22. dubna 2018 • 18:15

VIDEO: Litvínov přejel Kladno 5:2 a slaví záchranu! Jihlava sestupuje

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN 12. KOLA | Před rokem Jihlava stáhla Karlovy Vary z extraligy do první ligy a dnes si oba týmy role prohodily, přestože Dukla doma zvítězila 3:2. O jejím pádu do nižší soutěže totiž rozhodlo vysoké vítězství Litvínova nad Kladnem, jenž si proti Středočechům připsal triumf 5:2. Severočeši se tak v Tipsport extralize udrželi až v posledním možném utkání, po němž díky lepší vzájemné bilanci ovládli barážovou skupinu před druhou Energií.



Jihlava se loučí s extraligou výhrou

Jihlavané rozhodli o výhře třemi brankami v úvodní třetině. Skóre otevřel už ve 2. minutě Hubáček po Andělově úniku po pravém křídle. Druhý gól přidal o pět minut později Zeman.

Výkonu hokejistů Karlových Varů chybělo po pátečním nabytí extraligové jistoty nasazení. Svěřenci trenéra Martina Pešouta spoléhali na rychlé protiútoky, které většinou nedotáhli do koncovky. V obraně jim chyběl větší důraz, soupeři nechávali hodně prostoru ke střelbě. Ve 20. minutě to využil ke vstřelení třetího gólu kanadský útočník Rabbit.

Od druhé třetiny nastoupil v brance Karlových Varů Kuchař, jenž nahradil Závorku. I když si Dukla vytvořila několik slibnějších střeleckých příležitostí, gólově se už neprosadila. V závěrečné třetině domácí upadli do útlumu a dopouštěli se chyb v defenzivě. Hosté naopak herně ožili a brankami Vrdlovce a Stloukala zkorigovali výsledek.

V závěru ještě mohli zvýšit náskok Dukly Jiránek, ale neproměnil v oslabení sólový nájezd, a po něm i Rys, jenž nedoklepl z bezprostřední blízkosti puk do sítě. V poslední minutě se soupeř odhodlal k power play vyrovnat, ale vyrovnání se nedočkali.

Ohlasy trenérů:

Petr Vlk (Jihlava): "Bohužel jsme nyní zklamaní z toho, jak sezona dopadla. Dnes jsme už situaci nezachránili. O našem sestupu rozhodlo několik předchozích zápasů. Chleba se lámal hlavně při našich domácích prohrách v baráži. Pokud by se nám tato utkání vydařila, tak jsme mohli být v jiné situaci před dnešním posledním utkáním. Nemyslím si, že bychom situaci podcenili. Kluci měli enormní snahu. Bohužel nám to nevyšlo."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Do zápasu jsme vstoupili špatně. Měli jsme pomalý pohyb. Během celé sezony nám náš hokej nefunguje, pokud nebruslíme. Po první třetině jsme si řekli, že musíme k poslednímu zápasu přistoupit jinak. Nechtěli jsme dát soupeři zápas zadarmo. Od druhé třetiny jsme hru minimálně vyrovnali. Ve třetí třetině jsme si vytvořili několik šancí, sahali jsme po vyrovnání a bodech. Hráči k závěru utkání dobře přistoupili. Výborný výkon podal brankář Ondra Kuchař, který nás podržel. Domácí měli větší motivaci než my. V minulém kole to z nás spadlo a užili jsme si zasloužené oslavy. To všechno hrálo svoji roli v dnešním zápase."

Jihlava - Karlovy Vary: Hlinka přihrál puk na Rabbita a ten navyšuje vedení na 3:0
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 01:47. R. Hubáček, 06:20. Zeman, 19:15. Rabbit

Hosté: 41:56. Vrdlovec, 46:07. Stloukal

Sestavy

Domácí: Kořenář (Škarek) – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, D. Váňa, Šidlík, J. Zdráhal – Diviš (A), Skořepa (A), Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský (C) – F. Seman, R. Hubáček, Anděl – Rys, M. Hlinka, Rabbit.

Hosté: Závorka (21. Kuchař) – Krejčí (C), Šafář, Pajk, Plutnar, Bernáth, M. Rohan (A) – Stloukal, Kverka, Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Vachovec, Vrdlovec, Šik – Osmík, M. Zadražil, A. Rulík.

Rozhodčí

Hradil, Kika – Lederer, Tošenovjan

Stadion

Horácký zimní stadion, Jihlava

Návštěva

2 684 diváků

Verva dominovala a slaví záchranu!

Severočeši nakonec obsadili v baráži první místo. Získali stejně jako Karlovy Vary 20 bodů, ale mají lepší bilanci vzájemných zápasů. Poslední skončilo Kladno s pouhými čtyřmi výhrami z 12 zápasů.

Litvínov vykročil do boje na dálku s Jihlavou rázně. Již po 24 sekundách hry překvapil Cikánka vyjetím zpoza branky Černý a posunul Vervu do vedení. Další gól mohl přidat ve 4. minuty Jánský, ale na gól si musel počkat o dvě minuty déle, než zakončil do odkryté branky Rytířů. Hosté se poprvé vážněji v útočném pásmu předvedli v 9. minutě, Kloz ale trefil jen tyč Kantorovy branky.

Hned na začátku druhé třetiny se do další šance dostal Černý, Cikánek se tentokrát překvapit nenechal. Severočeši dlouho nebezpeční v útoku nebyli, ve 27. minutě ale obrana hostů nechala zcela volného Jíchu, který při dorážce nezaváhal. O 48 sekund později přidal čtvrtý gól Lukeš a vyprodaný Zimní stadion Ivana Hlinky mohl slavit záchranu v extralize.

Litvínov - Kladno: Cikánek vyrazil střelu Válka pouze před sebe, na dorážku Jíchy byl krátký, 3:0
Video se připravuje ...

Kladno sice předchozí barážový zápas v Litvínově vyhrálo 2:1, dnes bylo ale bez šance na solidní výsledek. Ve 43. minutě navíc přidal pátou branku obránce Baránek, jenž Cikánka překonal střelou od modré čáry krátce po buly.

Kantora usilujícího o druhou nulu za sebou prověřil v 50. minutě Machač, snížit ze slibné šance se mu ale nepodařilo. Nakonec se hosté branek dočkali. V 54. minutě se prosadil Patyk a o 40 sekund později Kaut. Na radosti domácích to ale neubralo. Stále tak platí, že od roku 1959, kdy Litvínov postoupil do extraligy, nikdy nejvyšší soutěž neopustil.

Ohlasy trenérů:

Jiří Šlégr (Litvínov): "Takový zápas je vždy strašně složitý. Soupeř prakticky o nic nehraje, nemá co ztratit, je uvolněný a u nás je obrovské napětí, protože musíme zvítězit. Za mě je potřeba poděkovat fanouškům, že naplnili stadion a věřili, že to kluci zvládnou. A poděkovat hráčům a všem, kteří se podíleli na tom, že se to povedlo, i když to bylo hektické. Udrželi jsme extraligu v Litvínově, což všichni víme, že je pro Litvínov zásadní záležitost. Zlomový okamžik celé baráže bylo otočení zápasu (v 10. kole) s Jihlavou v poslední třetině a pak jsme si šli za svým."

Pavel Patera (Kladno): "Pro nás bylo dnes těžké kluky namotivovat do zápasu, protože jsme v pátek ztratili šanci na extraligu. A asi to bylo vidět. I podle výkonu se (mi zápas) těžko hodnotí. Hned při prvním střídání jsme dostali gól a Litvínov si za tím šel. Nepodali jsme optimální výkon."

Góly

Domácí: 00:24. J. Černý, 05:21. Jánský, 26:19. Jícha, 27:07. F. Lukeš, 42:04. Baránek

Hosté: 53:52. Patyk, 54:32. T. Kaut

Sestavy

Domácí: Kantor (Petrásek) – Sörvik, Baránek, Gula, Frolo, Z. Sklenička, Iberer, L. Doudera – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý (A) – Jánský, V. Hübl (A), F. Lukeš – Řehoř, Gerhát, Trávníček (C) – Jícha, Válek, Matoušek.

Hosté: Cikánek (Stahl) – Štindl, F. Matula, Kehar, Zelingr, Lenďák, Repe – Kružík, T. Kaut (A), Redlich – D. Tůma (C), Kubík, J. Kloz – Zikmund, Machač (A), Bláha – Pekr, Svedlund, Vildumetz – Patyk.

Rozhodčí

Pešina, Lacina – Brejcha, Frodl

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

6 011 diváků

TABULKA BARÁŽE:

Z V VP PP P Skóre B
1. Litvínov 12 5 2 1 4 27:27 20
2. K. Vary 12 4 3 2 3 30:24 20
3. Jihlava 12 5 1 2 4 29:25 19
4. Kladno 12 4 0 1 7 17:27 13

Fanoušci Litvínova dali najevo, co si myslí o budoucnosti generálního manažera Roberta Kysely
Fanoušci Litvínova dali najevo, co si myslí o budoucnosti generálního manažera Roberta Kysely

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud