Miroslav Horák
30. května 2023 • 15:18

Průšvih v Hradci. Tři hráči neprošli dopingovou kontrolou, co jim hrozí?

Vstoupit do diskuse
17
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud v Hradci Králové v těchto dnech u někoho ještě doznívala stříbrná euforie z historické extraligové sezony, čerstvá zpráva veškerou radost ničí na padrť. Tři hráči Mountfieldu byli během play off pozitivně testováni na přítomnost zakázané látky v těle. Proti antidopingovým pravidlům se provinili útočníci Kevin Klíma (25), Martin Štohanzl (23) a obránce Graeme McCormack (32). Je prakticky jisté, že hráči si od hokeje minimálně několik měsíců odpočinou.



Klub zmíněnému triu pozastavil platné kontrakty do konce sezony 2023/24 a postavil je mimo tým. Problém sahá do dubnové semifinálové série s Vítkovicemi, přes které východočeský klub postoupil v posledním sedmém duelu. Ve finále svěřenci kouče Tomáše Martince padli s Třincem.

K testování hráčů došlo 9. dubna po čtvrtém utkání s ostravským celkem na hradeckém stadionu. Hosté vyhráli 2:1, do velké míry díky výtečnému výkonu brankáře Lukáše Klimeše. Právě po něm byli testováni i tři náhodně vybraní hráči Mountfieldu. A všichni byli testováni pozitivně.

Podle dostupných informací zmínění hokejisté pozřeli suplement, na jehož obalu nebyla přítomnost zakázané látky napsána.

„Tito tři hráči si vzali doplněk stravy z toho důvodu, že byli po těžké chřipce, bylo jim řečeno, že se tímto způsobem dostanou rychleji zpět do provozuschopného stavu,“ sdělil zdroj Sportu, podle nějž klubový lékař nebyl hráči o použití prostředku informován.

Vedení hradeckého klubu se od konání hráčů jasně vymezilo. „Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel. Klub se proti takovému chování vymezuje, zároveň se na tomto prohřešku nijak vědomě ani nevědomě nepodílel,“ stojí v tiskové zprávě.

Klub je z výsledku dopingové zkoušky v šoku. Až prvotní otřes opadne, šéfové budou muset jednat a poohlédnout se po hráčské náhradě. V závislosti na tom, jaký postih bude nejpravděpodobnější. Z nedávné doby je znám případ pardubického útočníka Jana Mandáta, jenž v lednu 2021 obdržel dvouletý distanc za potvrzené užití kokainu.

V organizaci Mountfieldu mají za to, že jednoznačně pochybili hráči. „V rámci klubu, a to zejména A mužstva, byli hráči pravidelně preventivně upozorňováni na nutnost důkladného prověření všech doplňků stravy v souvislosti se zakázanými látkami. Hráčská smlouva ukládá hráčům povinnost složení veškerých léků a doplňků stravy před jejich užíváním konzultovat s klubovým lékařem, což se pravidelně děje, v tomto případě se to však, z neznámého důvodu, nestalo. Došlo tak k individuálnímu porušení tohoto pravidla zmíněnými hráči,“ píše se v prohlášení pro média.

Kluboví představitelé v čele s generálním manažerem Alešem Kmoníčkem odmítli případ jakkoli dále komentovat s tím, že nyní je vše podstatné uvedeno v oficiální zprávě. „Zmíněné trojici hokejistů byla ihned pozastavena platnost hráčských smluv a do vyřešení případu byli vyřazeni z A-týmu. Vedení klubu s nimi však nadále zůstává v kontaktu v otázce dalšího postupu a osvětné činnosti,“ dočtete se v komuniké.

Klub nijak netají enormní roztrpčení z aktuálních novinek. „Mountfield HK si uvědomuje společenskou odpovědnost vůči všem dospělým i dětem, a to zejména sportujícím. O to větší zklamání v souvislosti s touto informací zažívá. V návaznosti na toto dopingové zjištění Mountfield HK zintenzivňuje preventivní a osvětnou činnost, a to v rámci mládežnických kategorií, A-týmu i dotčených hráčů.“

Co na to vedení extraligy?

Hradecký dopingový případ bude nyní řešit i vedení extraligy. Ředitel soutěže Martin Loukota řekl, že bude postupovat podle platných řádů. „Jako organizátor soutěže máme přistoupit k přiměřené sankci. Utkání ale vyhrály Vítkovice 2:1, takže i kdybychom ho zkontumovaly, vítěz se nemění,“ uvedl Loukota. Více se Asociace profesionálních klubů (APK LH) a vedení soutěže podle něj vyjádří až po získání bližších odborných informací a vyhodnocení případu.

Stimulanty, ne drogy

Ředitel Antidopingového výboru Martin Čížek potvrdil, že se jednalo o látky patřící mezi stimulanty, a ne o drogy. „Jde o látky, které jsou zakázané v soutěži, takže to bylo porušení antidopingových pravidel při soutěži,“ uvedl pro web České televize. Trojici hradeckých hráčů nyní běží lhůta na vyjádření. Nejvyšší sazbou může být zákaz činnosti na čtyři roky. „Podle různých okolností to jde zkrátit až na dva roky,“ dodal Čížek.

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
17
Finále
Články odjinud


Články odjinud