní zápas rozhodl rozdílový hráč, který byl na straně Dukly - Tomáš Čachotský."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Indiáni rozhodli v první třetině

Domácí sice měli v úvodu možnost hrát přesilovku, ale nejprve musel po zaváhání při rozehrávce zastavit Hüblovu šanci gólman Svoboda. Vzápětí už se ujali vedení Indiáni, když svůj dravý průnik úspěšně zakončil Indrák. Poté opět selhala plzeňská defenziva, Černý ovšem svoji příležitost neproměnil. V 10. minutě už liknavost domácích beků potrestal po samostatném úniku Vandas vyrovnáním na 1:1.

Slovenský útočník mohl za chvíli strhnout vedení na stranu Litvínova, ale Svoboda svůj tým podržel a udeřilo na druhé straně, když nedisciplinovanosti hostů využil při dlouhé přesilovce pět na tři ke skórování před brankou nekrytý Mertl. O necelé dvě minuty později navíc po ideální přihrávce Kracíka od zadního mantinelu zvýšil střelou z pravého kruhu na 3:1 Jakub Kindl.

Hosté ve snaze zkorigovat nepříznivý výsledek začali v úvodu prostřední části riskovat, ale již ve 22. minutě po rychlé Chalupově akci zvýšil pohotovou dorážkou na 4:1 Petr Straka.

Ofenzivně hrající Vervě nepomohly k návratu do utkání dvě přesilové hry v rychlém sledu a naopak ve 32. minutě inkasovala během oslabení popáté poté, co poprvé v tuzemské nejvyšší soutěži skóroval Jones a vyhnal gólmana Soukupa na střídačku.

Plzeň - Litvínov: Důrazný Mertl využil dvojnásobnou přesilovku, 2:1
Video se připravuje ...

Americký bek následně během plzeňského náporu minul odkrytou branku a krátce před druhou sirénou po přesně načasované zadovce Kracíka pálil Petr Straka zblízka jen do náruče náhradníka Kantora.

Do závěrečné třetiny vstoupili znovu aktivněji Litvínovští, ale Doudera tečovanou střelou trefil jen horní tyč a Hanzl po rychlém objetí napálil levou tyč. Domácí poté nezužitkovali krátkou přesilovku čtyři na tři a po jejím uplynutí ujel do brejku Černý, jenže bekhendem zakončil opět jen do brankové konstrukce.

Pak už převzali iniciativu Indiáni, jenže hosty uchránil od většího debaklu Kantor, když lapačkou zastavil nájezd Gulaše a z trestné lavice se vracející Denis Kindl neuspěl po bekhendovém blafáku.

Ohlasy trenérů:

Ladislav Čihák (Plzeň): "Nebylo to vůbec jednoduché utkání. Měli jsme dnes i víc štěstí. Udělali jsme na začátku pár chyb i v naší přesilovce a utkání mohlo být úplně jiné. Byly tam chyby, které si musíme rozebrat a hráče na to upozornit. Chtěli jsme začít úplně jinak a hlavně aktivně. Vůbec se nám to nepodařilo a soupeř asi čtyřikrát zahrozil. Jsem rád, že máme tři body, ale upřímně si musíme přiznat, že jsme měli na začátku štěstí. Přesilovkový gól na 3:1 asi už o osudu utkání rozhodl. Ale v určitých aspektech hry se musíme zlepšit."

Darek Stránský (Litvínov): "První třetina z naší strany ještě nějaké parametry snesla. Vypracovali jsme si několik gólových příležitostí, ale nedali jsme je. Pak jsme nabídli soupeři luxus přesilovek, přestože jsme se před zápasem upozorňovali na to, že v nich domácí jsou velmi dobří. Bohužel jsme se faulů nevyvarovali a soupeř nás z toho dvakrát potrestal gólem. Navíc třetí branku nám dali při ponechané výhodě, což určilo ráz zbytku utkání. Nejsme momentálně v takové formě, abychom s rozjetým soupeřem dokázali dotahovat. Od druhé třetiny nás soupeř začal přehrávat ve všech činnostech a výsledek je takový, jaký je."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Tři zápasy a dost! Zlín schytal pětku

V úvodu utkání byly aktivnější Vítkovice, ale hrálo se bez větších šancí. Blízko úvodní trefy byl až v deváté minutě Kucsera, jehož teč skončila mimo Kašíkovu branku.

O tři minuty později už se domácí radovali. Kolouch našel mezi kruhy osamoceného Zdráhala, který si přehodil puk na bekhend a otevřel skóre. Šance na vyrovnání se naskytla hostům po vyloučeních Kloka a Slobody, ale ani 54 vteřin trvající výhodu pěti proti třem nevyužili.

Ve druhé části zahrozil po spolupráci s Freibergsem zlínský kapitán Veselý. Pak se Berani ubránili při Fryšarově trestu a ve 28. minutě měl obrovskou šanci Okál, který ale v úniku na Bartošáka nevyzrál.

Vítkovice - Zlín: Zdráhal rozpohyboval gólmana a poslal puk do horní části branky, 1:0
Video se připravuje ...

Za pět minut udeřili opět domácí. Romanův první pokus z pravého kruhu ještě Kašík vyrazil, ale na následnou bekhendovou dorážku už nestačil. Za 113 vteřin pojistil náskok Vítkovic Lev, který doklepl puk za Kašíka po Barankově střele od modré čáry. Při vyloučeních Sedláčka a Valenty se skóre neměnilo, přestože domácí hráli i 19 vteřin v pěti proti třem.

Na přelomu druhé a třetí části přečkal Zlín oslabení i při Fořtově trestu, ale ve 45. minutě zvýšil svou druhou trefou v utkání Lev. Za brankou získal puk, využil Kašíkova podklouznutí a zasunul puk bekhendem u levé tyče. Výsledek ještě dovršil v 50. minutě tvrdou ránou bek Sloboda.

Ohlasy trenérů:

Jakub Petr (Vítkovice): "Tento zápas měl více rovin, jak to ostravská veřejnost vnímala. Naším hlavním cílem v utkání bylo udržet emoce na uzdě. Řekl jsem dneska po zápase hráčům, že mě to začíná bavit. A to nejen proto, že jsme hráli se Zlínem. Byli jsme v tom utkání lehce lepším týmem, pořád tam rezervy jsou a je to vidět ve všech částech hřiště, ale je to dobrý start do druhé poloviny soutěže."

Robert Svoboda (Zlín): "Pro nás je zklamání, že jsme tady nic neuhráli. Herně jsme nepropadli, propadli jsme v koncovce. Pohrdli jsme přesilovkou pět na tři, což samozřejmě mohlo změnit průběh utkání. Ve druhé třetině jsme si ještě vytvořili šance. Největší měl asi Okál, který jel sám. Mohl dát na 1:1 a samozřejmě by se to odvíjelo jinak. Bohužel bez branky je to těžké."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Hlinka dal první gól, Sparta je sedmá

Žádní jiní soupeři se v extralize nestřetli vícekrát než Pardubice se Spartou, tradiční kluby dnes sehrály 250. vzájemný zápas. Sváteční duel měl ten správný říz, ale dlouho mu scházela branka. V první třetině nejvíce zaujala férová rvačka bez rukavic mezi Cardwellem a Uherem, kterou si hráči domluvili na trestné lavici po předchozí rozmíšce.

Ve vyrovnaném průběhu první části měla více šancí Sparta, po gólu volal hlavně průnik Jarůška, kterému nevyšla poslední klička. Aittokallio na druhé straně se vyznamenal při bekhendové střele Ščotky. Dynamo bylo na dosah první branky na startu druhé části, kdy hrálo více než minutu v pěti proti třem, ale ani jednou nevystřelilo. A to ještě po návratu z trestné lavice promarnil únik Smejkal.

V ostře vedeném boji se na první branku čekalo až do 32. minuty, kdy se v přesilovce z mezikruží trefil Forman. Druhý gól měl na hokejce při svém dalším úniku Jarůšek, ale opět nevyzrál na Kacetla. Dynamo se k šancím prokousávalo těžko a pomohla mu až chyba obránců Sparty, po které však Poulíček pálil zblízka jen do betonu Aittokallia.

Pardubice - Sparta: Kudrna přesnou střelou nedal Kacetlovi šanci, 1:2
Video se připravuje ...

Sparta poměrně bez obtíží držela těsný náskok až do 45. minuty, kdy zpoza branky vyjel Rolinek a kotouč dokázal propasírovat do branky. Od té chvíle se střídaly šance na obou stranách a úspěšní byli tentokrát hosté, když z kruhu přesně vypálil Kudrna.

Dynamo mohlo rychle srovnat, jenže osamocený Trončinský trefil jen beton Aittokallia a Sparta trestala. Přečíslení v 55. minutě gólově zakončil Jarůšek a nasměroval Spartu ke třem bodům. Razítko na výsledek dal minutu před koncem Hlinka.

Ohlasy trenérů:

Miloš Holaň (Pardubice): "Věděli jsme, že nebude jednoduché navázat na předchozí výsledky, nicméně ta první třetiny byla z obou stran opatrnější. Klíčová byla naše přesilovka pět na tři na začátku druhé třetiny, kterou jsme sehráli absolutně tragicky, ačkoliv jsme si řekli, co budeme hrát. Byla to škoda, protože jsme měli dostatek času na to, abychom doma bodovali. Bohužel jsme inkasovali první gól, který nás srazil do kolen. Neměli jsme takovou šťávu - možná se začíná projevovat únava - přesto jsme dokázali vyrovnat. A v tu chvíli jsem věřil, že to mužstvo nakopne, ale udělali jsme individuální chyby, po kterých Sparta zaslouženě vyhrála."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Dneska jsme šli do zápasu hodně opatrně, protože jsme věděli, že soupeři se v poslední době daří, takže jsme nechtěli začít přehnaně aktivně a nechat se přetlačit z brejků. Výborně zachytal brankář a celý tým plnil to, co měl. Obránci dobře hlídali předbrankový prostor a soupeři moc šancí nenabídli, útočníci dávali góly. Kdyby to tak bylo každý zápas, tak jsme v tabulce výše. Doufám, že tohle bude pro nás zlomový moment a v dalších zápasech na to navážeme, protože z týmu je cítit energie. Vypadá to, že jdeme správným směrem."

MATCH OVERVIEW LEGACY


Z V VP PP P Skóre B
1. Plzeň 52 28 7 9 8 172:123 107
2. Mountfield 52 26 7 7 12 146:101 99
3. Třinec 52 24 6 8 14 143:122 92
4. Vítkovice 52 26 4 6 16 157:119 92
5. Brno 52 23 6 9 14 148:121 90
6. Pardubice 52 20 5 6 21 128:139 76
7. Liberec 52 18 9 4 21 132:138 76
8. Olomouc 52 16 10 7 19 129:136 75
9. Zlín 52 18 8 4 22 121:140 74
10. Sparta 52 18 5 7 22 140:150 71
11. Chomutov 52 13 10 9 20 132:155 68
12. Ml. Boleslav 52 15 6 8 23 118:139 65
13. Jihlava 52 12 7 7 26 106:139 57
14. Litvínov 52 10 7 6 29 118:168 50

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud