14. ledna 2022 • 20:55

SESTŘIHY: Sparta skolila Hradec 4:1. Skvělý obrat Dynama nad Kladnem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Sparty porazili ve šlágru 41. kola Tipsport extraligy rozjetý Hradec Králové 4:1 a pomohli tak Třinci, který po návratu z karantény vyhrál 6:2 nad Zlínem, sesadit Mountfield z prvního místa tabulky. Pražané se kvůli řádící viróze v kabině museli obejít bez několika opor i kouče Josefa Jandače na střídačce. Kladno mělo na dosah tříbodový zisk v Pardubicích, Dynamo však duel s Rytíři srovnalo z 1:3 na 3:3 a následně vteřinu před koncem prodloužení vyhrálo 4:3. Liberec vyhrál 4:1 v Plzni a dočkal se tak prvního vítězství v roce 2022. Západočeši naopak prohráli počtvrté v řadě.



Po karanténě řádil Chmielewski

Třinec hrál poprvé po deseti dnech a po týdenní karanténě, během které si odložil tři zápasy a přišel o první místo v tabulce. Obhájce titulu si chtěl přesunout i utkání se Zlínem, protože se při kontrolních testech potřebných pro výstup z karantény objevilo několik dalších pozitivních nálezů na koronavirus u hráčů, kteří byli 5. ledna negativní.

Zlín ale odmítl, a tak Oceláři hráli například bez Růžičky, Vrány a Musila. Díky četným absencím si první extraligový start připsali obránce Teper a polští útočníci Komorski s Lyszczarczykem. Také Zlín měl ve svých řadách debutanta Doktora a oproti předchozímu zápasu postrádal Okála, Němce i trenéra Jenáčka, který je v izolaci.

Třinec promarnil v úvodu 106 sekund dlouhou početní převahu pět na tři, ale v deváté minutě otevřel skóre Chmielewski, který zakončoval po milimetrové přihrávce Michálka do zcela prázdné branky. Už za 31 sekund vyrovnal zblízka Kubiš. Domácí si ale pomohli dvěma přesilovými hrami. Nejdříve se z levého kruhu prosadil Chmielewski a o chvíli později po další hezké souhře Daňo, který si v úvodní třetině vynutil tři vyloučení soupeře.

Zlín mohl na začátku prostřední části snížit, ale domácí obrana zablokovala Flynnovi hůl při pokusu o dorážku do prázdné branky. Poslední tým soutěže ale přeci jen vstřelil kontaktní gól. V oslabení získal Veselý puk na obranné modré čáře, v úniku dvou na brankáře jej předložil Kubišovi, který našel mezírku mezi Mazancovými betony. Chvíli předtím vychytal Kašík na druhé straně zblízka Nestrašila.

První šanci měl ve třetí třetině hostující Mallet, ale vzápětí uklidnil Třinec čtvrtým gólem Kurovský, který se trefil z mezikruží do horního růžku. O tři minuty později zlomil odpor Zlína obránce Jaroměřský, který hrál v první obranné dvojici a ranou zpoza levého kruhu vstřelil první gól sezony. Tečku za utkáním udělal v přesilové hře Nestrašil, který se prosadil z pravého kruhu po přihrávce Svačiny zpoza branky.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (Třinec): „Myslím si, že jsme měli zápas dobře rozehraný, dobře jsme bruslili. Gól na začátku nám pomohl a chci kluky pochválit, že zápas odehráli velmi dobře. Celých šedesát minut fungovali jako jeden celek a těch gólů mohlo padnout i více. Ve druhé třetině jsme měli spoustu šancí, pak soupeř v naší přesilovce ujel, snížil a malinko jsme znervózněli. V globálu ale bereme zaslouženě tři body a ceníme si toho vzhledem k situaci, ve které jsme. Asi je to logické, že Zlín s odložením nesouhlasil. Jejich stanovisko bylo, že nemůžou najít termín a že nový nechtějí, což jsme respektovali. Hráčům, kteří tady ještě nebyli, jsme řekli představu, jak chceme hrát. Do puntíku to plnili, vytvořili si také gólovky. Hráli velmi dobře.“

Luboš Rob (Zlín): „Byli jsme v situaci, kdy jsme se s Třincem nedohodli. Nevěřím, že do karantény taky nepadneme, proto jsme se tak rozhodli. Měli jsme trošku obavu, že to potom bude nahuštěné. Nicméně si myslím, že Třinec měl silný tým, i když jim nějací hráči chyběli. Nám ale také. Chtěli jsme do zápasu vstoupit v dobrém tempu, což se nám podařilo asi tři střídání, než jsme se nechali úplně zbytečně vyloučit na pět na tři. Nechci říci, že to událo ráz zápasu, ale vyloučení během první třetiny nám vzalo naše odhodlání a Třinec se dostal do vedení. Také dostáváme hodně laciné góly, a tím každého soupeře posadíme do sedla a uškodí nám to. Třinec zaslouženě vyhrál a body jsme neodvezli, i když je z každého zápasu nutně potřebujeme.“

SESTŘIH: Třinec - Zlín 6:2. Polská letka řídila výhru oslabených Ocelářů
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 08:18. Chmielewski, 09:55. Chmielewski, 13:24. Daňo, 42:40. Kurovský, 45:28. Jaroměřský, 57:53. A. Nestrašil

Hosté: 08:49. Kubiš, 35:38. Kubiš

Sestavy

Domácí: Marek Mazanec (L. Daneček) – Kundrátek (A), Jaroměřský, M. Adámek, M. Doudera (C), Teper, D. Krenželok, J. Michálek – Chmielewski, A. Nestrašil (A), Daňo – Kofroň, Miloš Roman, Hrehorčák – Svačina, M. Kovařčík, Kurovský – Šlahař, Komorski, Lyszczarczyk.

Hosté: Kašík (Huf) – Mamčics, T. Hanousek, Suhrada, Ferenc, Žižka, R. Černý, Dluhoš – O. Flynn, R. Veselý, Mallet – Kubiš (C), Hejcman, Michasjonok – J. Doktor, Honejsek, Vopelka – Karafiát, P. Sedláček (A), Fryšara.

Rozhodčí

Kubičík, Šindel – Brejcha, Votrubec

Stadion

WERK ARENA, Třinec

Šír ukončil liberecké trápení v novém roce

Domácí přes absenci čtyř útočníků základní sestavy začali aktivněji, ale hosté odolali díky zákroku gólmana Kváči při šanci nekrytého Martina Langa. Na druhé straně v 10. minutě při hře čtyři na čtyři na pravém kruhu volný Ivan neprostřelil dobře vyjetého Svobodu. Ten měl za chvíli štěstí, když Birner střelou do odkryté branky trefil jen boční síť. V závěru první třetiny ještě během přesilovky zastavil Kváča ránu Bulíře bez přípravy.

V úvodu rušné prostřední části Birner během početní výhody z mezikruží pálil nad. Po libereckém náporu zastavil ve vlastním oslabení ujíždějícího Jelínka jen za cenu faulu Čerešnák a z následného trestného střílení otevřel ve 26. minutě bekhendovým zakončením skóre Filippi.

Domácí mohli záhy díky nedisciplinovanosti Bílých Tygrů odpovědět při půlminutové přesilovce čtyři na tři, Schleiss ale napálil jen pravou tyčku. Vyrovnání zajistil Indiánům až Přikryl, jenž ve 29. minutě úspěšně dorazil přesilovkový pokus Bulíře.

Po polovině utkání znovu převzali iniciativu častěji střílející hosté. Gólové příležitosti Jelínka a Najmana ještě Svoboda zastavil, ale v 37. minutě už nestačil na pohotovou bekhendovou dorážku Šíra.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky sice domácí diktovali tempo, ale po faulu Přikryla je ve 46. minutě od další pohromy uchránila po střele Klapky z pravého kruhu jen horní tyč. Hosté si hlídali vedení a dokázali ubránit i třetí vyloučení Rosandiče v utkání.

Navíc v 53. minutě Vlach tečí Melanconova nahození od modré čáry zajistil Tygrům dvoubrankový náskok. Zoufalou snahu domácích o korekci výsledku ukončilo špatné střídání a na konečných 4:1 upravil 19 vteřin před sirénou trefou do prázdné branky Gríger.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (Plzeň): „První a třetí třetina byla poměrně vyrovnaná. Soupeř byl určitě silnější v osobních soubojích a na buly. Z toho plyne to, že měl více ze hry. Ve druhé třetině nám odskočili o tu branku navíc. Naprosto nás předčili ve všech činnostech, tím pádem zvítězili zaslouženě. Sestava se mění každý den a není to pro nás příjemné. Je to těžká situace. Ve druhé třetině plné vyloučení nám tam de facto chodilo jen šest útočníků. Nechceme se na to vymlouvat, musíme pracovat v aktuálním složení a hlavně hru zjednodušit. Pořád chceme něco vymýšlet, ale tahle situace se jinak řešit nedá.“

Patrik Augusta (Liberec): „Hodnotí se mi to dnes díky vítězství dobře. Po dlouhé době jsme celých šedesát minut hráli dobrý pracovitý hokej bez větších chyb. Dařilo se nám, vytvářeli jsme si šance, některé jsme i proměnili. Dokázali jsme navíc kromě jedné šťastné teče ubránit přesilovky soupeře a nic víc jsme mu nedovolili. Tím jsme si to naklonili na naši stranu. Byli jsme aktivní a dobře jsme forčekovali. Gratulace patří klukům do kabiny.“

SESTŘIH: Plzeň - Liberec 1:4. Šír ukončil trápení Tygrů v novém roce
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 28:26. F. Přikryl

Hosté: 25:34. Filippi, 36:58. J. Šír, 52:53. J. Vlach, 59:41. Gríger

Sestavy

Domácí: Miroslav Svoboda (Pavlát) – Kvasnička, Čerešňák (A), Graňák, Kremláček, L. Kaňák, J. Kindl (C), V. Lang – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, Bulíř, F. Přikryl – Krliš, Kodýtek (A), Schleiss – M. Marcel, Adamec.

Hosté: Kváča (D. Král) – M. Rosandić, Melancon, M. Ivan, Kolmann, Derner, J. Šedivý, Aubrecht – Birner (A), Filippi, A. Najman – Ordoš, Gríger, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek (C), Klapka – Rychlovský, J. Šír, Faško-Rudáš.

Rozhodčí

Lacina, Pražák – Ganger, Klouček

Stadion

LOGSPEED CZ Aréna

Návštěva

1000 diváků

Košťálek zmrazil Kladno v poslední vteřině

Do sestavy Pardubic se vrátili uzdravení útočníci Cienciala a Hecl, na straně Kladna hrál po jednozápasové absenci Jágr. Poprvé v dresu Rytířů nastoupil útočník Kuťák.

Kladnu vyšla první třetina lépe. V 6. minutě našel Jágr před brankou Filipa, ale ten stejně jako Hlava o chvíli později Kloučka neprostřelil. Na druhé straně gólman Bow pohlídal střelu Musila či bekhendové zakončení Kousala. Pak následoval dvojitý úder Kladna. V 16. minutě prošla Plekancova přihrávka ke Kubíkovi, jenž sám před Kloučkem nezaváhal. Za necelé dvě minuty měl po dlouhé přihrávce Wooda dostatek prostoru Filip a zvýšil na 2:0 pro Rytíře.

Hosté potom ještě hráli svou druhou přesilovku, kterou si přenesli do druhé třetiny. Během početní výhody střílel Jágr, ale Klouček puk vyrazil. Ve 25. minutě Pardubičtí snížili. Matýs ještě se svou kličkou neuspěl, ale vzápětí se z otočky prosadil devatenáctiletý útočník Urban a vstřelil svou první branku v nejvyšší soutěži.

V polovině utkání vznikla mela po zákroku na domácího Kousala u střídaček. Rozhodčí trestali jen šarvátky, pětiminutové tresty dostali Camara a Dotchin, dvouminutové Melka s Kousalem, a tak se pokračovalo v plném počtu hráčů na ledě. Po jedné z akcí Kladna mohl zvýšit Hlava, ale mířil jen do boční sítě.

Střeleckou převahu měli pardubičtí hokejisté. Individuálně to zkoušel Blümel, Bow vyrazil i Musilův pokus. Po vyloučení Košťálka hráli hosté přesilovku, kterou šťastnou trefou využil Beran, když se jeho přihrávka odrazila od brusle domácího hráče do pardubické branky.

O dvě minuty později domácí opět snížili, když po další akci Blümela poslal kotouč do odkryté branky Hecl. Emoce gradovaly v závěru třetí třetiny. Sudí vyloučili Camaru za nesportovní chování, ale v oslabení se prosadil Musil, který přihrál Blümelovi a ten vyrovnal na 3:3. Vzápětí byl vyloučen Poulíček a Kladno hrálo 50 vteřin v pěti proti třem. Hokejisté Dynama se ubránili a zbytek třetiny hráli v početní výhodě naopak oni.

V závěru prodloužení mohl rozhodnout kladenský Indrák, jenže Kloučka nepřekonal. Přišla ještě poslední pardubická šance, do úniku se dostal obránce Košťálek a v čase 64:59 rozhodl.

Ohlasy trenérů

Richard Král (Pardubice): „Nebyli jsme spokojení s první polovinou utkání. Myslím, že jsme zápas trochu podcenili a doufali, že to bude jednoduché. Takový není žádný zápas v extralize. Chci na druhou stranu pochválit tým za neskutečnou bojovnost ve třetí třetině. Ubránili jsme oslabení ve třech i ve čtyřech a nakonec rozhodli v prodloužení. Víc zápas komentovat nechci.“

David Čermák (Kladno): „Samozřejmě jsme hodně zklamaní. Zvládli jsme velmi dobře první třetinu a v té třetí vedli 3:1. Pak jsme udělali dvě hloupé chyby, kdy se vždy nechal strhnout hráč na protihráče s pukem. Hlavně třetí gól během naší přesilovky byl úplně zbytečný. Nechali jsme tady naprosto zbytečně body, jako se nám to stalo v této sezoně už poněkolikáté.“

SESTŘIH: Pardubice - Kladno 4:3p. Další obrat Dynama. Košťálek rozhodl v poslední sekundě prodloužení
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 24:53. T. Urban, 51:58. Hecl, 55:56. Blümel, 64:59. Košťálek

Hosté: 15:03. A. Kubík, 16:38. Filip, 49:55. M. Beran

Sestavy

Domácí: Klouček (Frodl) – J. Mikuš (A), J. Zdráhal, D. Robertson, Košťálek, O. Vála, J. Kolář (A), T. Jelínek – Paulovič, Poulíček (C), O. Rohlík – R. Kousal, A. Musil, Camara – Hecl, Cienciala, Blümel – Matýs, Anděl, T. Urban.

Hosté: Bow (Stahl) – Kehar, Dotchin (A), K. Wood, Ticháček, Babka, J. Suchánek (A), Baránek – Hlava, Plekanec (C), A. Kubík – Pytlík, Zikmund, Melka – Kristo, Kuťák, M. Beran – M. Indrák, Filip, Jágr.

Rozhodčí

Hradil, Kika – Lhotský, Svoboda

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Forman řídil výhru nad lídrem

Pražané do utkání nastoupili výrazně oslabeni, oproti předešlému souboji s Českými Budějovicemi jim v sestavě chybělo sedm hráčů a na střídačce se museli obejít i bez trenérů Jandače a Hořavy. Mužstvo tak vedl sportovní ředitel Ton a asistent Hamara. Poprvé od zranění na konci září ale hrál obránce Němeček.

Úvod utkání moc atraktivního hokeje nepředvedl, Sparta byla mírně aktivnější, výraznější šance si ale nevytvářela. Bezbrankový stav se změnil v 10. minutě, kdy se domácí prosadili v oslabení. Za zády brankáře Kiviaha skončila nevydařená a nešťastně tečovaná střela ruského obránce Pogorišného, který je ve Spartě na zkoušku.

Mountfield poté nevyužil ani druhou početní výhodu a 57 sekund před koncem první třetiny podruhé inkasoval, když aktivně hrající Buchtele připravil gól pro Formana. Ve 25. minutě poté vedení domácích navýšil v přesilovce nejproduktivnější hráč soutěže Chlapík, který si najel před finského gólmana a opakovanou střelou jej překonal.

Snížit poté mohl Smoleňák, z brejku ale Machovského nepřekonal. Ve 31. minutě se to ale již Východočechům podařilo, když se po dorážce vlastní střely prosadil Pilař. Hosté se snažili tlačit do útoku, Sparta se soustředila na pozornou obranu a čekala na šance. Ve 44. minutě byl blízko snížení Smoleňák, Machovský ale i podruhé hradeckého kapitána vychytal.

Místo snížení tak mohl domácí přiblížit k výhře Forman, který ve 49. minutě prostřelil Kiviaha a vrátil Spartě třígólový náskok a prakticky tak duel rozhodl. Hosté si tak připsali druhou porážku z posledních osmi zápasů a zároveň nenavázali na předešlé čtyři výhry z kluzišť soupeřů.

Ohlasy trenérů

Tomáš Hamara (Sparta): „Po posledním prohraném zápase jsme si trošku sedli, vyříkali si to, dobře potrénovali a myslím si, že energii a pozitivitu jsme dali do úvodu utkání, který se nám vydařil. Vyšlo nám oslabení, ve kterém na tom nejsme dlouhodobě dobře. Dali jsme branku, která nás nakopla. První třetinu jsme Hradec k ničemu nepustili a dominovali jsme. Ve druhé třetině jsme po třetím gólu trošičku uvadli, vypadli jsme ze hry a Hradec nás hned potrestal. Do poslední třetiny jsme vstoupili stejně jako do první a už jsme zápas dohráli. Absence trenérů (Jandače a Hořavy) byla znát, ale my jsme byli pospolu až do dnešního dopoledne, kdy přišla viróza. Pracovali jsme pohromadě a my jsme to jen dovedli do úspěšného konce.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Domácí vyhráli zaslouženě. Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit, ale to se nám nepovedlo. Neměli jsme potřebnou energii, neuhrávali jsme souboje, navíc jsme dostali v naší přesilovce gól, který Spartu ještě více nakopl. Poté druhý v závěru třetiny a třetí v našem oslabení, který byl rozhodující. Pak už jsme neměli sílu, i když jsme naši hru zlepšili a daleko více bojovali. S takhle kvalitním soupeřem jsme utkání už nedokázali zvrátit.“

SESTŘIH: Sparta - Mountfield HK 4:1. K domácímu triumfu přispěl tříbodový Forman
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 09:43. Pogorišnyj, 19:03. M. Forman, 24:18. Chlapík, 48:42. M. Forman

Hosté: 30:59. R. Pilař

Sestavy

Domácí: Machovský (Cichoň) – A. Polášek (A), Mikliš, T. Pavelka, Pogorišnyj, David Němeček, M. Jandus – Buchtele (A), Chlapík, M. Forman – R. Horák, E. Thorell, M. Řepík (C) – Prymula, D. Kaše, D. Přibyl – J. Konečný, Vitouch, Dvořáček.

Hosté: Kiviaho (Sajdl) – Nedomlel, Blain, Šalda, Pinkas, Gaspar, McCormack – Smoleňák (C), Lev (A), Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Miškář, Lalancette, Kelly Klíma – R. Pilař, Koukal, Pajer.

Rozhodčí

Mrkva, Ondráček – Gerát, Hynek.

Stadion

O2 arena, Praha 8–Libeň

Návštěva

1 000. diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Mountfield 56 31 9 5 11 182:115 116
2. Třinec 56 31 6 7 12 174:118 112
3. Sparta 56 27 6 6 17 203:153 99
4. Č. Budějovice 56 26 5 5 20 166:151 93
5. Pardubice 56 22 11 5 18 173:152 93
6. Plzeň 56 24 5 9 18 167:154 91
7. Liberec 56 25 3 8 20 146:147 89
8. Vítkovice 56 22 8 5 21 142:149 87
9. Olomouc 56 20 8 4 24 133:152 80
10. Brno 56 17 10 5 24 145:163 76
11. M. Boleslav 56 21 3 7 25 128:148 76
12. K. Vary 56 19 4 7 26 160:176 72
13. Litvínov 56 18 4 8 26 152:173 70
14. Kladno 56 14 6 8 28 142:183 62
15. Zlín 56 9 6 5 36 108:187 44
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud