Ondřej Kuchař
16. srpna 2018 • 12:33

Škodí tresty za vyhrnutý dres hokeji? Není to pravda, tvrdí šéf rozhodčích

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V extralize budou od nové sezony platit pozměněné předpisy. Brankář nesmí zalehnout puk mimo brankoviště, hráči nesmí být vidět chrániče zpod dresu. Jinak? Dvouminutový trest. Bez milosti. Sotva vešla úprava hokejových pravidel v platnost, už se ozývají kritické hlasy. Vášně vzplály po úterním přípravném utkání mezi Kometou a Znojmem. „Blbost! Kravina proti hokeji,“ soptili někteří aktéři zápasu. „Nejedná se o žádný projekt perzekuce hráčů. S každou novinkou však přicházejí problémy,“ namítá šéf českých rozhodčích Vladimír Šindler. Týkat se budou ustrojení hráčů a také omezení práv gólmanů. V článku nabízíme pohledy rozhodčích, hráčů i trenérů včetně rozhovoru se zkušeným rozhodčím Antonínem Jeřábkem.



Každé čtyři roky vychází pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace nová pravidla ledního hokeje. Letošní modifikace přinesla řadu změn. V Česku platí novoty v praxi od úterka. Počínaje tímto dnem začalo vedení extraligy vyžadovat po rozhodčích jejich přísné dodržování – a okamžitě vzplál oheň. 

V přípravném utkání mezi Kometou a Znojmem byli hráči vylučováni za prohřešky, které by se ještě o pár dnů dřív v pohodě přešly. Dres zastrčený v kalhotách? Čouhající zádový chránič nebo třeba chránič předloktí? Jedno varování, pak dvě minuty na trestné lavici. 

„Je to zajímavé, připadá mi to jako strašná kravina. Místo, abychom se soustředili na hru, si musíme pořád upravovat dresy. Popravdě nic moc. Já měl trošku vyhrnutý dres z boku u kalhot a už jsem byl vyloučený. Trenéři nás na to upozorňovali, snad si zvykneme a bude to dobrý,“ říká brněnský útočník Radim Zohorna , který vyfasoval trest, když se chystal na buly před vlastní přesilovou hrou. Kvůli vykasanému dresu jeho tým o výhodu přišel. 

Ještě ostřejší slova volil po zápase znojemský trenér Miroslav Fryčer. Ač hrají Orli mezinárodní soutěž EBEL, změny pravidel se budou týkat i jich. „Já tohle nechápu. To říkám upřímně, pokuta je mi fuk. Tohle kazí hokej, nemá to s ním nic společného. Nevím, co ti pánové dělají, ale vymýšlejí kraviny. Místo aby byl hokej plynulejší, tak je to akorát rozkouskované,“ kroutil hlavou kouč. 

Tato tvrzení se nelíbí předsedovi komise rozhodčích ČSLH Vladimíru Šindlerovi. „Četl jsem, jaká je to převratná změna. Něco nového, co hrozně škodí hokeji. Vůbec to není pravda. Tohle pravidlo je v platnosti osm let. Úplně se na jeho dodržování ale nedbalo. Sponzoři byli logicky naštvaní, že si platí na dresu reklamu a ona pak vůbec není vidět. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud