24. března 2019 • 17:50

SESTŘIHY: Litvínov i Vary skončily sezonu výhrou, Myšák přepsal historii

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Utrápená sezona bez play off je pro dvojici klubů již minulostí. Hokejisté Litvínova a Karlových Varů odehráli své poslední zápasy v nynější sezoně. V 6. kole play out si Verva připsala vítězství 4:2 nad oslabeným Chomutovem, Energie skolila Pardubice 2:1. Litvínovský útočník Jan Myšák se ve svých 16 letech a 273 dnech zapsal do historie extraligy jako nejmladší kapitán.



Kapitán Myšák vedl tým k obratu

V dresu Chomutova, jehož většina kádru s potýká od poloviny týdne se střevními potížemi, si po páteční premiéře beků Beneše, Seemanna, Štochla, Šuráně, Váchala a útočníků Chlána, Ouřady, Pecha, Jana Svobody a Vrhela dnes odbyl extraligovou premiéru v ofenzívě také šestnáctiletý Josef Koláček.

Litvínov při loučení se sezonou také nechal odpočívat řadu opor a dal příležitost juniorům. Debut v nejvyšší soutěži si odbyli gólman Pejsar, obránci Baláž, Háva, Viedemann a v útoku vedle Bartoše a Jindry také Stehlík. V play out už si připsali premiéru také Drašar a Berka.

'Céčko' měl při absenci Trávníčka na dresu při svém 37. duelu v extralize poprvé Jan Myšák a ve věku 16 let a 273 dní se stal nejmladším kapitánem v historii extraligy.

Domácí se v první třetině ubránili při Hávově trestu a Litvínov mohl jít do vedení v 19. minutě, ale Drašar trefil horní tyč. Z vedení se radovali 54 sekund před první pauzou Piráti, když Šuráňův pokus od modré čáry tečoval Raška.

Po 83 vteřinách druhého dějství překonal Pejsara z pravého kruhu opět Raška. V 26. minutě se radoval hned při prvním startu v extralize z branky Jindra, jehož ideálně uvolnil bekhendem při rychlém brejku Bartoš.

Za 37 sekund smazali domácí ztrátu, když se po Havelkově přihrávce prosadil Jícha. V 29. minutě pak otočil stav další debutant Bartoš, který vyzrál na Lukeše střelou z levého kruhu.

Litvínov si držel těsný náskok a pojistky se dočkal 94 sekund před koncem, kdy Lukeše překonal z pravého kruhu po Svobodově přihrávce obránce Strejček.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (Litvínov): "Ani jedno mužstvo určitě nedegradovalo soutěž. Myslím si, že to bylo velice kvalitní utkání z obou stran. My jsme samozřejmě v úplně jiné situaci, než je soupeř. Museli reagovat na to, co se jim přihodilo. My jsme na to zareagovali tím, že jsme mimo Jurčíka a Hanzla vyndali ze sestavy všechny starší hráče a využili jsme toho, že se můžeme podívat na ty, které tady máme připravené pro blízkou budoucnost. Pro nás je jen milé překvapení, že utkání sehráli velice dobře. Vnímali, co jsme po nich chtěli, a snažili se to dodržovat. Mohou mít dobrý pocit i z toho, že v zápase zvítězili."

Jan Šťastný (Chomutov): "Bylo to poslední utkání v play out a oba týmy k tomu tak přistoupily. My samozřejmě z těch důvodů, s kterými se v posledních dnech potýkáme. V obou týmech nastoupili mladí nadějní hráči, o kterých český hokej jednou ještě uslyší. Bylo to vyrovnané utkání a splnilo parametry extraligy. Musím vyzdvihnout naše mladé hráče, protože během tohoto týdne hrají těžké boje DHL extraligy ve čtvrtfinále play off proti Slavii. Do toho nám pomáhají v situaci, v jaké jsme, a musí hrát takové zápasy, které samozřejmě nejsou jednoduché. Chceme, abychom soutěž nedegradovali. Strašně moc jim za to děkujeme. Chtěli jsme bodovat a připravit se na baráž. Bohužel se nám to nepovedlo. Musíme teď na všechno zapomenout, dát dohromady kádr, což nebude vůbec jednoduché, a připravit se na první utkání v pátek doma proti Kladnu."

SESTŘIH: Litvínov - Chomutov 4:2. Verva ukončila sezonu vítězným obratem
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 25:35. Jindra, 26:12. Jícha, 28:03. Bartoš, 58:26. Strejček

Hosté: 19:06. Raška I, 21:23. Raška I

Sestavy

Domácí: Pejsar (Janus) – Viedemann, L. Doudera, Baláž, Strejček, Háva, Březák – Stehlík, M. Havelka, Drašar – Helt, Svoboda, Myšák (C) – Jindra, Jurčík (A), M. Hanzl – Jícha, Berka, Bartoš.

Hosté: Š. Lukeš (Peters) – Beneš, Blaha, Váchal, D. Zeman, Seemann, Štochl, Šuráň – Koblasa (C), Chlouba (A), Ouřada – Ma. Svoboda, Raška I, Gut – Koblížek, Chlán, Koláček – Šťovíček, Pech, J. Svoboda.

Rozhodčí

Bejček, Veselý – Ganger, Špringl

Stadion

ZS I.Hlinky Litvínov

Návštěva

3 075 diváků


Výhru na závěr trefil Rachůnek

Dynamo k generálce na páteční vstup do baráže, kterou zahájí doma s Českými Budějovicemi, vyrazilo na západ Čech bez převážné většiny hráčů základní sestavy. Šanci debutovat v extralize tak dostali brankáři Vlk s Nečasem, obránci Bučko, Mert, Oliva a útočníci Antoníček, Chára, Kostka, Rohlík a Rozlílek.

V úvodní třetině si ani jeden tým nevytvořil větší příležitost ke skórování. Nebezpečná byla střela pardubického Voženílka. Ve druhém dějství si optickou převahu vytvořila Energie, jenže ztroskotávala na spolehlivém Vlkovi.

Na druhé straně po přečíslení dvou na jednoho mohl ve vlastním oslabení otevřít skóre Pochobradský, ale i Bednář byl pozorný. Ve 34. minutě nahradil v brance Pardubic Vlka Nečas a v čase 37:02 inkasoval, když jej z levé strany z úhlu propálil Kohout.

V poslední dvacetiminutovce nejdříve Rachůnek trefil tyč a Gríger nedokázal dotlačit puk za Nečasova záda. V 54. minutě po prudké střele z levé strany vyrovnal Pochobradský, který se v pátém duelu v extralize dočkal premiérové branky.

U obou úvodních branek v utkání byl poprvé v extralize otestován systém pro zavedení pravidla tzv. trenérské výzvy, které bude v nejvyšší domácí soutěži aplikováno od nadcházející sezony. Hned za 16 sekund po vyrovnání se ale radovali opět domácí a Rachůnek střelou z mezikruží rozhodl.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Jsem rád, že se nám povedlo vyhrát poslední zápas sezony. Vždy se říká, když je poslední zápas vítězný, tak je sezona nějakým způsobem úspěšná. My ji jako úspěšnou hodnotíme, jelikož se nám ji podařilo zakončit bez účasti v baráži a tím zachránit i extraligu. Jsme za to neskutečně rádi. A také jsme rádi, že jsme se s domácími fanoušky, kteří nás nejenom dnes, ale po celou sezonu fantasticky podporovali, rozloučili vítězstvím. Chci jim poděkovat."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Jak bylo vidět z naší sestavy, tak jsme k tomuto utkání přivezli pouze několik hráčů základní sestavy a juniorský tým. Nechtěli jsme riskovat v posledním utkání jakékoliv zranění, protože také nemáme moc široký kádr. Já jsem klukům v kabině poděkoval, protože si myslím, že k zápasu přistoupili, jak se sluší a patří. Podali bojovný výkon, ale jelikož jsme hráli jen na tři pětky, tak bylo vidět, že v závěru už klukům docházely síly a soupeř nás přehrával. Myslím, že v uvozovkách jako poslední zápas pro některé z nich to byla taková pěkná odměna za celou sezonu. Věřím, že je to namotivuje do další práce."

SESTŘIH: Karlovy Vary - Pardubice 2:1. Energie se rozloučila se sezonou vítězstvím
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 37:02. Kohout, 54:20. T. Rachůnek

Hosté: 53:04. Pochobradský

Sestavy

Domácí: Bednář (F. Novotný) – Plutnar, Šenkeřík, Tureček, Kozák, Sičák (A), M. Rohan (A), Forman – T. Rachůnek, Gríger, O. Beránek – Stloukal, Kverka, Šik – J. Černý, Skuhravý (C), Kohout – Lapšanský, T. Mikúš, Křemen.

Hosté: Vlk (34. Nečas) – Budík (A), Oliva, Děrvuk, Nedbal, Mert, Porseland (C), Bučko – Chára, Voženílek, Machač – Pochobradský, Rohlík, Koffer – Rozlílek, Kostka, Matýs – Antoníček.

Rozhodčí

Svoboda, Petružálek – Jelínek, Pešek

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

2533 diváků

Z V VP PP P Skóre B
11. Litvínov 58 24 6 1 27 155:166 85
12. K. Vary 58 16 4 8 30 142:173 64
13. Chomutov 58 14 4 5 35 132:194 55
14. Pardubice 58 11 2 5 40 121:209 42

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud