Pavel Ryšavý
27. února 2019 • 13:32

Eratův trest? Přísný, tvrdí Antoš. Podle Vůjtka hvězda Komety věděla, co dělá

Vstoupit do diskuse
0
  • Martin Erat z Komety diskutuje s rozhodčímMartin Erat z Komety diskutuje s rozhodčímFOTO: ČTK

    Ortel disciplinární komise přijímá, ale nesouhlasí s ním. Hokejista brněnské Komety Martin Erat vyfasoval za zákrok na karlovarského Tomáš Havránka šestizápasovou stopku. Je to trest dostatečný, nebo příliš přísný? Názory hokejových odborníků se liší. 

  • Milan Antoš (hokejový expert ČT, bývalý útočník) - Trest je přísný

    „Byl to tvrdý hit, který zasáhl Tomáše Havránka na hlavu ve chvíli, kdy puk odehrával a on na sebe nedával pozor. To v hokeji považuji za nejpodstatnější věc, když máte na holi puk, měli byste hrát tak, abyste viděli soupeře, kteří k vám přistupují. Někdy to možné není a každý hokejista takový náraz zažil. Nemělo by se to, ale stává se. Trest mi přijde strašně vysoký. Otřes mozku je velké zranění. Ale šest zápasů u hráče, který nebyl trestaný? Čekal bych tak čtyři. Tohle je trochu hon.

    Slyším názory, že takové zákroky v hokeji nemají co dělat a že chceme jiný hokej. Ale kdo ho chce? Kteří lidé? Kdo si pustí NHL, vidí, že play off je prostě řežba. Tohle byla základní část a jeden hráč by neměl chtít druhého trefit. Ale šest zápasů mi opravdu přijde docela dost. Pokud chceme hrát úplně jiný hokej, dobře. Tak tomu ovšem musíme přizpůsobit úplně všechno. Můžeme mít vyklápěcí mantinely, dvanáct kamer na zimáku, ať vidíme, jestli zákrok byl úmyslný, nebo ne. Ale vytrhnout jen jeden z nich a říct, že tohle je přesně to, co nechceme? Pro mě nesmysl.

    Karlovy Vary - Kometa Brno: Zbláznil se? Erat předvedl neuvěřitelný blikanec, sestřelil Havránka
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

    Tomáše Havránka znám. Je to kluk, který není moc velký, měli jsme ho v hokejové škole. Hraje technický hokej, někdy se otevře a teď to skončilo pro něj špatně. Vsadím se, že i když byl Martin Erat mladší, někdo ho takhle nachytal. Tak to je. Nevím, proč se ve všech lidech bere až neuvěřitelná jednostrannost výkladu.

    Erat měl v tu chvíli dvě možnosti. Buď se protihráče nedotknout, vůbec ho nehrát a udělat oblouk, nebo situaci dohrát. A když situaci dohráváte, musíte na sto procent. Neznám jediného hráče, který by šel do souboje na padesát procent, abyste toho druhého jen ťuknuli. Mrzí mě, co se stalo, z obou stran, jak z pohledu Tomáše Havránka, tak Martina Erata. Ale tohle mi přijde trochu jako hon. Dřív se takové tresty dávaly za věci, kdy někdo vzal hokejku a přetáhl soupeře po hlavě.

    NHL trestá všechny fauly. Dělejme to taky, trestejme všechno, hrajme hodně přesilovek a v play off to pusťme. Tohle říkám už pět let. Nesouhlasím s tím, že by se hráči měli trefovat do hlavy, to jsou strašné věci. Na druhou stranu, v hokeji se to bohužel někdy takhle stane.“

    Milan Antoš (hokejový expert ČT, bývalý útočník) Milan Antoš (hokejový expert ČT, bývalý útočník)Foto Michal Beránek (Sport)

  • Vladimír Vůjtek (bývalý reprezentační trenér Slovenska a Česka) - Erat věděl, co dělá

    „Jsem rád, že to nemusím rozhodovat. Fakt je, že zákrok byl z mého pohledu úmyslně vedený na hlavu, Erat dobře věděl, co dělá. Možná i dobře věděl, kdo tam proti němu je. Nevím, co ho k tomu vedlo, asi momentální zkrat. Byl to hodně drsný zákrok, hodně hrubý. Trest je adekvátní. Otázka je, kolik by za takový zákrok dostal v Americe, možná i dva měsíce. I následky jsou velké, kdo ví, kdy ten kluk začne hrát. Erat nikdy nebyl zákeřný hráč, vůbec mi to k němu nesedí, nevím, proč se tohle stalo a kluka zřídil. Jestli mu chtěl dát za vyučenou? Ukázat, jak se liga hraje a že se musí chránit? Rozhodně to nebyla žádná shoda okolností, to byl cílený nájezd. Zkrat. A omluvit by se měl v každém případě.“

    Vladimír Vůjtek (bývalý reprezentační trenér Slovenska a Česka) Vladimír Vůjtek (bývalý reprezentační trenér Slovenska a Česka)Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • Jakub Koreis (hokejový expert O2TV, bývalý hokejista) - Bude z toho precedens

    „Jen Martin Erat sám ví, jestli to chtěl, nebo nechtěl udělat. Já si myslím, že nechtěl, ve výsledku na tom ale nezáleží. Záleží na tom, že kontakt do hlavy byl. To by se mělo posuzovat, hráči jsou zodpovědní za svoje činy. Je to stejné, jako kdyby udělal faul vysokou hokejkou. Sice je to nechtěně, ale byl by vyloučený. Zákrok do hlavy to byl, o tom nemá cenu spekulovat. Trest je vysoký, vypadá vysoký v porovnání s tím, jaké tresty tady byly doteď. Myslím, že to disciplinární komise pojala trochu jako precedens. Dostal šest zápasů, což je jeden z nejvyšších trestů.

    Osobně si myslím, že třeba lednový zákrok zlínského Zdeňka Okála na Petra Koloucha z Olomouce byl daleko horší. Z nějakého důvodu se disciplinární komise rozhodla Martina Erata až exemplárně potrestat, takhle vysoké tresty tady téměř nepadaly. Tím pádem se dá říct, že kdyby se stal Okálův zákrok stal teď, tak dostane ještě víc. Zpětně ty tři zápasy vypadají jako strašně málo. Tady aspoň Havránek měl puk na hokejce, bylo to chvilku po odehrání, relativně čelem. Havránek podle mě musel o Eratovi vědět, že jede. Zatímco u zákroku Okála na Koloucha puk proletěl kolem a hráč Zlína šel úplně ze slepého úhlu a rovnou do hlavy, což je mnohem horší. Když se porovnávají tyto dva zákroky, tak jsou tresty neadekvátní. Ale z nějakého důvodu se disciplinární komise rozhodla dát Eratovi vysoký trest a podle mě to bude precedens. Podle tohoto zákroku se budou posuzovat další prohřešky.

    Šest zápasů je hodně, ani v NHL takový trest nepadne a to hrají 82 zápasů. U nás je při 52 zápasech šest opravdu hodně. Já si myslím, že je dobře, že se to zvedá z těch trochu alibistických trestů na jeden až dva zápasy, že padají vyšší tresty. Nevím, jestli šest není v tuhle chvíli ještě moc, ale každopádně si myslím, že si Martin Erat zasloužil víc jak dva zápasy. Asi i víc jak tři. Moc si ale nedokážu představit, že za každý zákrok bude disciplinární komise rozdávat šest zápasů.“

    Jakub Koreis (hokejový expert O2TV, bývalý hokejista) Jakub Koreis (hokejový expert O2TV, bývalý hokejista)Foto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud