15. října 2018 • 15:36

Chomutov posílí finský brankář s 61 starty v NHL. Růžička mu hodně věří

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisty Chomutova posílí zkušený gólman Hannu Toivonen, jenž během kariéry odchytal 61 zápasů v NHL za Boston a St. Louis. K poslednímu týmu extraligové tabulky se podle klubového webu připojí čtyřiatřicetiletý Fin, který byl od konce minulého ročníku bez angažmá, již v úterý na tréninku.



"Máme dva kvalitní mladé brankáře, ke kterým jsme chtěli někoho zkušenějšího," vysvětlil sportovní manažer a hlavní kouč Pirátů Vladimír Růžička, jenž dosud sázel hlavně na dvaadvacetiletého Štěpána Lukeše. Záda mu kryl o rok mladší Aleš Stezka. "Hannu tohle splňuje a má zkušenosti i z NHL. Věřím, že u nás ukáže, proč se do NHL dostal," dodal Růžička.

Rodák z Kalvoly Toivonen hokejově vyrůstal v nedaleké Hämeenlinně v tamním HPK. V roce 2003 se bronzový medailista z juniorského světového šampionátu přesunul za moře, kde čekal na šanci jako devětadvacítka draftu 2002, kdy si ho vybral Boston.

Za první tým Bruins odchytal v letech 2005 až 2007 dohromady 38 duelů. Následovala výměna do St. Louis, jehož dres oblékl v dalších 23 utkáních. V NHL inkasoval v průměru 3,37 branky na zápas při úspěšnosti zákroků 89 procent. Jednou vychytal čisté konto.

Na sezonu 2008/09 se Toivonen přesunul do Ilvesu Tampere a poté se vrátil do zámoří, kde v roce 2010 podepsal roční kontrakt s Chicagem. Další starty v NHL už však nepřidal a od roku 2014 natrvalo zakotvil v Evropě. Po třech sezonách ve Finsku začal tu minulou v EBEL ve Štýrském Hradci, dochytal ji v dánském Odense.

SESTŘIH: Chomutov - Zlín 3:1. Piráti jsou zpátky ve hře, vyhráli podruhé za sebou
Video se připravuje ...

Piráti oslavují trefu útočníka Lukáše Vantucha
Piráti oslavují trefu útočníka Lukáše Vantucha

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud